Stress och gluten?

Varför ska man undvika gluten vid stress?

Varför ska man undvika gluten vid stress?

Förra helgen hade vi en föreläsning med Anna om gluten och vad det gör med oss. Varför anser hon att vi ska försöka undvika det när vi är stressade?

Detta berättade Anna:

Gluten har jättestor påverkan på våra hjärnor och framförallt är det vete som inte är bra. Det gluten vi äter idag är inte naturligt utan förstört för 50 år sedan för att vi ska få mer ut av det. Istället för som det var i sin ursprung med 14 kromosomer har vi idag tillsatt grejer så det finns 42 kromosomer. Hur det med en massa extra onaturliga tillsatser tror du?

Varför är gluten skadligt?
All mat vi får i oss fungerar som byggstenar till vår kropp. När då onaturlig (förädlad) gluten kommer ner i maskineriet skapas fel information som kroppen inte kan hantera eftersom kromosomantalet har förändrats. Gluten ökar inflammationen i kroppen som i sin tur skapar eller förvärrar stressproblem. Det kan också minska blodflödet till våra hjärnor som sedan resulterar i depression, ångest, inlärningsproblem och drabbas av huvudvärk ofta. Vårt tarmludd försvinner också vid celiaki och då får vi ett sämre näringsintag. Gluten skapar en ständig inflammation i kroppen så att det känns som att du går runt i en ständig miniinfluensa. Låter det bra?

Varför är det svårt att sluta med gluten? Det är så pass illa att gluten fungerar som ett morfin för kroppen, därför får vi abstinens när vi vill sluta. Gluten är alltså som en drog! Det behöver absolut inte bara vara gluten som skapar stress men om kroppen redan är stressad och utsatt kropp så är det bra att göra det man kan innan bubblan spricker fullständigt. Gluten gör oss tyvärr absolut inte pigga och friska tyvärr…. Hur mycket vi än vill och hur gott det än är.

Vad tycker/gör jag?

Efter föreläsningen är jag övertygad om att min hjärndimma och stressymtom beror mycket på gluten. När jag är utan ”giftet” mår jag mycket bättre. Varför ska jag då utsätta min kropp för det? Jag ska försöka undvika drogen så mycket jag bara kan. Alla gör som dom vill!

Om du vill veta mer eller grotta in dig, då ska du absolut gå in och läsa hos kloka och intelligenta Anna Hallén Buitenhuis som kan allt!! Det jag har skrivit kommer från vår föreläsning med Anna. Jag ber om ursäkt om jag har missuppfattat något men då säger nog fröken till ;).

Uppdatering:
Anna berättar att det finns ingen forskning på att gluten är bra eller 100% ofarligt. Du får själv bestämma vilken forskning du vill lita på. Alla äter vad de vill och tror på. Hur ska vi kunna komma fram till det bästa om inte forskarna kan göra det? Lyssna på DIN kropp. Den berättar för dig vad som är rätt!

gluten

Kloka fina Anna som delar med sig av all kunskap. Här kan du läsa mer om mina lärdomar.

  1. Ja jag slutade också med godis 1 januari. Än så länge är jag inte sugen =). Du behöver absolut inte sluta med gluten, försök minska det och se hur det känns. Jag tror på detta <3 KRAM

 1. Nä, vänta lite nu. Tarmluddet försvinner hos de som har glutenintolerans, Celiaki. En person som inte har celiaki försvinner det inte på av gluten. Jag har tyckt att Anna är trovärdig, men detta?
  Man gör gastroskopi för att kolla om man har celiaki. Om det stämde att luddet försvinner på alla skulle ju alla diagnostiseras med Celiaki. Så är inte fallet. 1-2 % av oss har Celiaki. Min man är en av dem. Därför kan jag mycket om just det.
  Jag gjorde gastroskopi ungefär samtidigt med min man. Med samma kost (ohälsosam med mycket vete bland annat) var mitt tarmludd intakt medan hans var puts väck och tarmen var sårig, precis som man kan förvänta sig att det ska se ut hos en person utan celiaki {jag} och en med (han).

  1. Jag bollar dig vidare till Anna =) Du ser en länk till henne. Jag kan inte och vill inte svara. Jag vet att hon har MÄNGDER med forskningsrapporter och annat som bakgrund. <3 KRAMEN

 2. Jag vill bara tillägga att jag håller med om att en vetebaserad kost inte är bra för någon. Men min lekmanteori (har läst mycket på egen hand, men aldrig studerat kost) är att boven är de snabba kolhydraterna och inte glutenet.

 3. Glad att det funkar för dig! Jag har fullt förtroende för dig, Malin, och det finns mycket Anna skriver som tål tänkas på.
  Men det finns också en del som hon uttryckt som är helt tokigt, som kan ställa till det för den som är sjuk.
  Men det är inget du ska stå till svars för, goa Malin. Jag vet att du alltid menar väl och försöker få alla att må bra.
  Stor kram

 4. Min son är glutenallergiker, alltså han kan inte bli fri ifrån det som man kan vid intolerans. Det är många läkare som är involverad i honom då han blev VÄLDIGT sjuk. Alla de läkarna säger att de friskaste kropparna är de som blir sjuka av gluten, då gluten är ett direkt gift för kroppen! Har svårt att tro att hela teamet är ute och svamlar! Och när jag ser hur en enda liten smula gör min son så sjuk så väljer iaf jag att instämma med dem!

  1. Vad jobbigt för er att ha det såhär. Jag förstår att du/ni är på helspänn hela tiden.Fy!!! Tänk om det bara funnits en enkel liten tablett som hjälpt. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..