Mormors recept

På tal om kokbok….

Min kokbok är full av min mormors recept som till exempel Kalops. Det var till mormor jag ringde om jag behövde tips och vägledning i matlagningen. Jag älskar spåren av henne i min heliga bok. Därför är det nog svårt att kassera min bok full av mormors kärlek.

Nu ska du få veta hur hon gjorde sin goda Kalops. Jag gillar att jag stavat fel i kokboken, det finns ju ingen rättstavning när man skriver med penna =)

Ingredienser:
Ett paket grytbitar (Är du med i VV ta kycklingfilé istället)
2 Morötter
1 Lök
5 Lagerblad
Lagom många hela kryddpepparkorn
Salt
5 msk vetemjöl 

Vatten
Colloritsoja
Smör att steka i

Eventuell 5 msk maizena

Viktväktare: Totalt för hela grytan är TRETTON points om du använder kyckling! Stek i flytande margarin. Rödbetor gratis men plussa på om du äter potatis. Galet
LCHF: Skippa mjölet och ta en valfri redning, servera med blomkål istället för potatis

Pudra över mjöl på grytbitarna och rulla runt dom och stek dom sedan lätt i en gryta

Skala morötter och dela i mindre bitar och dela även löken i fyra delar

Släng ner morötter, lök, lagerblad, kryddpepparkorn bland köttet och salta 

Kalops
Häll på vatten så att det täcker och låt det koka upp för att sen stå och bubbla i cirka en timme.
Jag skummar alltid bort ”skitet” som börjar flytta upp på toppen.
Använder du kycklingfilé istället så kan det inte koka lika länge

När kalopsen har kokat klart häll på coloritsoja och smaka av. 
Min man gillar inte ”vattning” kalops så jag reder alltid med Maizena

Skånsk kalops
Låt det bubbla till sig och smaka av igen, och igen och igen….

Recept skånsk kalops

Servera med potatis och rödbetor. MUMS Jag älskar det!

Recept viktväktarna Kalops

 

  1. Ett tips som jag alltid använder när jag lägger kryddor i en gryta eller kastrull:
    Lägg alla kryddorna i en sådan tesil som är som en stor boll med en liten kedja och krok och ner med den i grytan/kastrullen. Då slipper man riskera att bita i något pepparkorn eller annat.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..