Barndomsminnen

Vad har du för minnen av en bilsemester? Kan du inte berätta en historia för mig? En av er som delar med er kan vinna ett presentkort på Stena Line om jag får en plats på resan ”Bloggbussen goes bilsemester”. 

/

Här är min skräckupplevelse..
Familjen Svantesson skulle till Stockholm, med husvagn. Äntligen skulle jag som femåring få se slottet. Den äggformade vita husvagnen var påhängd på den bruna Opeln. Tre barn utan säkerhetsbälte satt förväntansfullt i baksätet, pappa körde och mamma satt med en Sverigekarta i knät. Det tog lång tid till huvudstaden, alla bilar körde i 70 km i timmen. Jag vet inte om det var hastighetsgränsen som bestämde farten eller om det var bilarna som inte kunde köra fortare på den tiden.

Första stoppet blev Gränna. Vilken lycka! Tänk er att få äta godis mitt i veckan, det var inte så vanligt på 70 talet. Vi smaskade i oss det i bilen samtidigt som vi räknade gula, röda och gröna bilar. Ljudet av en radiokanal som mest var ett knastrande ljud lät oss höra låtar som ”Jag skiter” med Uggla och Queens ”We are the champions”.

Efter 15 kisspauser och tio slagsmål började vi närma oss målet. Jag satt som gapande fågelunge när jag såg alla stora hus och alla bilar som susade förbi i en väldig fart. Det kändes kaotiskt för det hände saker överallt, bilar, bussar, tåg, cyklister och annat. Det var stort för en liten flicka som bodde i en by med 1500 invånare.

Min mamma höll hårt i sin karta, hon och pappa började låta mer och mer spända i rösterna. Då kom det, det vi väntat på. Det var som om Jesus uppenbarat sig i solig en vacker glänta. Mamma säger med den gladaste rösten;
– Titta barnen, där, ser ni, KOLLA, DÄR! Slottet!! Vi slängde oss alla till den sida hon pekade åt men vi såg inget slott.
– Åh nej ni missade det, sa mamma suckande då.
Plötsligt, skrek hon igen efter en stund..
DÄR, DÄR ser ni???? Då såg vi något lite snabbt som inte alls såg ut som ett slott.
Då började mamma och pappa låta lite arga på varandra, pappa svor och mamma sa att hon minsann gjorde sitt bästa. Den tredje gången mamma hojtade att ”DÄR är slottet” såg vi det faktiskt, men började tröttna så smått, det var ju inget prinsesslott. Nu var det liv på de vuxna, pappa var skitarg och mamma frustrerad. Plötsligt kom det igen
Kolla, slottet.. och en djup suck… Jag minns inte ens om vi tittade längre. När mamma hade gapat flera gånger om att vi kunde se slottet struntade vi i det.  Jag började må illa av alla bilkörning som kändes som att vi körde runt, runt och runt.

Sju gånger susade familjen Svantesson förbi slottet med en vit äggformad husvagn bakom en brun Opel. Det var inte riktigt meningen, det bra blev så. Det som bara skulle bli en snabb titt när vi ändå hade vägarna förbi blev en hysterisk bilresa i centrala Stockholm i ett par timmar. Allt var kartläsarens fel enligt chauffören, allt var chaufförens fel enligt kartläsaren. Idag när jag är i Stockholm förstår jag vad som hände. Det var inte alls meningen att vi skulle se slottet femtielva gånger, jag förstår pappas frustration att behöva kånka runt med en husvagn mitt i centrala stan. Jag förstår också mamma som så gärna ville visa oss.

En annan rolig bilhistoria är när vi körde till Kroatien och skulle tälta över natten. På morgonen vaknade vi av att kor kom på besök, vi hade nämligen tagit deras plats i hagen. Natten efter fick vi översvämning i tältet och fick sova i bilen.. Vi kan vi Svantessons..

En bild från Heidepark, otroligt coolt ställe!

Idag skulle jag ta familjen på båt- och bilresa genom Tyskland och sen upp mot Danmark och norra Jylland. Såklart skulle vi stanna till och shoppa drycken på Bordershop till de fina sommarkvällarna. Heidepark, Hansapark, EuroparkAalborg Zoo, Fårup Sommarland, Lalandia, Legoland, Bonbonland skulle få ett besök av oss för att avsluta en vecka på Skallerup. Eftersom vi har barn i spridda åldrar är det svårt att hitta aktiviteter som passar hela familjen, men det gör verkligen nöjesparkerna.

