Allt du undrar: Frågor och svar om plastikoperationer

Så min vän, nu ska du få alla frågor och svar jag fått när det handlar om mina plastikoperationer. Om du kommer på något mer du vill veta så skriv det i en kommentar så tar vi dom i ett annat inlägg. Jag hoppas att detta kan ge dig hjälp på vägen om du funderar på att göra en operation.

Jag vill i så fall önska dig lycka till! Grattis till att du är stark nog att våga göra en förändringar av något du kanske inte mår så bra av!

Jag känner mig olustig inför konsultationen, hur går det till?

Jag har skrivit ett inlägg om just konsultationerna jag gjort som du kan läsa om HÄR och HÄR. Jag förstår verkligen din känsla för den hade jag också. Du ska tänka som så, dom är PROFFS dom som jobbar med det här. Dom är där för din skull och det är du som bestämmer vad gränsen går för vad som är okej för dig. Det kostar att gå på konsultation, men det är väl investerade pengar för att känna om det stämmer mellan dig och läkaren som kommer att vara en del av ditt liv. Denna läkare gör förändringar som du ska leva med, både psykiska och fysiska. Så det är en självklarhet att det ska kännas bra!

Bröstoperation

Hur gjorde du när du valde klinik/ läkare? Vad var det avgörande? Varför valde du just Tereskliniken?

Jag har haft konsultationer med fyra olika läkare innan jag hittade rätt till Aleris Plastiskkirurgi, Det som avgjorde att det blev just Aleris var den varma miljön på kliniken, det var personalen helt klart! Jag kände att jag var trygg och att jag ville att dessa personer skulle få vara med på min resa. Bemötandet helt enkelt! Nu har jag ju även haft två olika läkare på Aleris som opererat mig, det finns inget som är bättre med den ena eller andra.

Jag har varit delaktig i en vän som varit hos den tredje läkaren som är lika nöjd som jag. Det är utvalda guldkorn med en lång erfarenhet inom branschen som jobbar där och jag har varit ganska noga med mina val. Du köper inte dig en ny bil om du inte kan se att den är bra eller hur? Varför ska du då operera dig på en klinik där du inte känner dig trygg? Nä var kritisk, det är ditt liv du investerar i!

Jag tänkte åka utomlands och göra min operation, har du funderat på det?

Den tanken har jag inte ens tänkt en endaste gång. Jag skulle aldrig våga om jag ska vara ärlig. Jag ser hur värdefull kontakten med Aleris innan under och efter har varit. Jag har bara kunnat åka dit om jag undrat något. Jag hade tyckt det varit jobbigt språket också, och hur gör man om man inte är nöjd? Åker man på återkontroller? Och en sak många glömmer är att om man vistats på utländska sjukhus så är det inte vem som helst som tar emot dig om det händer något i samband med operationen. Min kompis gjorde en operation utomlands som gav komplikationer, det fanns inte en enda plastikkirurgisk klinik som tog emot henne så det blev vårdcentralen.. Nej, jag hade aldrig gjort det.

Har du bekostat operationerna helt själv?

Ja, jag (vi) betalade operationerna själv. Jag hade typ 1 cm för lite häng på buken för att få hjälp via landstinget. Brösten försökte jag inte ens få hjälp av via landstinget för jag ville verkligen själv få välja vem som skulle göra det, och jag ville känna att det var MITT val… Jag tänkte som så att de som jobbar med plastikkirurgi enbart måste ha en helt annan kunskap och proffsighet än en ”allmän” läkare.

Vad kostar det?

Det är svårt att säga en exakt summa eftersom det beror på hur många ingrepp du gör. Jag fick en del rabatt eftersom i alla priser ingår narkos. Det räknade Tereskliniken bort och tog bara med narkoskostnaden en gång eftersom min första operation var både bröstförminskning, bröstvårtskorrigering, bröstlyft samt fettsugning rygg. Alltså drog dom av kostnaden för tre narkoser liksom. Schysst!

Varför gjorde du inte båda samtidigt? Vad sa din läkare?

Det var mitt eget beslut att göra det vid två tillfällen, dels ekonomiskt men även för att bukplastik är en VÄLDIGT stor operation. Jag bestämde mig inte till 100 % att göra buken förrän jag hade gjort brösten. Det var tack vare att jag kände mig så trygg på Aleris Plastiskkirurgi, som jag verkligen bestämde mig till slut. Jag hade aldrig mäktat med att göra det samtidigt även om priset för operation (och sjukskrivning) säkert blivit annorlunda om jag tänker efter. Detta är något du pratar med din läkare om på konsultationen för det beror nog väldigt mycket på vilka ingrepp dom gör om dom gör allt på en gång eller ej. Jag vet att Tereskliniken inte tullar på säkerheten. Det märkte jag verkligen när jag var sjuk i december och för min hälsas skull avbokade dom min operation. Det är jag så otroligt tacksam för!

