Dont´s på anställningsintervju

Jag har suttit i MÅNGA anställningsintervjuer med fantastiska arbetssökande med en stor formell kompetens, men små saker kan göra att det går rent utsagt åt hel*ete. Du vet, first impression kan ibland vara förödande. Detta är mina bästa tips på vad du INTE ska göra när du söker arbete (ja, såklart ska du inte rapa eller fisa heller).

 • – Kom inte försent
 • – Kom inte för tidigt
 • – Stink inte parfymaffär- den du intervjuas av vill inte ha smaken i munnen hela dagen efter att du varit på besök
 • – Stink inte andra odörer heller för den delen…
 • – Ha INTE telefonen på, stäng av din telefon på flightmode eller stör ej! Burret är fasiken lika irriterande som en signal
 • – Svär inte
 • – Prata inte för tyst
 • – Prata inte för högt
 • – Prata inte för mycket- LYSSNA
 • – Prata inte för lite
 • – Var inte osäker
 • – Var inte alldeles för självsäker
 • – Var inte oärlig- allt kommer fram till slut
 • – Var inte någon annan än dig själv (ditt professionella du)
 • – Prata inte skit om tidigare eller nuvarande arbetsgivare det kan betyda att du är illojal.
 • – Säger den du ska träffa att du ska ta med något som till exempel referenser, glöm det INTE
 • – För guds skull ha koll på vad det är för tjänst du sökt och vad det är för företag du söker till
 • – Tacka för att du fick komma och glöm inte det handfasta handslaget och de pigga ögonen
 • – Ring inte dagen efter och fråga hur det har gått….

 

Ja följer du mina tips så är jobbet ditt =) Har du andra funderingar på hur det är så hojta!

anställningsintervju

Så kan det gå på en intervju hos Ikea =)

 1. Fnulan skriver:

  Hej Ulrika, vad spännande! Jag tycker att det är den som interjuvar ska berätta det för den sökande. Att ”Vi hör av oss i nästa vecka” och gör dom då inte det så ringer man. Då är det bra om du bekräftar ”Ja vad bra och hör jag inget innan fredag så ringer jag till er”.
  Vad tror du om det? Är det många sökande och många intervjuver tar det ganska mycket tid för rekryteraren och det kan vara svårt att ta alla samtal. Jag kan bli irriterad när jag meddelat den sökande att jag hör av mig nästa vecka men som ringer dagen efter direkt. Jag har liksom inte mer svar att ge då. Jag förstår däremot att man vill veta för att det är viktigt.
  LYCKA TILL!

 2. Ulrika skriver:

  Godkväll!

  Jag är inskriven som vikarie på skolan så det gick bra. 🙂 Tyvärr så var det ingen trevlig person som höll intervjun men jag är beredd att ge det ett par försök. Tack för ditt råd! Jag svarade att jag kan jobba halvtid men fick ändå frågan om jag kan jobba mer nån gång… Inte okej! Du kanske kan göra en dont’s för de som ska intervjua eventuella blivande kollegor. 😉 Kram

  1. Fnulan skriver:

   ÅH vad härligt, vad duktig du är! Du kommer att klara det utmärkt! Vad tråkigt att du inte fick rätt bemötande, hu, jag får rysningar i kroppen!! Så får det inte vara. Ja jag ska minsann skriva om det också TACK!

   1. Ulrika skriver:

    Varsågod. 🙂 Ha en fortsatt trevlig fredag och helg.

 3. Perfekt inlägg för mig! Söker också nytt jobb. Men jag undrar, när tycker du att man ska ringa och kolla hur det går? Ska man ens göra det och när är i så fall lagom i tid för att inte verka tjatig respektive ointresserad (om man väntar för länge)

 4. Prata inte för lite och inte för mycket. Alltså lagom. Men allt är ju relativt. Något som är lagom för dig, är kanske inte det för någon annan. Sätter man två arbetsgivare framför sig från två olika arbetsplatser så är nog inte lagom desamma för dem båda två. Det handlar ju också om hur arbetsgivaren är som person.

  1. Fnulan skriver:

   Haha såklart! Men nu tänker jag på ytterligheter som den som babblar hela tiden utan att lyssna eller den som bara svarar JA eller NEJ på alla frågor =)

 5. Hade en person på intervju för några veckor sedan. Kände direkt när personen kom att det inte skulle vara intressant. Att personen sedan surplade varje gång den drack kaffe var bara en av anledningarna… Så surpla inte heller 🙂
  Kram

  1. Cc skriver:

   Även om surplande kan ett irriterande så hoppas jag inte att det är en del i att personen inte fick jobbet. Även den mest kompetenta människan har brister. Lägger man ribban där missar man nog många som är väldigt duktiga på ditt jobb.

   1. Fnulan skriver:

    Jag tror inte hon menade så. Jag tolkar det som att personen inte var rätt ändå men att sörplandet bara stärkte den tanken =)
    Jobbar man till exempel på ett litet företag så är personkemin sjukt viktig och inte bara den formella kompetensen.

   1. CC nej verkligen inte! Om personen passat in hos oss hade jag kanske däremot frågat om personen var medveten om sörplandet 🙂 Nu var det helt andra orsaker till att personen inte blev erbjuden tjänsten.

  1. Fnulan skriver:

   Hahha du är galen =)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..