 1. Jag kan inte låta bli att dela med mig av några bilsemester-minnen!
  Efter att ha kuskat runt i Sverige några år blev föräldrarnas ekonomi bättre och solen i Sydeuropa lockade. Två vuxna och fyra ungar i baksätet och med en husvagn på släp går turen genom Danmark, Tyskland, Österrike och Italien för att få bada i dåvarande Jugoslavien. Väl framme hittar vi en RIKTIGT fin campingplats. Helnöjda parkerar vi ekipaget och pappan får gå in till receptionen. Vi sitter glatt kvar och spanar in de fräscha duscharna när lillebror plötsligt börjar gråta… ”Man får inte bada här!”. Mycket riktigt är det en skylt med bild på människor med badkläder med ett stort kryss över. Ungefär samtidigt upptäcker vi att alla människor är nakna… Japp – det var en nudistcamping! Det kryllade av nudistställen men fanns bara ett för ”oss andra”.
  Även om jag fortfarande inte bott på något nudistställe älskar jag bilsemestrar och våra barn lär också få en och annan historia att berätta 🙂

  1. Fnulan skriver:

   HAhahhha underbart!! Kramen

 2. Åsa skriver:

  Första gången jag och min familj åkte på bilsemester blev också den sista, vi tappade alla sugen totalt. Jag var 13, min ena bror 11 och den andra 2. Vi bodde i Österbotten i Finland och tog först färjan över från Vasa till Umeå för att hälsa på min faster, hennes man och unga dotter. Vi stannade där i ett par dagar innan vi styrde kosan mot bilsemesterns huvudmål, Norge.

  Vi korsade Sverige på en dag och kom fram till vår första anhalt i Norge på kvällen där vi hittade en kall och fuktig stuga att bo i. Då hade det regnat halva dagen och det fortsatte att regna non-stop under hela vår resa i Norge. På alla bilder vi tog därifrån är utsikten täckt av tunga gråa moln. Jag och mina bröder satt i baksätet och det tog inte länge efter att vi satt oss innan jag och min två år yngre bror började bråka i baksätet. Ungefär varje halvtimme tröttnade min pappa på oljudet och dunkandet i stolsryggen och började bromsa in bilen och hota med att sätta av oss vid vägkanten och låta oss ”gå hem”. Vi höll oss lugna ett tag men en timme senare var det samma visa igen. Min tvååriga bror befann sig i värsta trotsåldern och satt och ylade av ren djävulskap så det slog lock för öronen på oss alla tills han blev hes. Det kan verkligen inte ha varit lätt för min pappa att köra på de smala serpentinvägarna i Norge med oss i baksätet.

  Efter två dagar av konstant regn och köld hade vi alla fått nog och körde genom hela Sverige igen i rasande fart till Sundsvall med hopp om att kunna ta färjan tillbaka till Vasa (gick också färja mellan Sundsvall och Vasa på den tiden). Den var dock fullbokad så istället körde vi upp till min faster och hennes familj igen och tvångsgästade dem i ytterligare några dagar. Sammanlagt tillbringade vi två dagar av vår Norge-resa i Norge och 4 dagar i Umeå.

  1. Fnulan skriver:

   Lovley med bilsemester eller hur =) Kramen och tack för att du berättade <3 Roligt att läsa era berättelser!

 3. Liza skriver:

  Mitt bästa semesterminne med bil, jag tror jag var 13-14 år., jag, min mamma, kusin och syster skulle ha en tjejhelg tillsammans, och slutmålet var håll i dig…;-) ULLARED!! Vi körde upp en söndag, slog upp tältet på campingen ( allt för att vara tidigt inne i varuhuset). Där var inte så mycket att göra i Ullared en söndag på den tiden så vi hamnade på bilbingo på gekås camping…. När väl bilbingon var slut så var vi vrålhungriga och ALLT var stängt i Ullared. Då var det bara till att köra och hitta ngn mat, vi hamnade på en pizzeria och åt den äckligaste pizzan jag någonsin ätit! På morgonen efter så vaknade vi av att det strax efter sex var full fart på folket, det visade det sig att varuhuset öppnade tidigare än vad vi trodde…. Det var ju bara till att sätta fart! Efter massa timmars shopping så körde vi mot Halmstad och till en camping där, vi slog upp tältet sedan körde jag och kusinen modevisning bland tält och husbilar för min mamma och syster!

  Detta skrattar vi åt än idag! Bilbingo som 14åring, piiinsamt ju!!

  1. Fnulan skriver:

   Hahahhaha men det är ju superkul! Tack för att du berättade, jag skrattar gott!!

