Är ditt behov av egotid mer värt än ditt barns?

Hej fina du, är det bra med dig? Eller smittade jag dig i förra inlägget? Just nu sitter jag på jobbet för en grupp har planeringsmöte här. Då får jag ”egentid” =)

Det är ett ganska hett ämne det där med egentid- eller vi ska kalla det ego-tid? Jag tycker absolut inte att det är fel att få tid för sig själv. Så länge barnen har det bra (och mannen) så förstår jag inte problemet. Jag hade ett liv som kretsade kring mig själv innan barnen kom, det behovet har inte försvunnit. Jag och min man unnar oss ofta att göra saker tillsammans utan barnen eller var och en för sig själv. Vi mår bra av det. Mira mår jättebra av det, hon älskar att vara med storasyster, mormor, morfar, farmor, farfar eller moster Milla och faster Anna.

MEN…. Det jag INTE förstår är den ego-tid man tar medans barnen är på förskolan.

Så fort jag är ledig från jobbet vill jag umgås med Mira (Gabriel har skolplikt..). Jag kan inte tänka mig att lämna henne när jag är hemma. Om jag har behov av att vara ledig från mitt jobb behöver inte Mira vara ledig från sin förskola då? Jag har två kollegor på min arbetsplats som sitter ganska tysta på sina kontor. Mira har 16 st 3-5 åringar på sin förskola som är allt utom tysta och lugna. Varför skulle då mitt behov av ledighet vara större än hennes? För mig finns inget bättre än att låta Mira ligga och dra sig länge och njuta av kvalitetstid med mig som förälder.

Jag vill inte ge dig dåligt samvete som gör så, det finns säkert jättebra anledningar till att du i så fall väljer att låta barnet vara på förskolan. Vissa barn har behov av kontinuitet till exempel eller kan man som förälder vara sjuk, då har barnet det kanske bättre på förskolan än hemma. Nu menar jag inte att man aldrig ska få handla på Ica innan man hämtar, för det gör jag ofta. Anledningen är väldigt enkel, det går fortare…

Snälla berätta hur du tänker. Vi är olika och har olika behov, och jag känner att det ska inte vara fult att säga att man behöver ensamtid, men man ska inte glömma att barnen kan behöva detsamma. Däremot så innebär det ensamtid MED en förälder. Det är inte så illa, tänk vilken kvalitetstid… NJUT.

Inget eller ingen kan ersätta en förälder för ett barn, glöm inte att du är den viktigaste

När Mira är ledig är det en sak som gäller… Pyssla.
Här pysslas det med faster Anna

 1. Jag tycker du tänker sunt.Sen finns det ju en regel att är föräldrarna lediga,får inte barnet vara på förskolan.Det är inte så många som bryr sig,utan ljuger ihop något .Vi har super bra förskoler men grupperna är stora och det kan vara skönt att få vara hemma.Man får inte glömma att föräldrarna är det bästa för barnet.

 2. Jag har ju barnen varannan vecka. Och när dem är här hos mig så går Elton på förskolan och Nova på skolan/fritids varje dag. Jag har ju rätt att ha dem där då jag studerar heltid och behöver plugga dem dagar jag inte har lärarledda lektioner. Däremot så lämnar jag barnen halv 9 på morgonen och hämtar dem 14 då Nova slutar skolan. Så det blir ju inte långa dagar.

  Har jag inget att plugga och vet att jag inte måste koncentrera mig på studier så får Elton vara hemma med mig, men Nova har ju skolplikt också.

