Kilohets inför barnen?

Denna konstanta kilohets och utseendefixering

Denna konstanta kilohets och utseendefixering

Denna jäkla kilohets.
Något av det första jag har tänkt på morgonen i hela mitt vuxna liv har varit, Vilken diet ska jag köra på idag?
Något av det sista jag har tänkt på kvällen i hela mitt vuxna liv har varit, Jaha det sket sig idag igen.

Denna förbannade diethets och kamp om det perfekta utseendet. De äter upp oss lika fort som den där chokladkakan vi tuggar i oss utan att ens tugga den innan den far ner i magen. Vi hinner inte ens njuta. Kampen kommer aldrig att ta slut om man inte dödar demonerna. Och gudarna ska veta att de flesta monstren sitter i huvudet. I alla fall i mitt.

Jag ser hur jag lätt projicerar över detta till mina barn.
– Är du ledsen Mira? Vill du ha något att äta?
– Är du trött Mira? Det är nog för att du är hungrig!
– Ska vi mysa? Alltså äta något gott?
– Åh gjorde det ont? Ska du ha en glass? 

Du förstår antagligen vart jag vill komma.

Nä vännen, tänk till du med. Jag mådde illa när jag kom på mig själv att överföra detta negativa beteendet till de jag älskar mest i världen.
Gör du något som uppmuntrar till det dåliga matbeteendet du själv har? Och vill du verkligen det? 

Bara för att jag har sockermonster i mitt huvud behöver jag inte överföra dessa på mina barn. Hur kan jag vilja dom så ont? Jag vill inte att dom ska lida som jag gör. Jag vill att dom ska ha en god relation till mat och sin egen kropp och inte den destruktiva som jag har. Mira kan ta fem godisbitar och låta fem ligga kvar. Tänk den som hade kunnat det! Barn äter när barn är hungriga, jag äter för att jag vill äta. Dessutom använder barnen sin energi lite bättre än vad vi gör. Mira kan även stå och spegla sig och säga till sig själv att hon är fin. Det vill jag med göra.

Mitt lilla extrabarn Isabella har kommit fram till en otroligt bra sak när det gäller hennes kamp mot kilona, hon har valt om fokus. Du kan läsa mer om det HÄR. Du kan även läsa om mina tankar kring vikten och hälsan på min kategori Viktresa.

Kilohets

Min fantastiska man med en kropp fylld med brännskador till 40% och ett ben som saknas.
Jag har ALDRIG någonsin hört honom klaga eller säga något negativt om sig själv och sin kropp.
Jag har mycket att lära av honom. Men även av Mira.

FÖLJ MIG GÄRNA PÅ 
Bloglovin
Instagram
Facebook
Youtube

 1. Så klokt Malin, jag ser många som gör som du. Mutar eller tröstar. Är jag stressad kommer demonerna i mig. Ska ha kalas i helgen o just bestämt att det blir fruktsallad också. Så jag kan välja vad jag vill ha. Även om jag väljer det dåliga så måste jag försöka tillåta mig det utan dåligt samvete o göra bättre val nästa gång. Om jag har ledsna barn så visst kan jag ge ngt ätbart men jag försöker göra ngt mysigt så försöker jag tänka när det gäller vuxna också en aktivitet. Men du Malin va inte för sträng mot dig, du är fin!!!!

  1. Tack kära Jenni <3 Ja tyvärr är det så men jag tror inte att vi mammor/pappor tänker på att vi gör det. Mat och godis är liksom en social värld och den förstör oss likt en miljöförstöring. Tragiskt. KRAM vacker

   1. Du har så rätt, man gör mkt i välmening utan att tänka sig för. Jag är helt övertygad att alla föräldrar gör sitt allra bästa för sina barn utefter de förutsättningar de har. O just därför kan man inte enligt mig vara alldeles för sträng mot sig själv. Att äta en glass när man har ont kan väl inte vara en katastrof så länge det inte är jämt? Svårt att skriva allt jag tänker på men det jag ser i din blogg är en total ärlighet. Underbar familj som tar hand om varandra. Men också en förtvivlan o rädsla att göra fel. Om vi fokuserar på det vi gör bra så får vi till mkt tok också. Är usel på det själv men försöker! Va nu rädd om dig bästa Malin!!