Har du gjort operationerna tätt inpå varandra?

Min första operation med brösten gjorde jag för exakt sex månader sedan för att sedan göra buken. Lotta på Tereskliniken sade att det ska helst gå så lång tid för att man ska orka mentalt. Kroppen är redo för en ny operation efter tre månader, men det mentala behöver längre tid på sig att orka. Och det är något jag VERKLIGEN håller med om.

Hur kände du inför operationen?

Båda gångerna var jag väldigt nervös dagen innan men lugn som en filbunke på operationsdagen. Eftersom jag redan innan gjort en operation på Aleris så hade jag turen att ha lärt känna personalen och visste vad som skulle hända och hur det går till. Jag har känt mig trygg och förväntansfull men såklart har man en oro också inom sig. Det jag tyckte var värsta oron vid bukplastiken var smärtan efteråt som jag hört skulle vara fruktansvärd.

Hur går det till ungefär på operationsdagen?

Du duschar hemma med Descutan kvällen innan och på morgonen. Du får en tid av kliniken som du ska infinna dig på, innan dess har du fastat och haft restriktioner på intag av vissa mediciner.
När du kommer till kliniken börjar sköterskan med att berätta vad som kommer att hända, narkosläkaren kommer och pratar med dig om mediciner etc. När jag gjorde buken fick jag duscha ännu en gång. Sedan sätter ssk en PVK och därefter kommer läkaren och hämtar dig. Då ska det ritas på kroppen och ni går igenom hela operationen och fotograferar de ställen du ska opereras på för att kunna jämföra senare.
Därefter går du in i operationssalen och möter narkosläkare och övrigt team. När jag gjorde brösten lade jag mig direkt, när jag gjorde buken blev jag tvättad stående först.

Sen somnar du tryggt!

Efter operationen vaknar du när någon säger ditt namn. Det känns som att du har sovit i flera dygn. Det första du vill är att se resultatet såklart. Personalen kollar dig hela tiden och läkaren kommer också förbi. Jag skakade som ett asplöv efter operationen, då var dom där direkt och hjälpte mig. Efter bröstoperationen fick jag ganska snabbt i mig något att äta för att sedan komma upp på dallriga ben för att gå på toaletten med passning.

Efter bukop får man inte äta något förrän dagen efter då dom vill kunna söva ner dig snabbt om det tillkommer en blödning akut. Du får komma upp ganska fort, FY SATAN vad ont det gör, körs in på rummet i rullstol, går på toaletten sen ligger du halvliggande med benen i högläge i ett eget jättefint rum. Personalen kommer in till dig ofta och kollar så att allt är bra. Första dygnet vill man bara sova, nu hade jag oturen att bli dålig av morfinet men det är en helt annan historia. Dock ska jag nämna att jag var på helt rätt ställe, nattsköterskan Åsa satt inne hos mig nästan hela natten. På morgonen fick jag äta och ta en SKÖN dusch.

Innan du ska hem så går sköterskan igenom allt med dig med mediciner, gördlar, BH, återbesökstider, vad du ska vara uppmärksam på och massa annat. Läkaren kommer också för att se hur såren ser ut och hur status är innan hemgång.

Var det obehagligt att ta bort dränet?

Nej, jag var vettskrämd inför det men kände verkligen INGENTING, men det verkar vara väldigt individuellt. Jag har oroat mig helt i onödan.

Hur länge har man dränet?

När man gör en bukplastik är det stor risk för blödningar, därför sätter läkaren in ett dränage som ser till vätskorna kommer ut. Jag fick ha kvar mitt när jag åkte hem och sköta det själv, och det är inget farligt alls förutom lite krångligt med slang och påse. Du är ändå ganska sängliggande i början så du märker inte av det så mycket. När man blir fettsugen så får man ofta ha dränet kvar längre.

Hur länge är man kvar på klinken?

När jag gjorde brösten så var jag bara över dagen mellan 7:45 – 14:30, men jag var kvar över natten vid bukoperationen 07:45 till 12:00 dagen efter. Dom släpper inte hem dig förrän dom vet att du är redo för det.

