Jäkligt stort ansvar och makt, tyvärr…

Nu jävlar är hornen ute på denna morsan, fan själv har tagit över min hjärna. Jag är tokarg och ska försöka sansa mina ord. Cornelias sista dag på praktiken som SSK och skriver följande status på Facebook:

”När någon har mage att trycka ner en och säga att man borde göra annat i livet än att bli sjuksköterska, tack för den jävla kärring. Någon borde kanske ha sagt samma sak till dig en gång i tiden”

Min kära dotter. i ALLA yrkeskårer finns det alltid dom som anser sig vara så mycket bättre än alla andra. Såna som mår bra av att vara skitstövlar och visa sin makt genom att vara respektlösa och elaka. Men dom fattas något, EQ. Dessa ”bitterfittor” ska du vända ryggen med ett stort leende och önska dom all lycka i världen, för dom behöver det. Dom vet inte bättre för dom är så upptagna av sin egen olycka och misär. Visa att du är en finare och större människa än dessa. Och jag lovar dig, att bemöta en tjurig jävel med att vara äckligt trevlig retar dom till döds, speciellt om du visar inte att du blir ledsen. Jag lovar du kommer att må så mycket bättre, för på det sättet går du vinnande ur striden. Glöm inte inte en sak, hur många handledare har ÄLSKAT dig? Ska denna handledare ta ifrån dig all glädje och stolthet…
Nej, stå på dig, du är grym! Alla som känner dig och arbetar med dig älskar dig för din värme, omtanke och empati! Ta med dig den känslan istället, en persons ord är inget värda men de andra hundratals kan du ta till dig.

Och Du kära handledare, lyssna på mig. DU (tillsammans med din praktikant) är ansvarig för att dina elever lyckas och får ta del av den lärdom dom behöver. Det är DU som till viss del faktiskt utbildar dina blivande kollegor. DU har stor makt och det är tragiskt att du missbrukar makten. DU har även stor erfarenhet och kunskap och det är ledsamt att du inte använder den istället för att kränka och sätta dig över din ”undersåte”. För i det läget när Du har elever är det så dom oftast känner sig, mindre värda. Jag vill att du ska förstå hur viktig du är och hur stort ansvar Du faktiskt har. Ta åt dig kritiken och bli en mer empatisk människa för ”Karma is a bitch”

Jag går i försvar trots att dottern är 20 år. Jag är medveten om att mina barn inte är felfria och perfekta, MEN, jag kan go i god för Cornelia som en FANTASTISK tillgång i vården, hon är anställd hos mig som personlig assistent och älskad av sin brukare på grund utav sin stora empatiska förmåga och fina förhållningssätt. Hon har omdömen och referenser som lovordar henne och hon har fått flera erbjudande om jobb.

Det kanske är det som gör ont i hennes handledare, att Cornelia har ”DET” lilla extra som några fattas som jobbar inom vården.

(Jag har haft kritik mot vårdpersonal vid fler tillfällen… )

 1. Blir så ledsen när jag läser att en handledare som ska vägleda och lära ut inte tar sitt ansvar. Hur kan en sådan människa göra så. Det bara förstör ett nobelt yrke dess rykte. Jag har själv handlett många ungdomar ( även om jag var ung då själv , 22 år) och bara tyckt det varit roligt att visa vad jag älskar i mitt yrke. Att visa att man älskar ta hand om och lyssna på sina brukare, vara ett stöd en vän och någon de kan lita på medicinskt och personligt. Nej jag hade nog gett en utvärdering av handledaren och sett till att hon fått tänka om. Se om hon kan få byta och komma till ett ställe där de visar henne den rätta sidan. P.s Man lär ingen genom att trycka ner .D.s

  1. Ja Jenny, visst är det sorgligt!! Vad skönt att det finns några som dig som faktiskt ser innebörden av det viktiga arbetet ni gör som handledare. Tydligen så är det någon mer som min dotter känner som också drabbats hårt av samma handledare. Ledsen man blir, stackars våra ungdomar som ska få en vägvisning i yrkeslivet!
   KRAM

 2. Nu åkte hornen minsann upp på mig också!!

  En tjej på vår utbildning råkade ut för precis samma sak. En djävla surfitta till SYV som sa åt henne att hon minsann inte ville ha henne som praktikant för att hon var för… håll i dig nu… För ung???