 2. Fantastiska människa! Vill bara tacka dig Malin för allt du gjort för mig, för det var faktiskt du som fick mig att börja min resa. Du inspirerade och gör det fortfarande varje dag, med dina underbara inlägg, din otroliga uppmuntran till min sång. Finaste Malin!
  LOVE YOU!

  1. Åh men DU är fantastisk Bella, det vet du, mitt kära barn. Jag har inte gjort det för dig, DU har gjort det. Jag öppnade bara en ny dörr för dig att gå igenom. Och tänk så långt du har kommit! LOVE U 2

 3. Gjorde en livsstilsförändring för några år sen. Resultatet blev ett normalt BT, värken försvann, magen blev bättre, orken kom tillbaka, och jag mådde bättre. Talar vi om vikt, så låg jag på gränsen till övervikt. Gick upp något kilo och stannade där ett bra tag. Sa alltid att viktminskning satt 75% i huvudet, och 25% vad man gjorde. Tyvärr tog jag tillbaka min destruktiva beteende igen, och hälsan blev lidande, och måste ta kontrollen igen. Hur gjorde jag då? Njöt av det jag åt, valde bra mat, rörde på mig mer, styrketränade, och slutade vara hård mot mig. Det funkade. Du ska veta hur många gånger jag blev godissugen, tog mig ner till affären, men hittade inget jag ville ha, och gick hem igen. Den känslan. När det var förbjudet så gör jag inget annat än tänker på det och bara äter. Kram

  1. Vad härligt att du har hittat en bra balans! Det är väl så det ska vara, lagom med allt. Heja dig!! Och som du säger, Förbjuden frukt smakar bäst… KRAM

 4. Bra skrivet! Min dotter är 12 år nu och som tur är har hon (ännu) inte börjat fundera på dieter och dylikt. Känns som jag och mannen har gjort något rätt i alla fall. Hon är stolt över den hon är och hur hon ser ut. Sen försöker vi förmedla det som är mitt mantra. Att leva sunt innebär att man även får ”unna” sig, oavsett om det är godis, glass, smink, massage, ny klänning etc. Man kan äta allt, men med måtta. Sedan förmedlar vi att vi alla mår bra både i kropp och knopp av träning utan att det får bli en fixering. Kram!

  1. Ja det är ju det där med träning =) Jag har slutat säga att jag ”unnar mig”. Jag säger att jag väljer.. Känns bättre inombords. Duktig din tjej är! Stor bamsekram och tack

 5. Så mycket rätt i det du skriver! Jag försöker alltid att undvika prata om dieter osv inför barnen, men vet att de fattar iaf.
  Btw, missade nyheterna igår.. men är ju så nyfiken! Kan man se klippet någonstans? Vill ju veta vad det handlade om 🙂
  Kram

 6. Heja. Bra skrivet.
  Tänker ofta på det där.
  Kanske mer sen jag blev mamma till tre tjejer….
  Vilket ansvar man har att försöka ge barnen en sund syn på mat och att älska sin kropp…
  Försöker undvika ” mat-tjat” och att inte använda gott som belöningssystem.
  Inte helt lätt…
  (Jag stör mig på sången om krokodilen i bilen – att använda ”tjock och fet” sådär…hm…
  Blev dock oerhört glad när en 60plussare i vår närhet tog åt sig av mina tankar en påsk och gav mina barn påskägg med frukt, peng och varsitt kinderägg istället för ett halt kilo godis. Det GÅR att ändra på gamla hundar!
  Även på dig och mig!
  Kram!

  1. Usch den hemska sången! Och ”Du skåning, du skåning….”. Mina barn får inte godis i mängder på påsk utan i lagom mängd. Sen äter jag upp det 😉
   Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..