Ett uppdrag sänt från ovan!

I SAMARBETE MED ZOÉGAS

Fredagsfeelingen är här! Dock har kanelbullen i kinden förvandlats till en kanelbullstårta AJ.

ÄNTLIGEN kan jag berätta en sak för dig!  Det är något så underbart som gör att jag spricker av lycka inombords men som har varit hemligt tills nu. Idag har jag fått grönt ljus för att berätta för dig vännen.

Jag har fått ett fantastiskt  och ärofyllt uppdrag som jag ska arbeta med under nästan ett helt år! Nu ska du få följa med mig på en resa i kaffeodlarnas mecka, Kenya. Du får vara med när jag tillsammans med Zoégas möter kvinnorna bakom familjeföretagens kaffeodlingar på plats.

Projektet heter Coffee by Women.

När jag fick frågan om jag ville vara involverad i detta projekt så var det en självklarhet. Eftersom jag själv arbetar i ett familjeföretag tillsammans med min mamma så brinner jag för frågan. Ett stort plus är att Zoégas också satsar på det kvinnliga ledarskapet. Det är två ingredienser i deras kaffe som jag värderar högt.  Det har visat sig vara ett vinnande koncept med kvinnliga chefer eftersom de investerar långsiktigt och ansvarsfullt. Därför vill jag  engagera mig  I Coffee by Women som berör så många.

Rädslan för att kvalitetskaffet ska ta slut! 

Jag blev förskräckt när jag fick höra att vårt kvalitetskaffet faktiskt håller på att ta slut och bli en bristvara, det kommer att minska drastiskt så snart som år 2020! Det är i Kenya dessa värdefulla bönor finns. Anledningarna till detta är så enkla som klimatförändringar och att kaffeodlarna inte har tillräckligt med kunskap i hållbar odling. En annan anledning är också att asiaterna har börjat dricka kaffe, och hallå, dom är MÅNGA!

”Om vi inte lyckas med detta kommer kaffebönderna till slut välja att odla något annat för att säkra sina inkomster. Coffee by Women är ett steg mot att säkra hållbart kaffe idag och i framtiden.”

För att vi kaffedrickande svenskar ska få vårt svarta guld i framtiden så måste det finnas de som vill och kan odla de värdefulla kaffebönorna på ett miljömässigt och socialt hållbart sätt. Och självklart måste de samtidigt känna pengar på det hårda arbetet. Syftet med Zoégas initiativ Coffee by Women är att engagera fler människor, både kvinnor och män, men ett extra fokus läggs på att fler kvinnor och unga ska engagera sig inom de familjeägda kaffeodlingingarna. Samtidigt som att projektet kommer till att stärka kaffets framtid är också målsättningen att minst 30 procent av de kaffebönder som får utbildning ska vara kvinnor.  Idag representerar dom 50 procent kaffebranschen men endast fem % av dessa har en ledande befattningar som beror på historiska och kulturella skäl. Tyvärr har kvinnor inte samma utbildningsmöjligheter som männen.

Jag hoppas att du vill följa med mig i projektet som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Tänk att jag får bidra till att kvinnor får utbildning och chans att utvecklas samtidigt som vi förhoppningsvis får fortsätta njuta av vårt goda kaffe.

Du får gärna läsa mer om Zoégas arbete här!

Jag kommer att åka med tre andra GRYMMA och trevliga bloggare! Är du nyfiken vilka? Det är denna DONNAN, denna DONNAN och denna ATLETEN

Zoégas 1

Zoégas är sedan 1986 en del av Nestlé-koncernen som har upprättat en handlingsplan, Nescafé Plan, för att säkra kaffets framtid.  Mellan 2010 och 2020 investeras cirka 3,7 miljarder kronor i en mer hållbar kaffeodling. Konkret går investeringarna till utbildning av kaffebönder i ansvarsfull och produktiv odling samt till att distribuera och skänka nya mer klimattåliga kaffeplantor till kaffebönderna. Fram till 2020 kommer Nestlé skänka 220 miljoner kaffeplantor till kaffebönder.

Zoe¦ügas 39

De utbildar kvinnor och män tillsammans, kvinnor erbjuds dessutom utbildningar i t.ex ledarskap, förtroendebyggande och självutveckling. Kvinnornas inkomster återinvesteras i exempelvis jordbruket och odlingen, sina medarbetare, sin familj eller någon sidoverksamhet för att säkra hushållets inkomst. Kvinnor arbetar dessutom ofta kooperativt vilket visat sig vara ett vinnande koncept för en hållbar kaffeodling.

Zoe¦ügas 32

Den karaktäristiska Zoégas-smaken kräver kvalitetskaffe från Östafrika men utbudet av detta kaffe minskar och det är svårt att få tag på ansvarsfullt odlade kaffebönor som håller rätt kvalitet i regionen. Zoégas investerar därför ytterligare från lokal budget i utbildningsprojekt i just Östafrika för att öka utbudet och samtidigt hjälpa kaffebönderna att öka sina inkomster på ett hållbart sätt.

 

LOADING..