  Min egentid-egotid har jag på kvällarna när barnen lagt sig!

  kram

  1. Ja gudarna ska veta att man behöver ha tid för att plugga =) Såklart ska du lämna då, det är inte alls dig jag menar. Då är du inte ledig =) Kramen

 3. Jag hör till den där ”hemska” skaran som faktiskt kan lämna barnen fast jag är ledig. Häromveckan bokade jag in den spabehandling jag fick i januari men inte utnyttjat ännu. En fredag. Barnen var på skola/fritids/dagis under tiden. Egentligen hade jag skola men den skolkade jag ifrån.
  Och inte nog med det, jag passade på att shoppa och gå till frisören med…

  Jag läser första terminen på högskolan. Det är stressigt deluxe mellan varven. Det har varit sjukt mycket med barnens skola med. Många bäckar små skapade en situation så stressig att jag till slut gick med en klump av illamående i halsen hela tiden… Jag behövde ett avbrott och valde att prioritera nåt jag mådde bra av.

  Jag vet att mina barn inte mår dåligt om jag fuskar nån dag ibland. För samtidigt som jag kan fuska på det viset kan jag rätt vad det är bestämma mig för att vi börjar senare på morgonen för att kunna äta frukost tillsammans (barnen äter på dagis/fritids vardagligen). Jag hämtar tidigare med jämna mellanrum och lika ofta som jag fuskar låter jag barnen vara lediga.

  Så ja, jag fuskar för lite egentid. Men för mig handlar det om att hålla huvudet över ytan. Mina barn är mitt allt men ibland behöver jag hämta andan. Utan dåligt samvete. Och hellre att jag fuskar en dag mitt i veckan än offrar tiden på helgen när vi är tillsammans.

  1. Ja men Linda, då är det rätt för dig. Min tanke är att man ALLTID gör så.. Att det kanske händer vid enstaka tillfällen är skillnad. Ja du förstår säkert <3

 4. Tidigare var jag ensamstående med Elias och gudarna ska veta att jag vid ett antal tillfällen hade behövt vara ensam med tankar och grubblerier, men han var aldrig på dagis när jag var ledig
  Jag såg tiden tillsammans med honom som mer värdefull än tid för mig själv
  Min egentid fick jag när han vid vissa få tillfälle var hos sin pappa
  Dock var jag ofta så fullständigt slutkörd då att min egotid gick åt till att sova och grubbla
  Det har dock gjort mig till en klokare människa idah
  idag
  Kram

 5. Som förskollärare (och mamma) blir jag varm i hjärtat! De här åren går så fort, och det är ju nu man har chansen att bygga en fin relation med sina barn, de är ju det bästa vi har! Vill inte ge någon dåligt samvete för att man fuskar ibland, men barnen behöver tid med dem som är bäst för dem – sina föräldrar..

  1. Nej jag menar inte iheller det fusket man gör IBLAND. Nu tänker jag på det som sker varje vecka eller hela tiden. Du gör ett grymt bra jobb som tar hand om vår framtid. Heja dig. Kram

 6. För mig kan det också vara egentid att bara få mysa med ett barn. Det blir verkligen kvalitetstid för det är oftast kaos med de båda.
  Ja det med egentid ser väl olika ut för alla . Vi har väl alla olika behov helt enkelt. Kanske beror det på hur man har det hemma också. Jag gör inte så men har en kompis som till och med fått det godkänt av förskolan att lämna för att hon ska ha egentid. Hon har alltid barnen hemma mesta av tiden då hon jobbar väldigt oregelbundna timmar så jag gissar att det är viktigt för vissa då till och med förskolan godkänt det.

  PUSS fining!

  1. Ja visst är det så att ibland har barnen det bättre på dagis av olika anledningar. Man gör det som är rätt för sig själv <3 KRAM

 7. Då jag tidigare arbetat på förskola i en herrans massa år så har jag sett och hört det mesta…. Tyvärr!
  Jag håller helt med dig, är man som förälder ledig så är barnen lediga! sen finns det självklart alltid undantag, och man kan ”fuska” nån gång, det kan absolut vara bra! Men har man som förälder 1 ledig dag i veckan för att man jobbar helg, ja då bör barnet som regel vara ledig den dagen också. Tar man semester så ska baske mig barnet också vara ledigt. Inte kul för barnet att träffa mamma på stranden när man kommer dit med förskolan. (På den tiden, om det var tillräckligt med vuxna så hände det att vi gick till stranden.