Jag har hört att man måste ta sprutor

Ja, det stämmer. Dessa får du ta själv i benet en gång om dagen i en vecka som är blodförtunnande för att motverka blodproppar. Det var inte ALLS farligt att ta dom på egen hand. Mira fick hjälpa mig och det älskade hon =)

Har du dåligt samvete?

Ja, det ekonomiska är en stor del i det dåliga samvetet men min man och jag sa att det är en investering i mitt välmående. Det dåliga samvetet beror också på att jag låter familjen se mig såhär dålig och inte kan göra något. Vad ger man för signaler till sina barn? Vad utsätter jag min kropp för? Kommer jag någonsin att bli nöjd? Dom känslorna är tuffa fast det är väldigt vanligt att dom kommer. Men även att man ställer till det på sitt jobb. Det är inte så roligt i heller att familjen verkligen får göra ALLT!

Hur länge är man sjukskriven?

Det beror helt på vad du har för form av arbete och vilken operation du gjort. Jag är sjukskriven tre veckor för buken men kan förlänga om det behövs. Jag känner att det kanske inte är smärta som gör att man inte kan jobba, för min del är sömnbristen värre. Man vaknar varenda gång man ska vända sig i sängen för att det känns, men att ligga på rygg är hemskt.

Hur har Mira reagerat?

Jag har pratat mycket med Mira och lagt det med fokus på att min rygg inte mår bra av att musklerna i magen har gått sönder. Såklart blev hon orolig när hon såg mig så sjuk som jag var en morgon när jag bara kräktes. Jag försökte ge henne så mycket av min vakna tid de första dagarna och hon parkerade sig sidan om mig hela tiden. När mormor skulle lämna henne hemma hade hon sett mig i köksfönstret när jag satt och åt. Då utbröt hon
– Åh mormor då mår mamma bättre!

Mira har varit nära mig hela tiden!

Hur är det med känseln i brösten/bröstvårtorna efteråt?

För min del blev jag överkänslig efter operationen, det var nästan det värsta. Nu tycker jag att det är samma som innan operationen. Detta är dock högst individuellt från patient till patient.

Kommer operationerna med automatik leda till ytterligare viktnedgång?

Tyvärr inte 😉 Man ska inte se plastikoperationer som en ”quick fix”, det är stora ingrepp och investerar du så mycket pengar som du ändå gör så får man vara rädd om resultatet! Och jag känner mig väldigt peppad att underhålla min nya kropp!

Hur ser status ut för första veckan och har man ont?

Ja du, räkna inte med att du gör något! Du ligger/halvsitter mest. Du sover dåligt, det värker när du reser dig, hostar, skrattar, nyser och till och med blåser ut ljus eller höjer rösten. Du sover väldigt mycket men det är många korta stunder. Din gångstil är otroligt unik, som en fällkniv ungefär. Alla rörelser går i slowmotion och du får inte plats med så mycket mat i magen, JIPPIE. Min familj skrattar så att dom håller på att kissa på sig så fort jag ska resa mig från halvliggande i fåtöljen till stående.

Bra att ha hemma:

– Vätskeersättning, känns bra att ge kroppen lite extra näring och om du gör fettsugning så förlorar kroppen massor med vätska.
– Trosskydd som du kan ha i gördeln så slipper du tvätta den så ofta. Och det är hyskor mellan benen som skär in lite så en ”dämpning” är ganska skön.
– Suppar om du mår illa av medicinen och inte kan behålla något i magen
– Medel för magen eftersom man ofta blir förstoppad av medicinerna
– Blutsaft för blödningars skull, finns även i tablettform
– Värmekudde för ryggen
– En ”resekudde” är skön att ha runt nacken så att man kan luta sig lite i halvsittande läge
– Du ska INTE vara ensam hemma de första dagarna!
– Massageolja så att du kan få massage av benen för blodcirkulationens skull 

Saker du inte visste men skulle vilja ett du visste

Jag visste det i och för sig eftersom Tereskliniken berättade om det innan operationen, men jag trodde inte att det skulle vara så. Det är den mentala biten i det hela. Det sker stora förändringar när du gör förändringar på din kropp. Bara för att du får en smal midja så är det inte en självklarhet att din självbild blir bättre. Risken är stor att du redan efter operationen ser nya saker. Jag såg inte min fina mage, jag såg mina ”tjocka” lår direkt…. Lika mycket som att man jobbar med att göra kroppen frisk så måste man inse att man måste lägga ner kärlek på knoppen.

Planera allt praktiskt efteråt, du är beroende av hjälp

Du kan INTE köra bil, ha mat färdig hemma, städhjälp, var beredd på att du är helt oförmögen att hjälpa till med något. Jag säger det, hemtjänst och färdtjänst är ett måste!

