En natt på Akuten

Hu, jag är en tröttmössa efter en natt på akuten. Jag undrar bara vad som händer på Lunds Akutmottagning. Helt sjukt galet! Att komma dit 16:00 och hem efter 12 timmar känns allt utom rimligt. Och det som skedde var att vi fick två minuter med en läkare som endast konstaterat att proverna visade att det behövdes ny penicillin. Sen hem. Detta väntade Cornelia på i TOLV timmar. Och hon var inte ensam om att drabbas, hon hade i alla fall turen att få in en säng i väntrummet där alla andra satt. En kompis pappa var också på plats. Han blev skickad till akuten från VC i all hast för att dom misstänkte proppar i lungan. Han fick också träffa en läkare efter TRETTON timmar!!

Ursäkta men, EN läkare hade hela akuten i Lund. Och där var folk ÖVERALLT. Sjuksköterskorna och undersköterskorna var helt maktlösa och bekräftade att det är alltid så. Kvällen/natten igår var inget undantag. Väntrummet var fullt av sängliggandes som inte fått platser på avdelningar. Gråtandes människor med svåra smärtor som inte kunde få smärtstillande utan den (upptagna/frånvarande) läkarens godkännande. Du såg usk och ssk sitta vid sina datorer på grund utav krav på dokumenteringen istället för att ta tid med sina patienter. Hur maktlösa måste dom inte känna sig?

Jag förstår verkligen att vi patienter prioriteras efter hur sjuka vi är. Det är helt acceptabelt att någon med en fis på tvären får vänta längre än den som har ont i hjärtat. Det jag inte förstår är att man inte sätter in fler läkare på en akutmottagning.  Du får inte tid på vårdcentralen för där är det fullt. Eller så skickar vårdcentralen dig till akuten med remiss men där finns inga läkare. Har vi inga läkarutbildningar i Sverige? Finns inte människor med utländska bakgrund som bara drömmer om att få utöva sin läkarlegitimation i vårt land men får inte?

Vad händer?

Cornelia mår under omständigheterna bra. Det är hennes njurbäcken som bråkade igen. Hon har fått veta att hon har dubbla urinledare och är under specialistvård för det. Men men… allt tar sin tid eller vad säger du? Cornelias fall var kanske något för vårdcentralen men där fanns inga tider och smärtan blev outhärdlig på eftermiddagen <3 Du bestämmer inte själv när du ska ha ont och inte.

akuten

Fick se en fantastisk soluppgång i alla fall <3

 1. Sofia skriver:

  Det är galet som vården ser ut, ett under att den fortfarande är på fötter och inte totalt kollapsat. Sverige har ökat sin befolkning med väldigt många människor men utökar inte vården därefter. Jag kan ju tycka att ett land med ett av världens högsta skattetryck ska ha en fungerande sjukvård men tydligen tycker inte alla högre makthavare det. Sverige är ett bra land att vara sjuk i – tills man blir sjuk.

  1. Fnulan skriver:

   BRA, och jag kan inte annat än att hålla med dig!!! KRAM

 2. skriver:

  Ja där har jag jobbat i 13 år! (och det finns mer än en läkare men det räcker inte ändå) Tack för ett inlägg med fokus på rätt ställe. Oförskämt ofta som personalen får ta skiten för hur vården fungerar, personal som sliter ut sig för att försöka göra skillnad men är helt maktlösa i det stora hela. En bättre fungerande primärvård skulle vara väldigt önskvärt. Hoppas dottern mår bra snart!

  1. Fnulan skriver:

   Usch ja,.. men läkaren sa att det var så att dom var ensamma och det sa personalen också. Strunt samma, det är dåligt i alla fall. Personalen där har ingen bra arbetsmiljö 🙁
   Kram och tack för omtanken

 3. Åh känner igen det både när det gäller mig själv och sonen. Suttit i väntrummet med hemska magplågor och mått illa med, spypåse, folk har blängt på mig… Men vad, göra? Dick har jag när jag äntligen kommit in fått fin vård.. Tom fått dropp satt på en gång i Triagen. En gång skulle prover tas och jag bad om att få nål satt då jag är svårstucken och det blir värre om jag har ont. Dock kom akuta, saker emellan så ssk fick springa iväg. Usk satt kvar och tappade tålamod på att vänta, så hon tog prover och ursäktade sig att hon inte satte nål som de lovat, men hon ville inte att jag skulle vänta mer utan behövde in på ett rum. Det tog typ 20 min till innan ssk kom. Men usk ursäktade sig massor att hon inte kunde göra Som de lovat och att jag skulle få stickas igen troligen…

  Sonen har vi fått vänta oxå med (pga örat) och fått höra att det minsann är jourärende eller att vi borde vänta till nästa vardag. Men vi har sagt som sonens dr sagt att han ska till en dr som kan just öronbiten. Dock är det så att de flesta som är öronjour på akuten i Skövde åker hem och åker in vid behov. Så ibland har vi fått väntat på rätt dr. Men det har väl varit ca 15min max. Och en gång (efter op) så kom de inte ens in till akuten eftersom det var uppenbart att vi skulle läggas in så dr tyckte inte det va lönt att komna o skriva papper till avd. När barnläkare kunde ta den biten. Då tog det 3h innan barnläkaren kom. Men vi fick rum på akuten och låg och såg på film på mobilen och en ssk som vi haft några gånger på avd kom in och kollade till oss. Så det gick bra… Men det är trist att vänta!

  1. Fnulan skriver:

   Usch att du också drabbats, det är alldeles för många! Kram

 4. Hej Malin!
  Ja, jag som är engagerad i dessa frågor i egenskap av patientföreträdare kan ju tyvärr bara hålla med…
  Men det är just det som gör att jag vill engagera mig och jag tror på att saker går att förändra.
  MEN statusen på jobben inom vården måste verkligen höjas… Vi är i akut behov av sköterksor, läkare och specialister.
  När jag exempelvis är med på möten med Landstingets Ledningsgrupp här i Kalmar har jag verkligen möjlighet att säga min mening och de lyssnar. Sen tar saker och ting tid… Så mycket tid som människor i nöd egentligen inte har…
  Låt oss tro på att det finns en ljusare framtid att se fram emot… Låt oss tro på det!
  Kraaaam Anna

  PS: Av väldig nyfikenhet, vem vann i Fyrklöverntävlingen http://fnulan.se/2016/12/09/tavling/ ? 🙂

  1. Fnulan skriver:

   TACK för att du kämpar!! Det svåra är att vi alla runt omkring vet inte VAD vi kan göra. Har du tips?
   Kram

 5. Det är ju pappersarbetet som ställer till det. Precis som hos polisen verkar det inte finnas administratörer längre.
  Vi väntade nio timmar i Malmö för ett tag sedan. Med låsta dörrar och en och annan polis…

  1. Fnulan skriver:

   Men det är galet med all dokumentation ju!! Går till överdrift på andras bekostnad.

   Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..