När blev friskhet en klassfråga

När jag var hos barnmorskan i måndags blev jag förvånad att besöket inte skulle kosta något.
– Nej, mödravård ska vara kostnadsfritt för det får inte vara en ekonomisk aspekt att man inte får hjälp. Bra, det köper jag rakt av.

Sen gick jag till jobbet idag och såg en lapp på mödravårdscentralen:
”Om ni ska ta cellprov, anmäl er i receptionen och betala där”
Det köper jag inte alls… Om staten eller de kloka politikerna anser att det är viktigt att alla kvinnor ska kunna få mödravård, varför gäller inte detta också cellprovstagning och mammografi?

Om jag har dålig ekonomi och måste välja mellan att ta ett cellprov, kolla brösten eller ha mat på bordet till mina barn hade valet varit enkelt. Jag hade inte tänkt alls på konsekvenserna av det uteblivna besöket. Mina barns behov går före mina, ALLTID.

Att ta ett cellprov eller att göra mammografi kostar cirka 200 kr och kan rädda MÅNGA liv. Kostnader för vården av någon som drabbats av cancer är MYCKET högre, lägg till många nollor. Och vi ska inte tala om den fruktansvärda livssituationen som alla berörda hamnar i som kanske kunde undvikits långt innan…

Ska det vara en ”klassfråga” att kolla om man har bröstcancer och cellförändringar som är så skrämmande vanligt? Och naturligtvis borde män få rättigheten att få kontrollerat sin prostata lika ofta som vi kvinnor får kollat oss.

Så kära politiker, hur får ni ihop matematiken? Kan ni förklara det för mig? Jo, ni ska ha beröm för att vaccinet mot HPV blev gratis, men de som inte fått vaccinet finns fortfarande kvar…

Jag drabbades av hårt för ett par år sedan efter en miss i sjukvården, du kan läsa om det HÄR.

Jag uppskattar även att männen uppmärksammas, vet du att varje dag få 25 män veta att dom har prostatacancer?

 1. Jag bodde i Skåne när det var dags för min första cellprovtagning. Levde på studielån och skippade provtagningen för att den kostade pengar. Sedan flyttade jag till Stockholm där proven är gratis, och har gått varje gång. Tredje gången hade jag cellförändringar grad 2 och 3 blandat, och fick precis som du genomgå en konisering. I våras två år efter operationen gjorde jag prover som var ok och har fått återgå till prover var tredje år igen. Jag tror att cellprover är lätta att strunta i om man inte är medveten om riskerna, särskilt om man har ont om pengar och måste betala för det. Bra att du skriver om det!

 2. Emma skriver:

  Här i Stockholm har jag aldrig betalt för att göra cellprov. Undra i hur många landsting det gör det.

 3. Linda skriver:

  Fast detta kan man dra hur långt som helst egentligen. Vi har fantastiskt bra sjukvård i Sverige. Vi behöver inte betala mer än 1100 kr så har man frikort. Du betalar en liten summa när du går till din vc
  väl där så kan blodprover tas för flera hundra och du skickas på undersökningar för tusentals .

  Åter till gratis cellprov . Absolut så prioritera man mat på bordet. Men ska de vara gratis att gå till dr också för att man har tex ont i magen för de kan ju vara någonting.
  Hundra kronor kostar de dig att ta. Medan de kostar med personal och analyskostnader. Och de är en bra bit mer än 100 kr. För 100 kr så får du bekräftat att du är sjuk eller inte.

 4. Helena skriver:

  Det är väldigt olika beroende på vilket landsting man bor i. I stockholms läns landsting liksom i många andra är både mammografi och cellprovstagning helt gratis medans flera andra landsting tar betalt. Felet är väl att detta inte är ett riksdagsbeslut utan att varje landsting bestämmer själva om de ska ta betalt eller ej och vilka åldersgrupper som ska erbjudas detta.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..