Nu kommer sommarens härliga badtid. Vi föräldrar sitter vid strandkanten och dricker vårt kaffe eller goda semesterdrink och njuter av att livet är fullständigt och underbart. Barnens glada rop och skratt gör att det värmer om hjärtat så där extra mycket. Det vi glömmer är att det jäkligt snabbt kan bli kallt och vi hamnar i helvetet istället för paradiset.

Det tar dig 20 sekunder att förlora ditt barn till vattnet. 20 SEKUNDER. Det är ungefär så lång tid som det tar för dig att rota i din picknickkorg efter gofikat som ska packas upp, ta fram din kaffekopp och hälla upp det goda kaffet eller att försvinna in i din bok och bara läsa en endaste sida.

När jag och familjen var på Böda Sand för fem år sedan så fick vi uppleva en mammas frustration och dödsskrik när hon insåg att barnet var borta. Det är det värsta skrik jag någonsin har hört och något jag aldrig glömmer. Hennes barn kom till sin rätt, men sekunderna var långa och alla vi som var där var fullständigt förstelnade av chock.

Det är en myt att alla viftar med armarna när dom drunknar. Barn orkar oftast inte det eftersom deras kropp fokuserar till 100 % på att andas. 

Därför vägrar jag lämna barn i poolen hemma hos oss. Jag vill inte uppleva smärtan av att förlora ett barn. Mira kan simma, men kan kanske inte det alltid. Det är ett ögonblick, det är 20 sekunder. Sekunder som kan förgöra mig som mamma. Kanske av en sådan anledning att jag ”bara skulle hämta kaffe”…… Simskola och Hjärt och Lung räddning är en billig livsförsäkring <3

image

 

 1. Såå sant och så hemskt. Jag läste på min portal för ut, AFF, om en mamma som förlorat sin dotter någonstans mellan 6-9 år har jag för mig, i deras egna pool hemma. Alltså hur hemskt är inte det?! Det är inget jag kan leva med, inget jag skulle orka med, att bara för att man hämtade kaffe eller något så gick det åt skogen.
  Nu är mina barn ganska små och får inte bada själva (ena 5 år och andra 6 år) men ändå, närsomhelst är de där, simmar själva och allt, då ska jag minsann sitta som hökögat själv. Bra inlägg finis!

 2. Helt sant!
  R som är 5 år måste ha flytväst på sig när han är på vår brygga i stugan om ingen vuxen är med på bryggan. Han kan också simma, men kanske inte om han ramlar i vattnet från en brygga… I sommar ska han få testa att hoppa i med kläderna på och om han kan simma in till stranden så slipper han flytvästen. Vatten är härligt men också en väldigt stark kraft som det gäller att respektera.
  Kram vännen

 3. Läste någonstans som jag tyvärr inte minns att i år kommer statistiken för drunkning öka markant pgr av flyktingarna som kommit till Sverige. De har inte samma simkunskap som vi har.

  Tyvärr har jag sett vuxna flyktingar på badhuset som knappt kunde simma.

  Jag hoppas innerligt att denna statistik inte uppnås och att icke simkunniga flyktingar bara doppar tårna i år.

 4. Detsamma gäller i badkaret hemma och vid bäcken och vid trädgårdsdammen osv. Jag försöker lära barnen att ta hand om varandra men givetvis är ansvaret mitt (och min mans såklart)

 5. Min pojkväns bror drunknade på ett sommarläger. Hans bror var 15 år då och simkunnig, gott om barn och vuxna på stranden. Det tar verkligen bara ett ögonblick! Mina barn tycker jag är hönsig som oroar mig när de vill dra iväg till någon sjö och bada med kompisarna…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..