  WHAT???

  Som tur var tog det hus i helvete för vår programansvarig och hon läste lusen av denna sura bittra kärring.
  Dock ville ju förstås inte min kursare vara hos henne. Vilket hon gjorde rätt i!

  Men på allvar, vad är det för fel på folk??

  Kram

  1. Ja sjuka i huvudet om du frågar mig! Galen jag är!!! Cornelias lärare hade inte sagt ett ljud och denna handledare är anmäld sedan tidigare….Men hallåååååå??? Att skolan skickar dit elever? Det är nog det största problemet!!!
   KRAM

 3. Inte sällan sådant händer i kvinnodominerande yrken/arbetslag. jag är knappt förvånad tyvärr. Men jag tycker att du säger det så bra finaste mamman. Låt detta vara undantaget som bekräftar regeln. Och inget retar någon så mycket som ett stort leende och ja, visst…ja självklart. Till min 18-åriga son brukar jag säga att man kan aldrig välja hur andra människor ska bemöta en, men man kan välja hur man själv ska bemöta dem man möter. Vissa är helt enkelt ”fattiga i anden” och ”mot dumheten kämpar endast gudarna”. Vårt favvomantra är: Be FAB! Always FAB! Det rä jag säker på att din Cornelia är. Alltid. Hur skulle det bara vara möjligt att vara något annat med en sådan mamma. Kram på er
  http://happyvardag.se/2014/05/29/man-ruuulllllaaarrrrr-dom/

  1. Tack Sweetie!!! Ja visst stör det med trevliga människor när man själv känner sig otrevlig!
   Puss och kram

 4. Näää vad ledsen jag blir när jag läser detta, och jag skäms över att jag någonstans har en kollega som bär sig illa åt mot elever, fy, precis som du skriver Fnulan så är det vi sjuksköterskor som är handledare och lär upp våra blivande kollegor, och jag som bara älskar att ha elever, det är så roligt att få visa vad man gör som sjuksköterska och dela med sig av sina erfarenheter, det är en uppmaning som heter duga och det är krävande men så himla kul, och många elever/blivande sjuksköterskor är så ivriga på att få lära sig och suger åt sig som svampar av det man visar berättar och lär dem, och för mig är allra viktigast att man visar hur man respekterar andra människor såväl patienterna och sina arbetskamrater, hoppas ni återkopplat ordentligt till både skolan och till sjukhusledningen,och framförallt till den illmariga handledaren, hon verkar helt olämplig att ha hand om elever över huvudtaget, för om hon tyckt att någon elev inte klarar av att prestera det man bör klara av på den nivån i utbildningen så ska det framföras proffesionellt och på ett tidigt stadium så man hinner att inhämta de kunskaperna under praktiken, det ska inte komma som en överraskning när praktiktiden är över och det ska inte sägas på ett nedvärderande sätt till eleven heller, och man bör tänka efter om man själv som handledare inte har varit tillräckligt pedagogisk under upplärningstiden, man har checklistor som man går igenom med eleven under praktikens gång så man får med alla moment, och man skulle upptäcka att en elev är lite svag inom något område har man skyldighet att informera eleven om vilka områden denne bör inhämta mera kunskap, hela praktiken är ett samspel mellan elev och handledare, och handledaren är bara en bra handledare om eleven blir en bra/kompetent kollega i framtiden.
  SKÄMMES JÄDRA BITTERFI…. TILL HANDLEDARE.
  OCH MASSOR AV TRÖSTKRAMAR TILL CORNELIA.
  Christina Frisberg

 5. Så tråkigt att hon råkat ut för detta!! Det är tillräckligt svårt som det är att börja arbeta som ny sjuksköterska och man behöver allt stöd som man kan få på väg mot detta. Hoppas hon kan lägga det bakom sig och få en annan mycket bättre praktik nästa gång. Hon är inte ensam om att drabbas, jag har träffat på flera.. Alla borde inte vara handledare men tyvärr är det oftast ett krav inom vårt yrke. Vill sända en styrkekram till henne. Hon kommer aldrig själv att behandla studenter så..

