ANNONS

Äppel Päppel Pirum Parum i Kivik

/

Vilken härlig tradition vi har startat med svärföräldrarna och i år var även mina föräldrar och Cornelia med oss- äpple päppel pirum parum i Kivik Och som vanligt lyckas Kivik pricka in ett riktigt glassigt väder. Jag är så avundsjuk på alla de som får lov att bo på detta gudomliga ställe. Jag ÄLSKAR Kivik! Har du varit där?

Äppelmarknaden som startade 1988 sätter man fokus på äpple, mat, hantverk och det lokala utbudet. Stoltheten över Österlen-Kivik syns och känns tydligt! Det är ganska konstigt för det är inte många skåningar som besöker Äppelmarknaden. I alla fall inte av de jag känner. Jag förstår faktiskt inte varför för det är otroligt mysigt. Mina föräldrar var där för första gången igår och blev glatt överraskade.

Jag tycker att vi ska njuta av det vi har nära oss och jag kommer att fortsätta åka varje år. Men ett tips till dig som åker dit, det är faktiskt mindre köer tidigt och när äppeltavlan avtäcks, och det är det jag tycker är det roligaste och mest fantastiskt.

ÅK dit kära skåning (eller du utanför Skåne med såklart) om du inte redan varit där.

appeltavlan

Emma Karp Lundström stod återigen för skapelsen av årets äppeltavla som är den största av sitt slagi Sverige. Ser du traktorn och däcken? Förstår du hur Emma och gänget lyckats? Emmas pappa har även skapat en tavla och nu var det hennes tur (igen) =)

Under de två dagarna som äppelmarknaden håller på är det flertalet artister och happenings. Årets guldäpple delas också ut och det går till en person eller organisation som utfört förtjänstfulla gärningar inom äpplets värld.

utsmyckning

Hela Kivik andas Äppelmarknad, vägarna är kantade med äppelutsmyckningar.
I år var det en tävling där man skulle utse den snyggaste reliken, min favorit ser du på fotot.
Där finns även utställningar och såklart tiotusentals kilo äpple för både köp och provsmakning!
Du kunde också träffa proffs på äpple som kunde hjälpa dig att säga vad det var för sort du har på ditt träd om du inte vet. Jag har inte ens ett träd men mitt favoritäpple är Rubinola.

kivik-pyssel

Jag ÄLSKAR att man tänker på barnen på äppelmarknaden! ÄLSKAR DET!
I år kunde barnen får göra en äppelkaka, en ljusstake av äpple, ett armband, ett bihotell och ett äppelvykort. ALLT GRATIS! Tror du att vi hängde här den mesta tiden med min pysselgalna 7 åring?
Vid halv två kom Rockis och Poppis och underhöll alla de små.

mat

Och som skåningar är som dom är ”Tjucka å feda” … Vi åt och åt och åt.. Det hör till! Och såklart så är det äpplet i fokus här med!
Vi började med äpplekaka och vaniljvisp för att sen avnjuta en god fiskgryta och en köttgryta som puttrade över öppen eld. Det finns en hel matgata där du kan hitta olika rätter med äpple i =) Äppelhamburgare kanske? Skånsk ”Ipplekaga”?

äppel päppel pirum parum

Bland de 90 utställarna kan du få smaka på äpple, ost, chokolad m.m. och handla till otroligt bra priser!
Jag hängde mest vid Kiviks musterier och smakade deras nyheter. MUMS!
Det finns nog ingen som går hem utan att ha handlat med sig äpple, vi fick även päron med oss =)

Efter besöket här drog vi vidare till Kiviks musterier, men det får du läsa om sen, nu ska jag njuta av solen en stund <3

4
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00