 8. Jag håller helt med dig! Föräldrarna är de viktigaste i barnens liv och snart är de stora.
  Jag vet inte om reglerna är olika i olika kommuner men i våran kommun är det föräldrarnas arbetstid + restid som är barnens vistelsetid i förskola och fritids.
  Självklart är det vissa som fuskar med det och lämnar barnen trots att de är lediga……

 9. Jag håller med dig fullständigt, om det görs
  regelbundet är det fel, men göra det ibland,
  helt ok.

  Vi har inga far/morföräldrar, mostrar/fastrar,
  storasyskon/kusiner etc som kan ta barnen.
  Jag och min sambo hade barnvakt senast för
  5 år sedan! Då var vi på bio och åt sen lite mat.

  Så en dag egen egotid ibland för att få hämta andan
  och ladda batterierna behövs 🙂

  1. Precis, det är så stor skillnad på ofta och ibland. Ja, jag har också fuskat till det, man är ju mänsklig… Kram

 10. Hej på tal om förskola för barn toppen att detta finns och de flesta barnen älskar ju detta, men ( jag är mormor till två underbara barnbarn ) men jag kan ju faktiskt tycka att har man semester eller fridag ska inte barnen vara där , alla små fina barn som går på förskola. Behöver säkert ha en fri dag även de små liven , barnen har ju sin grundtrygghet hemma hos mamma och pappa , när man blir mormor eller farmor kan man nog tycka lite annorlunda , tackar för en bra blogg kraaaam lilla fina Malin du är så vacker och fin

 11. När mina barn var små och gick på förskola så kunde jag också ”fuska” och låta mina barn gå till dagis fast jag var ledig, jag kunde gå och handla maten innan jag hämtade barnen på dagis för jag vet att trötta barn och en mataffär är ingen bra kombination då var det bättre att handla hem maten innan jag hämtade barnen så kunde vi gå direkt hem och laga middag istället (vet att många tycker detta är helt oacceptabelt men det tycker inte jag). Och ibland är inte tiden med mamma eller pappa det bästa för barnen! Jag är helt övertygad om att vissa barn har det bättre på dagis än hemma med sina föräldrar (tyvärr kanske man ska tillägga) men alla barn har inte superföräldrar. Vi får inte glömma att vi – mammor och pappor – är inte mer än människor vi heller och ibland är livet jäkligt tufft och då kan det faktiskt vara bättre för barnen att vara på dagis och leka med sina kompisar än att vara hemma med en trött, ledsen, arg, stressad (eller vad som helst) mamma eller pappa. Tänk om fler skötte sig själv och struntade i andra, tänk så skönt det vore. Och vad skönt det vore om vissa förskolefröknar kunde sluta skriva oss föräldrar på näsan hela tiden och tycka att vi alltid gör fel när vi lämnar våra barn på förskolan/dagis då vi kanske är lediga och behöver hämta andan…

  1. Jag håller med dig, ja lite fusk gör vi alla.. Och Ja vissa barn har det säkert bättre på förskolan på föräldrarna inte mår bra, är helt slut etc. Men då är man ju faktiskt sjuk och då är man inte ”ledig”. Puss

 12. Om jag är sjuk så låter jag Felix vara på förskolan, jag orkar inte ta hand om honom då (ofta huvudvärk när jag är hemma).

  Sen tror jag att om det händer någon gång ibland att barnen är på förskolan när en förälder är hemma så kan det vara ok. Anledningen kan ju vara såsom Jessica E skriver, att man faktiskt inte har någon som kan vara barnvakt utan ibland behöver man bara ladda batterierna för att orka vara en bra förälder (eller man kanske har tandläkartid/läkartid då man inte kan ta med ett litet barn)

  Att sätta det i system känns däremot inte helt ok.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..