Vad är det värsta med operationen?

Sömnen…. Helt klart sömnen! Och att gå som en fällkniv gör väldigt ont och är påfrestande för ryggen. Och att bara ”vara”, hur lätt är det för mig som aldrig kan sitta still?

Varför kan du inte se ärr och bristningar efter graviditeter som något fint?

Jag har velat fixa min mage i 20 år så det är en dröm som gått i uppfyllelse. Jo, ärren och bristningarna efter barnen är borta nu, men dom älsklingarna finns ju hos mig och i mitt hjärta!

Ångrar du dig?

NEJ, nej, nej, nej och åter nej! Jag är så tacksam för att jag bestämde mig och att min man verkligen stöttat mig i mina beslut. Jag blir så glad och lycklig när jag känner att kroppen är den jag ser och den som är JAG. Jag längtar efter att få lära känna min nya kropp och jag kommer att titta i spegeln varje dag och berätta hur mycket jag älskar den! Jag ska visa tacksamhet genom att vara rädd om den med träning och att jag ska börja smörja in mig ;).

Kommer du att göra fler operationer?

Nä inte som jag känner nu. Det skulle vara om det skulle behövas någon korrigering av det jag har gjort nu, men det verkar inte som att det kommer att behövas. OM jag ska göra något så blir det inget tveka om på vilken klinik, efter den hjälp jag fått av Teres när jag mådde så himla dåligt så finns det ingen annan som kommer att passa mig! Deras rutiner på att ha kontakt med sina patienter innan, under och efter ingrepp är oslagbar!

Vad är den största fördomen du fått höra?

Jo att jag är otrygg, osäker, dålig självkänsla, dåligt självförtroende och att jag är olycklig och svag. Jag har fått höra att jag borde tänka på vilka signaler jag sänder till mina barn och de som läser min blogg. Jag har fått höra att jag är en dålig förebild som kvinna och för mina barn.
OM jag varit otrygg och svag hade jag aldrig kunnat ta beslutet att göra en operation, för är det något man behöver vara stark för så är det förändringar. Jag kan inte ta ansvar för vad mina läsare känner när jag skriver om plastikoperationer tyvärr. Jag kan ta ansvar för mina barn och gudarna ska veta att dom är glada för min skull, de stora har sagt i kör- Mamma du har gett oss 20 år, nu är det din tur!

Nä, ärligt så bryr jag mig inte om vad andra tycker alls, jag väljer min egen lycka och gör mina egna val i livet.

Får vi se före och efter kort?
Absolut, jag måste bara förbereda mig mentalt på att visa upp mina före kort…

Jag måste förtydliga att jag inte har något samarbete med Aleris utan är och behandlas precis som vilken annan av deras patienter! Däremot är jag så otroligt tacksam för allt dom gör för oss patienter så därför skriver jag gärna om min upplevelse!

 1. Jag tycker du är asgrym som gör det du gör för att må bra. Du förtjänar att må bra, du förtjänar allt det du vill ha och det vet jag just för att din dotter säger som hon säger. Att du har givit dom 20 år och nu är det din tur, så säger bara ett barn med bästa uppfostran och omtanke samt kärlek i hemmet. Det är klart att du ska få göra vad du vill med din kropp. Må inte dåligt. Det är en investering i ditt välmående. 😀

  Stor kram

 2. Håller så med om allt du skriver. Tereskliniken är så duktiga och måna om patienterna. Jag är supernöjd och ska på återbesök nästa vecka.

 3. Skönt att höra att det gått bra.
  Tycker det är märkligt att folk i allmänhet verkar känna sånt stort behov att berätta för andra exakt hur fel dom tycker deras val är. Ibland tycker jag att ”har man inget gott att säga så kan man vara tyst”. Men det är jag det.
  Jag är övertygad om att du fullt kapabel att tänka själv 🙂
  Go Fnulan och tack för din berättelse, spännande att få läsa hur allt går till.

 4. Hej
  Jag funderar på att göra en bukplastik, har varit i Malmö på information på akademerkliniken, blev lite nervös av detta om hur det går till.

