ANNONS

Välkommen till Aten

/

Aten & fastlandet

,

Grekland

,

Resor

,

Det första jag tänkte när jag flög över Aten var att det är så sjukt stort!! Där finns cirka 4,2 miljoner invånare i staden men inga höga hus så arealen är ju sjukt stor. Cirka 40% av alla invånare i Grekland bor här och ALLA nästa ALLA hus är vita! Så sjukt läckert!

Aten

Plaka gamla stan i Aten är en fantastisk del av detta stora ort och där möter historia nutiden.  Se bild med kyrkan från  1100 talet och hotellet. Och såklart Akropolis, den grekiska mytologins och demokratins start. När dom byggde Tunnelbanan upptäckte grekerna en massa historiska fynd från den förhistoriska och antika tiden, då bygger man tunnelbanan runt dessa så hela resan i underjorden är som ett stort museum =)

aten5

Vi började dagen med en storslagen utsikt från Electra Metropolis, här såg man Akropolis i bakgrunden och solen började också sin dagsfärd längs takterassen. Så otroligt vackert.

aten60

Här ser du något typiskt för Aten, där är en kyrka från 1100 talet och eftersom man inte får ta bort historiska byggnader löser man det med att bygga utanpå/ovanpå eller under. Läckert att se hur historia smälter in i vår nutid eller hur?

aten10

Vår väg mot Akropolis gick via ”Plaka” som är den gamla staden i Aten och fylld av vacker arkitektur. 

aten12

Det finns små gränder överallt och bord för en fika med vännen, eller bara för att sitta och spela spel eller ta en god grekisk öl, Mythos. Jag önskar att Sverige hade lite av det där sociala livet, det behöver inte vara så märkvärdigt, det är sällskapet som ska stå i centrum.

aten44

I den gamla delen Plaka var där typiska grekiska butiker, men en gata var fylld med ”loppis-butiker”. Det var helt galet med grejer och folk som handlade. 

aten50

Sedan började vi vår matresa genom Atens charmiga gator.

aten39

Vårt första stopp var på ett Café med världskänt kaffe, Cafe Taf. Det smakade inte riktigt som vårt svenska kaffe utan hade en mer bitter smak. Där fanns alla sorter man kunde tänka sig och min favorit var en vanlig cappuccino.

athen-oil1

Därefter besökte vi en butik,

Atenco

, som är specialister på olja. Där fick vi smaka flera sorter och känna skillnaderna. Det är inte den billiga olivoljan vi köper på Coop eller Ica precis. Grekland är ju världskända för sin olivolja.


aten40

Här är Kasia från Holland och Omar som är från Finland=)

aten42

Vi gick igenom en stor saluhall fylld med slaktade djur. Jag mådde faktiskt illa av lukten men det är naturligt så man borde egentligen inte känna så.

aten43

Jag ångrar att jag inte köpte med mig nötter hem! Det ser så gott ut!

aten47

Här åt vi en så sjukt underbar lunch! Jag tror att restaurangen heter Karamanlidika och jag kommer aldrig att glömma deras mat! Det var gudomligt med en blandning av grekiska, turkiska och libanesiska smaker och specialiteter. Det härligaste med att äta i Grekland (i alla fall där vi åt) är att dom ställer fram allt på borden i en enda röra så tar man där. Det ger känslan av att man äter hemma hos någon och det är så mysigt. Kocken bjuder liksom in till bords <3

aten54

Sedan gick vi till en butik som gjorde dessert till oss som var som små varma och blöta kanelbullar, detta är grekiska munkar. Alla var sååå mätta och trötta men dessa slank snabbt ner.

aten55

Nu kommer vi in på den lite ”modernare” shoppinggatan. Där är inte massor med affärer, inte där vi var i alla fall. Vi hittade det viktigaste som H&M, Zara, Mango och annat.

aten58

Kolla hur kyrkan pryder centrum!

aten59

Där var dock världens coolaste H&M butik!

Ja herregud vad jag vill berätta mycket men jag får dela upp det i flera delar annars tröttnar du ju!

5
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00