Enkel lyx mitt i veckan

MÅNDAG

MÅNDAG

Suck, vad helgen försvinner. Jag hann inte med riktigt dessa dagar, kan vi börja om eller ta en repris? Jag har inte gjort något speciellt, jag känner mig inte färdig med ledigheten bara….Jag tycker att det är så himla taskigt att man inte ska vara klar.

Hur gör du med maten du/ni äter i veckan? Har du en matsedel, kör på det impulsiva eller hur gör du? Vi är helt hopplösa med planeringen. Nästan varje dag står vi där och gapar till en proppfull kyl och frys och ändå har vi inget vi kan laga. VI har försökt matsedel men den bryter vi ganska snabbt, för när vi ska ha kalops är ingen sugen på det så faller allt..

Det är framförallt inte ekonomiskt att handla dag för dag, det blir så mycket mer än det man ska ha….

En sak alla i familjen älskar är potatisgratäng (tyvärr.. jag får äta annat). Och varenda gång är Mira överlycklig för att hon får ”mammas”eller ”pappas” goda potatisgratäng. Jag bävar för den dagen sanningen kommer fram, OFTAST ÄR DET INTE EN HEMMAGJORD gratäng… Kommer hon att hata mig när hon förstår att vi köpt en färdig gratäng på ICA? Kommer det att bli men för livet och många psykolog besök? Stackars barn.

Men lite gör vi faktiskt, vi häller på mer riven ost och italiensk salladskrydda. Voila, världens godaste potatisgratäng. Enkel, relativt billigt och älskad, varför stå och göra en från scratch då? Det finns väl roligare saker att göra.

 1. Jag öppnar alltid frysen på morgonen och rotar runt. Vad känner jag för att laga idag? För mig är matlagning ett nödvändigt ont och hade jag inte haft barnen hade jag nog levt på takeaway..

 2. Hoppas ni lagt undan rejält med pengar till Miras terapi i framtiden haha. Tror hon överlever detta också . 🙂
  Vi kör matkasse. Perfekt, åker till Ica varje måndag och bara hämtar ut 3 påsar mat, färdiga recept, och minimalt med matspill. Löv it. Tyvärr inte helt viktväktarvänligt, men struntar i det då vi äter bra mat, och då får man gå över lite, men vågen pekar ner så länge inte kexen bakar baddare som i veckan hihi.

  1. Hahahaah jaaaa gud ja, vi sparar undan halva våra löner 😉 Tror du det räcker?
   Vi hade matkasse men hahaha all mat möglade…. Mannen äter inte kött, jag vill äta på mitt sätt, ungarna på sitt. Det gick inte ihop alls. Men kanske borde testa igen,
   KRAM

 3. Varannan söndag sätter jag mig med block, penna, kalender och senaste reklambladet från vår butik. Sen planerar och skriver jag matsedel för två veckor. Kollar vilka kvällar som har planer (dans, innebandy osv.) och skriver ner mat efter hur lång tid det tar att tillaga. Försöker samtidigt få in så mycket vegetariskt/veganskt som det bara går – och maten ska inte vara samma som det varit i skolan.
  Huvudvärk? Alltid… Men, vi äter den mat som är planerad (allt finns ju hemma) eller byter möjligtvis dag på rätterna. Så har jag gjort i mer än tio år och även om jag ibland vill kräkas över planeringsstunden är vinsten skäl nog att fortsätta.

 4. Jag gör typ aldrig egen potatisgratäng. Inte för att det är speciellt svårt, men hela familjen älskar PEKAS gratäng, ha ha! Btw, har du testat rättikagratäng? Tror att Åse har recept på en som jag gjorde för många år sedan, men den var riktigt god! Och så sötpotatisgratäng – mums!!!

  Vi kör oftast samma stil som ni, dvs att jag sladdar in på ICA när jag hämtat sonen på fritids. Handlar för en dag, kanske max två i taget. Men ibland får jag ett ryck och gör en matplan så det är ju sååååå skönt! Fattar bara inte varför jag inte alltid gör det! Eller jo, det är ju för att man plötsligt hamnar där du skriver om, att man inte är sugen på det man planerat. Eller att något händer så att det blir en annan lösning, och av någon anledning är det svårt att hitta tillbaka till listan igen. Men oj så skönt det är att slippa tänka! Och för att slippa stressa när barnen har aktiviteter. Heja listor säger jag, och ska sätta mig och göra ett par direkt imorgon! Kram

  1. Ja men vad bra, då fixar du till mig med då??? TACK, gud så snällt 😉 Klart vi har Pekas. Det går inte med ngn annan!! Men häll på lite mer ost och salladskrydda. MUMS!!!!
   KRAM

 5. Jag kör också Pekas och har inte berättat för barnen (som är vuxna ) utan de tror att det är ”mammas goda gratäng” MOOHAA
  Kör också extra ost.
  Min man har ännu större tilltro till mitt kunnande i köket,
  härom dagen frågade han mig om jag inte kunde göra den goda efterrätten som jag gjorde sist vi hade gäster.
  HA HA HA……det var Tiramisu som jag köpt på Lidl. Jag hade aldrig försökt påskina att jag hade gjort den utan det var vad han själv trodde.
  Han har höga tankar om sin fru han 🙂
  Hälsningar Skåne.

 6. Vi kör också alltid Pekas potatisgratäng, varför stå och laga någonting som dessutom kräver en hel massa tid och jobb när det finns ett så gott alternativ
  Vi kör matlistor men det blir nästan alltid så att vi ( läs mamman, hon som oftast är den som lagar maten) ändrar dag el någon ingrediens el tar Takeaway när orken tryter. Men vi har alla en varsin vecka som vi bestämmer maten, så vi delar på den tråkiga biten, visserligen väljer var oh en oftast samma maträtter (när man har chansen till sina favoriter så) men det gör inget för det går ju ändå fyra veckor mellan gångerna.
  I dag är det mannne som lagar middag och då blir det, som oftast, köttfärssås och spaghetti.
  Kram Malin

  1. Men åååå det är ju så gott med köttfärssås eller hur! Enkelt också. Mina familjemedlemmar hade inte gillar om jag bestämt varje dag i en vecka. Det hade blivit Tacos till frukost, lunch och middag =) Kram Bästa

 7. Har säkert i hundra år skrivet matsedel och veckohandlat efter det. Super bra men super jobbigt att komma på rätter. Numera skriver vi bara för några dagar åt gången och veckohandlar ?? två gånger i veckan ?? Hatar matlagning, nödvändigt ont men så himla skönt att veta vad som skall fram ur frysen. Smaklökarna ställer in sig ändå…. Lycka till.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..