ANNONS

Danmark- Århus-Aarhus

/
---INLÄGGET ÄR GRUNDAT PÅ EN PRESSRESA TILLSAMMANS MED VISIT DENMARK---

VÄLKOMMEN TILL JYLLAND OCH ÅRHUS – AARHUS

Sidan om mig ligger en helt utslagen Mira efter 13.000 steg och en dag full med aktiviteter i Aarhus. Eller som vi i Sverige säger, Århus. Vi landade på flygplatsen (tar 30 min. från Kastrup och 1 timme från Stockholm) och Stockholmsgänget tog emot oss när vi kom.

En taxibuss tog emot oss och körde till Århus, Danmarks näst största stad, Europas Kulturhuvudstad och en säte för många universitetsstuderande från hela världen. Anne som är representant från Visit-Aarhus tog emot oss på Comwell hotell där vi fick en riktigt dansk lunch- Smörgås. Och här heter Lunch-Frukost…

Sen började aktiviteterna. Först ut ett besök i ”Den Gamle By” där vi fick en guidad tur.

aarhus

Den Gamle By bjuder Dig på att komma in i den verkliga gamla tiden där de som bor och jobbar där agerar och lever som man gjorde i början på 1900 talet. Snacka om ett levande museum =). Tänk att så mycket som har hänt på 100 år. Vi fick också se hur gatorna såg ut på 1970 talet. Så himla roligt eftersom jag föddes då.

Gatorna kantades av dragspelare, hästdroskor, kvinnor som gick omkring i sina vackra dräkter, vackra byggnader från svunna tider och massor massor med annat.

Inne i ett hus fick Mira hjälpa kvinnan som bodde där att ta hand om rabarberna. Så stolt hon var när hon fick vara delaktig.

Goa unge fick också testa kläder från 1927 =) Söt va?

Otroligt vacker miljö!

Vi fick också titta på utställningen ”Aarhus Stories”  som tillhör ”Den Gamle By”. Där gick man mellan de olika tidsepokerna från Vikingatiden till dagens Århus. Barnen älskade verkligen detta!

Vuxna får betala 110 DKK och barn under 18 år får komma in gratis. Öppet 10-17. Det bästa är att du kan ta med egen matsäck och där  är verkligen aktiviteter för en hel dag.

Därefter gick vi från den gamla byn till ARoS Art museum där vi fick gå i Your Rainbow Panorama”. ARoS är huvudattraktionen när det gäller konst och är ett av de största museet i norra Europa. Det häftigaste var definitivt att komma upp på taket för att se den ”liggande” regnbågen.
Och dessa fem ungar som är med, Så himla goa och fina allihop!!! Ska berätta om dom alla sen.
Att komma in här kostar 130 DKK  och barn under 18 kommer in gratis.

Ursäkta ordvalet nu, men SHIT vad coolt!! Här är du på toppen av byggnaden och går runt i regnbågens alla färger. Supersvårt att förklara men jag har filmat och ska visa dig sen! Lovar!  

ÄNTLIGEN fick jag träffa Carola igen!!

Och dom  här två då… På varje bild tillsammans… Lilla söta Oliver tar hand  om min tjej som den finaste juvelen. Är det kärlek månne? Oliver är  Dianas son, och henne har jag känt läääääääänge!

Detta var ett konstverk av Joana Vasconcelos som gjorde att man tappade andan, den heter Valkyria och förstår du varför? Jag har aldrig sett något så stort och tillverkat i tyg! Den slingrades sig runt hela museet upp i alla 8 våningar.

Detta var också ett helt otroligt konstverk- Boy- av Ron Mueck. Vilka detaljer om man gick närmre och byxorna är gjorda i tyg. Modellen är Mini Mira som är Therese dotter och då ser du också att statyn är FEM meter hög och väger FEMHUNDRA kilo!

Nu fick barnen en välförtjänt fika på Konstmuseet. 

Centrum för Århus

Sen kom vi till ett underbart centrum för staden och plats vid Århus floden där vi möttes av restauranger, café, och människor som samlades för att ta en god dansk öl. På vägen gick vi också förbi de latinska kvarteren som var så otrolig charmigt. Jag skulle vilja dela denna dagen med mannen eller ett par goa tjejkompisar. Där var så mycket affärer och skön stämning.

Jag och Mira gick och mös för oss själva en stund och sprang ut och in i alla butiker. Du vet, här är  det inte de vanliga affärerna du ser utan det är små butiker med kärlek i sina prylar. Och JA såklart massa med dansk design, finns det några bättre än detta folk på färg och form? Heja danskarna!!

Barnen fick spring i benen på riktigt när vi kom till ”Kloden” som var en lekplats med en galet häftigt utsikt över hamnen. Men som du ser på  bilden under så började en viss fröken bli väldigt väldigt trött..

Jag älskar det ”danska”

Efter en otroligt lång och händelserik dag med många intryck avslutade vi med riktig ”barnmat”, Pizza på Århus Street Food. Och halleluja vad jag älskade detta stället. Det var som en stor hangar där det flyttat in en massa foodtrucks-matvagnar. Det var som om hela Malmö Festivalen tagit plats på ett och samma ställe. Där stod någon gammal skinnsoffa, något ihop snickrat, långa bänkar, en enstaka fåtölj och mat från HELA världen. Här samlades unga, gamla, barn och allt annat löst folk och njöt av god mat  och varandras sällskap. Jag skulle vilja sitta här lääääänge.

Jag ÄLSKAR Danmark, detta gemytliga och härliga folk.

Pizzorna var HIMMELSKA, speciellt den med tryffel…. nomnom….

Kan du gissa om vi kommer att sova gott på hotellet efter denna dag? Mira somnade i fallet…

Vi bor på Comwell hotell öppnade 2014 och det ligger mitt i smeten” i Århus. Detta är ett riktigt snyggt designhotell där alla har utsikt över stan. Vi åt också vår danska lunch på restaurangen här idag och då kom Anne som är Head of Marketing på Visit Aarhus.

Har du inte fått nog av det jag skrivit utan vill veta mer om Århus kan du kolla Visit Århus hemsida och sidan som handlar om barnresor hit.

KRAM nu dör  jag tröttdöden…..

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00