 6. Ja men det är det jag säger; den sista idioten är ännu inte född! Dumma bitterf…a! Varför inte hjälpa o vägleda de som utbildar sig till ett tufft yrke? Tyvärr finns det alltid dumhuvuden överallt, jag utbildade mig ”sent” var 37 år på min praktik ( lärare) och blev bemött med en stor suck o ett ”va faan är ni här igen!!” Så säg åt din fina dotter att räta på axlarna o sträcka på sig och skaka av sig bittra tanters taskiga kommentarer!

  1. Tack Ann-Sofie! Hon är ju så ung 20 år, då är man inte så tuff. Jag hade aldrig tagit skitkärringen! Jag ska be henne läsa din kommentar <3 Tack!!!

 7. Så bra skrivit av dig! Det räcker man träffat Cornelia en gång så vet man hur fin och omtänksam person hon är. Varför inte bara hjälpa och vägleda henne om det nu skulle finnas något att förbättra. Blir förbannad på dessa bitter fittor och ja dom måste ju mål dåligt varje dag i sin egen misär. Fy fan kan dom inte ta och byta yrke!! Nä för det hade dom aldrig vågat! Att ta ett steg vidare i livet. För tänk om dom hittar en egen bitter FITTA!
  Stå på dig Cornelia och lyssna på din mamma och alla andra som givit dig goda ord.
  Bamsekramar till mamma Fnulan och Cornelia! <3 <3 <3

 8. Näää, men fy vad tråkigt och vad ledsen man blir av ett sådant bemötande och en sådan inställning hos handledaren. Hoppas Cornelia kan lägga den kommentaren i soptunnan och tänka på alla goda lovord hon fått under vägen, det är de som betyder något ❤️

 9. De flesta av oss har nog råkat ut för dessa människor mer eller mindre.
  Jag är uska och när jag praktiserade på sjukhuset hade jag en handledare som nog arbetat 30år för länge på samma ställe.

  Inte nog med att hon körde enkelspårigt, där var dessutom en ssk-praktikant som nog fann nöje i att klämma åt mig, jag var ju bara en uska.

  Jag har dock vänt det till något positivt, jag vet absolut hur jag inte ska vara mot mina elever, mina stackars studerande som kommer helt gröna till mig. Jag bemödar mig enormt att bemöta dem med respekt och vänlighet och att lyssna på vad de har att tillföra.
  Även om jag har arbetat många år nu så är jag aldrig fullärd, andra människor berikar och utbildar mig varje dag.

  Kommer ihåg när jag gick min utbildning så rök jag ihop med läraren i geriatrik, hon ansåg att bara för att du har en utbildning så är du lämpad i yrket. Jag försökte förklara för henne att rötägg finns inom alla yrken, spelar ingen roll hur hög utbildning du har. Folk utan social kompetens borde inte arbeta med människor.
  Men hon vägrade lyssna och jag insåg till slut att hon tillhörde den kategorin själv. Subba.

  1. Vad skönt att höra att du har vänt det till något positivt! Tråkigt att elever ska få sådant bemötande <3
   Hahha ja du den läraren skulle nog undervisa några andra… dumhuvud! Tack för att du finns i vården Anna!

 10. Åh, känner tyvärr igen det där. PÅ min näst sista praktik fick jag en riktigt dålig handledare som sen hade mage att säga att jag inte passade till sjöss. Detta trots jättebra omdömen från övriga handledare. Hade vantrivts hela praktiken och därför kanske inte legat på topp men då ska man väl uppmuntra istället. Som tur var kunde jag skaka av mig det och slutföra utbildningen på topp med sista praktiken istället.

 11. Hej!! Jag abetar inom vården o har haft en arbetskamrat som inte bemötte våra pensionärer väl i sina hem. Var allmänt otrevlig o tjurig för det mesta. Men en dag så orkade jag inte längre o se på o jag konfronterade o det blev möte med chefen osv… Det var det svåraste beslutet jag hade gjort någonsin o anmäla min bästa kompis .det var en svår tid för mig på jobbet efteråt men jag överlevde.kram

  1. Åh vad fint av dig att våga säga stop! Det är sådana som dig som behövs! Jag förstår att det var jobbigt också. Men du är värd en stor kram!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..