 4. Tack snälla Fnulan för dagens ”nästan kissibrallan asgarv”, så härligt du beskriver, jag kan riktigt se er i bilen hur ni kastar er mot bilrutan för att hinna se slottet!! hihihi!! 🙂

  Jag kan berätta om när jag var liten, vi hade en sommarstuga som låg alldeles vid strandkanten av sjön Yxningen och det var verkligen rena paradiset för mig och min syster att få vara där hela sommarloven och bada, segla,fiska, och leka med bästisarna som hade sin stuga någon kilometer bort från vårt hus, (och tänk att solen sken vareviga dag när man var liten??) men vi förstod ju inte då hur bra vi hade det, som hade ett eget sommarhus utan, vi var avundsjuka på skolkamrater som berättade att de åkte utomlands på semestern, vi hade ju bara varit i Danmark, men efter lite tjat från både mig och min syster så blev det bestämt vid ett familjeråd som vi hade på torsdagskvällarna hemma i min familj att vi skulle ta bilen och åka till Norge och åka på Trollstigen i Gudbrandsdalen för det var ju så vackert där, ja visst vi var ju eld och lågor, men någon vidare reseplanerare var ju vare sig min mamma eller pappa vi packade lite kläder och något campingbord/stolar och en karta och gav oss iväg i våran Volkswagen Variant som var en liten Kombibil, jag minns ju inte hela resan som väl är,men det var ju helt makalöst vackert som vi redan sett på bilder därifrån, men mamma satt mest och skrek av rädsla på de smala serpentinvägarna som tog och uppför de höga bergskedjorna, och svetten pärlade sig i pannan på pappa av pressen/stressen, min syster ”Bettan” och jag tyckte ju att det var mest exotiskt och kul att åka på de slingrande vägarna och högst uppe på berget så fanns det snö, där stannade vi och kastade snöboll på varandra i kortbyxor och linne, det var ju roligt men i kyligaste laget, sedan var det dags att leta övernattning, så vi åkte planlöst runt och frågade på de olika hotellen och ”Hytter” som man kunde hyra, men vi hade ju inte planerat resan så noga och allt var fullt, så vi fällde sätena i bilen och skulle sova på en parkeringsplats, ja som ni förstår så går det ju bra att sova två personer i en kombibil, men nu var vi ju alltså fyra personer i bilen och min syster och pappa somnade först och vräkte ut sig i bilen och min mamma och jag satt i varsitt hörn i obekväma ställningar och sov inte en blund på hela natten, på morgonkvisten så smög mamma och jag oss iväg och köpte jordgubbar (”Jordeber” på Norska) på ett självplockning som var i närheten, vi skulle överraska min pappa och syster med jorgubbarna till frukost, vi ställde jordgubbskartongerna under bilen och kröp in i bilen precis lagom till de vaknade och de var ju bra utsövda medans mamma och jag var så trötta och frusna så vi skakade av köld, vi kom överens att åka till något fik och få i oss något varmt att dricka, ja sagt och gjort vi fäller upp sätena och pappa startar bilen och Ops!! vi körde visst över ”Jordeberen”, ja som ni förstår så var det ingen lyckad resa, men vi har skojat och skrattat många gånger efteråt till minnet av att nästan allt som kunde ”gå åt skogen” faktiskt gjorde det också, nu undrar ni väl om vi ändå hade tur med vädret??? nä inte ens det, det spöregnade mest hela tiden.
  KRAMELIKRAMEN!! <3 Christina.

  1. Fnulan skriver:

   HAhaa underbart!!! Stackars oss barn eller hur!! Stor KRAM!

 5. Jenny skriver:

  Mitt bästa minne från bilsemester var ändå frpn 1991 när vi flr första gången skulle åka utomlands längre än Danmark och Tyskland.
  Vi åkte i mitten av juli och var väldigtförväntansfulla. Båtturerna var som barn det bästa med bilsemestern..för då fick vi köpa vilket godis vi ville flr 100 kr var. Gissa om det blwv massvis med godis då, de tyckte iaf vi barn. HUNDRA KRONOR liksom.
  Spännande att köra ombord bilen och varje gång förundras över hur tight bilarna egentligen står.
  Vägen ner till Italien var lång, men även varm, vi hade ju ingen ac och fick sitta och svettas i våra underkläder med 3 barn bak i volvon, spännande, störtregn på autobahn, Finhotell i Tyskland och de mest vackra vyerna jag sett när vi körde igenom Österrike.
  Väl i Italien (jag var 15) förälskade vi oss i både tyskar och italienare hahah.
  Vi var med om en kraftig sandstorm och efter den stormen lekte vi skattletare och hittade massor av pengar och prylar.
  En umderbar resa att få lägga i mina resminnen. Nästan lite som Sunes bilsemester… men bara nästan

  1. Fnulan skriver:

   HAhaa underbart med bilsemester!! SKa vi dra iväg du och jag? Love

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..