Sanningen

Mira värkte ur sig en kommentar i morse som sved

image

Mamma du är inte fin
– Men Mira så säger man ju inte
– Men det är ju sant

Och det är sant.. det var inte min bästa dag utseendemässigt idag. Så jag håller faktiskt med henne.

Dock fick hon be om ursäkt…

Svårt det där. Jag vill inte att Mira ska ljuga men jag vill inte att hon sårar. Hur bemöter ni sådana kommentarer?

Ha en fin dag du fina!

 1. Jag har fått en sån kommentar av min dotter en gång. Jag avfärdade faktiskt inte det då som bara något hon sa utan jag gjorde som du och sa ifrån. Senare duskuterade jag saken med henne. Hon var nog i Miras ålder och verkligen prinsessig. Aldrig byxor. Jag berättade att man kan bli ledsen av den sortens kommentarer. Att man är ful, tjock, smal (inte alla vill vara smal), kort, rödhårig eller vad det nu kan vara. Och så sa jag att de flesta ändå redan vet hur de ser ut så det behövde inte hon påpeka för dem och att man inte kan tänka på att gå runt och vara fin jämt. Det finns andra viktiga saker att göra och tänka på än hur man ser ut alltid. Men visst sa jag att det kan vara kul att göra sig extra fin ibland men det gör man på sitt eget sätt, vissa med prinsesskläder och andra tycker det är jättefint med jympaskor och munkjacka. Om man vill säga något om någon annan ska det vara snälla saker annats kan man behålla det för sig själv. Hon förstod och har själv sen sagt att hon blir ledsen när vi säger att hon måste äta lite mer för hon är så smal när vi försöker truga i henne kvällsmaten. Hon är nu 7 år och tycker inte det känns bra när vi säger att hon är smal. Det var ju skönt att hon förstod och fick oss att tänka till om vad vi säger.

 2. Håller med dig om att man vill att barnen ska vara ärlig men aldrig såra. Förklara varför man inte kan säga så, så småningom förstår hon att det gör den andra ledsen.

 3. Du är säkert jättefin!

  Jag brukar säga till mina barn att man får känna och tycka vad man vill men bara säga saker som man vet att andra blir glada av.

 4. Barn är för härliga även om det såklart blir lite ogenomtänkt ibland 😉 Dock skulle jag tänka såhär, just i detta fall som du beskriver så handlar så är det ju en oombedd negativ kommentar om en annans persons utseende. Har personen i fråga inte bett om råd eller kommentarer så finns det ju ingen anledning att uttrycka sig så till en annan människa. Det kan ju såra något oerhört hos mottagaren och det kan man lära barnen. Att INTE säga något är INTE att ljuga, tvärtom. Att lära barnen detta är att lära dem respekt mot andra människor och att tänka sig för så att man inte sårar, skillnad om personen bett om kommentar. I detta följer också att vi alla är olika och ser olika ut, kanske lära dem att värdera vad för värdering som ligger i fult och fint, vad ska man se till?.. yta eller innehåll? Vi har bra och dåliga dagar alla och vem är jag att ha en åsikt om att någon annan ”inte är fin” ….så tänker jag, även om jag vet att jag det händer att jag själv slänger ur mig en kommentarer, men jag har i alla fall lärt mig skillnaden på det och ljuga så jag jobbar på att tänka på ett annat sätt :-). Men som sagt att ljuga är inte att inte säga något 🙂 Hoppas att dagen blir underbar för dig och din tös 🙂
  Kram

 5. Åh, barn, så smärtsamt ärliga! 😉 Vad svårt, jag har mindre barn så jag vet inte hur jag skulle göra. Rent spontant tänker jag att jag skulle säga, ”det är okej man behöver inte alltid vara fin”. För det måste man ju inte vara även om man kanske vill. Men å andra sidan kan det ju såra om barnet säger så till andra barn… Svårt!

 6. Usch, ja det där är ju supertufft! Man vill som sagt att de ska säga sanningen, men inte såra någon….har tyvärr ingen universal lösning, utan fick för varje gång( och det var måååånga gånger ) påpeka att det sonen sa var sant, men såna kommentarer kan göra någon ledsen och sedan får man hoppas att det ”kopplar” till sist? Menar, vi blev ju ganska okej så…?

 7. Jag pratar om detcnär det händer och ställer frågan till barnen hur de känner om någon säger så. Ärligt talat så var jag hur fjl som helst imorse och bättre har de knappt blivit 😉
  Imorgon är en ny dag min sköna. Pok

 8. Filip säger precis rakt ut vad han tycker, och har alltid gjort. Vi försöker lite med har du inget snällt att säga så var tyst, i kombination med att han får lov att säga vad han tycker MEN att personen han säger det till kanske blir ledsen och frågar vad han hade tyckt/känt om någon sagt så till honom. 🙂
  Balansgång!

 9. Hahahahah…vilken tös Du har…
  WEll…såna kommentarer har jag oxså fått…svarade snabbt ”Du får tycka vad Du vill, MEN jag kommer alltid att vara Din mamma….”
  Hhahahahhaah…..funkade <3

 10. Ja man ska ju vara så pedagogisk och smart alltid fast ibland blir man ju ledsen för man vill ju vara den vackraste barnen känner, och är man på riktigt dåligt humör så kanske man frågar om barnet skulle bli så glad om man sa att den var ful, och att mammor och pappor kan bli ledsna också, fast jag kommer ju ihåg när jag klippte av mig mitt långa hår som jag hade som fiskbensfläta, ja det var vackert, fast det passade inte min personlighet alls faktiskt, för jag är ingen liten ängel eller fe, utan rätt rapp i både ord och handling, men alltid lurade det någon med mitt långa vackra hår, men som sagt jag snaggade mig, och kom hem i lite flikig tuff frisyr, och min man hoppade ju inte jämfota av glädje precis och min yngsta dotter som är 18 år idag hon var ju rätt liten då, hon grät, och ville knappt titta på mig, och jag som var så glad och nöjd med frisyren och tyckte jag var lite ”hot”, jag blev ju arg som ett bi på karln alltså, och den lille tyckte jag allt lite synd om för nu hade hon inte moderslockarna att ligga och pilla på när jag läste saga för henne, fast jo det brände rätt illa i moderns/fruns själ ett tag efter det. 🙂
  de ska tycka att man är bäst, snyggast, mm, mm, mm
  KRAMEN <3

 11. Inget kan vara så roligt, dråpligt eller tufft som barns kommentarer… Jag tror det är viktigt att låta barnen veta att det som inte är ”snällt”, som att man ser annorlunda ut eller inte ser fin ut på ett eller annat sätt, kan göra ont att höra för mottagaren. För det är blir ju ännu värre om åsikten lämnas till någon annan än mamma eller pappa, t.ex till en granne, en vän till familjen eller kassören/kassörskan i mataffären? Inte helt lätt att tackla, men nog så viktigt…Kramen!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..