 5. Hej,
  Egentligen borde jag väl ”hålla tyst” .. för jag har svårt att ställa mig till hurra-kören… hrm.. å varför har jag det egentligen? För jag tycker faktiskt innerst inne att varje kvinna äger rätten att göra vad hon vill med sin kropp. Å jag har förstått att det ligger år av hang ups bakom en sådan här operation(er). Och samtidigt som jag blir glad över att du har gjort något åt det så blir så jäkla ledsen över att det blir mer normalt att ”fixa sig till mallen” än att låta bli. För det finns faktiskt en ”mall” om hur vi borde se ut om vi är lyckade och som lyckade är vi per automatik på något sätt accepterade. Vi alla vill ju vara accepterade. Vi ska ha perfekta ögonbryn, långa ögonfransar, det ska vara fransk manikyr (gärna på gelenaglar) vi ska ha långt hår med stora lockar, gärna tjockt -ursäkta jag menar fylligt hår, vi ska vara bruna helst efter en utlandsresa, men det är helt okej om vi fixar det med lite BUS-behandlingar. Det är numer helt okej att botoxa sina pannrynkor, munveck, smala överläppar. Det är ingen som tycker det är konstigt att ”någon fixar brösten” eller opererar magen..Är du alldeles för tjock så kan en GBP-operation vara lösningen, vi ska raka oss och allra helst lasra bort oönskad hårväxt.. jag blir arg men kanske mest ledsen att vi kvinnor går på det här. Jag är INTE bättre på den del grejer.. jag går visst och slingar håret och jag målar mina ögon varje dag -för att jag tycker att jag ser mycket fräschare och piggare ut, jag kan byta kläder tre gånger en morgon för att jag inte är nöjd med hur jag ser ut… ja du hör ju själv- jag är inte bättre.
  Men jag vill duga som den jag är. Jag vill kunna ha gropig rumpa och ändå vara accepterad. Jag vill kunna titta på mig själv i spegeln och tänka ” god morgon bruttan” jag vill inte leta efter buskiga ögonbryn eller pigmentfläckar eller börja syna läppen efter moppemusche… Jag vete fan.. jag kanske ålderskrisar just nu.
  Jag pratade precis med en vän som för tillfället är singel och hör mig själv säga till henne: ” den du hittar kommer, om han är rätt – vara precis perfekt för dig. Lång eller kort.. stor näsa eller inte.. liten stjärt.. storkben.. hår i öronen.. Va fan spelar det för roll om du älskar någon.. Du kommer att tända på den här personen för att ”han är han” och glöden och passionen kommer att frodas om du har hittat den rätte..Han som matchar ditt inre.
  För är det inte så.. ? Hur mycket vi än fixar vårt yttre är vi alltid vårt inre? Men det är också här jag börjar svaja.. för är inte vårt inre i samklang med vårt yttre- ja då blir det väl inte heller bra?
  Nä varje människa har rätt att göra vad dem vill.

  Men jag tycker ändå på något vis att det är sorgligt att vi som är lite skeva, lite feta, lite hängiga, lite gropiga, lite rynkiga och lite bleka inte riktigt passar in.
  Trots att vi är roliga, varmhjärtade, omtänksamma, omvårdande, generösa, intresserade, kloka och kärleksfulla…

  hrm..ber om ursäkt för lång kommentar.

  Jag skulle bara önska att vi kunde acceptera varandra- och att även jag som kanske inte plussar och tycker lite annorlunda på ett ambivalent sätt också kan få bli hörd. Att jag och ganska många mig kan bli accepterade som de kvinnor vi är. Trots att vi har korta ögonfransar och hängiga bröst och för den delen inte är råfeminister med lurviga armhålor och är bh-lösa. Att vi ”mitt-emellan” också får plats.

  Hit me!

  1. Jag är inte farlig, ALLA får verkligen säga vad dom tycker och behöver absolut INTE hålla med mig <3 Jag älskar att läsa vad alla tycker, jag älskar olikheter <3 Du är klok du! Och skriv fler långa kommentarer, I love it!
   Kram

 6. Jag ska också göra en bröstförminskning och hittade hit till din blogg på så sätt. Kul och läsa om en som gått igenom det. Jag bor i Skåne och har tittat runt på olika kliniker och varit bla i Landskrona men det kändes inte som rätt ställe för mig. Nu när du skriver om Tereskliniken så måste jag besöka dem för det verkar ju vara en underbar klinik. Jag tänker också göra en liten fettsugning på rygg och insida av lår, gjorde du din fettsugning samtidigt som din bröstförminskning? Jag känner att det vore smidigast och hoppas att man kan göra det.

  1. Åh vad roligt, det är VERKLIGEN det bästa jag har gjort och Tereskliniken rekommenderar jag till 100%, hälsa till personalen från mig =)
   Japp, jag fettsög precis som du tänkt, GÖR DET!!!! Det blir sån skillnad!
   LYCKA TILL!! Hör av dig om du undrar något mer och hälsa världens bästa gäng från Fnulan <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..