Söndag morgonen i Antwerpen, då var vi mätta och trätta men på gott humör inför en guidad tur med guiden Katrien från VIZIT Gidsenorganisatie som skulle ta oss på en gastronomisk promenad genom centrum. Gastronomi och Belgien, kan det stämma? Detta land som älskar pommes, choklad och våfflor? Jadå, kolla här

China town Antwerp

Vår underbara guide Katrien började med att visa oss Antwerpens China Town som ligger alldeles intill centralstationen. Hon visade vägen in i en riktigt China affär som var gigantisk. Här hade mannen gått i timmar!

Jag älskar att möta guider som Katrien som verkligen brinner för det dom gör och anpassar turen efter de behov som finns för de som ska gå visningen. Tyvärr glömde jag block och penna så jag kommer absolut inte ihåg allt hon berättade men jag försöker minnas.

Antwerp

Centralstation Antwerp

Katrien visade oss också den vackra centralstationen som jag visat dig innan. Hon berättade stolt att den har blivit utsedd till den vackraste stationen världen över. Det är inte ett dugg konstigt… På ovanvåningen fanns det ett fik som var så otroligt storslaget. Katrien berättade att det var inte den bästa maten och fikan men miljön slår det mesta.

Vi fortsatte vår guidade tur med att besöka Royal Palace på shoppinggatan där självaste Napoleon minsann bott. Jesus vad vackert men där bodde ingen kunglighet nu utan det var en företagslokaler, chokladfabrik- butik och en restaurang/café idag, The Chocolate Line.

Royal palace Antwerp

Har du varit i en snyggare butik någon gång? Kolla….

Vi fick smaka på goda praliner från den kände skaparen Dominique Persoone satt recepten på. Det var smaker och former som fick en att höja ögonbrynen två gånger. Choklad med bacon i med namnet Miss Piggy? Den var sååååååå gooooood!! Min favorit på hela resan i chokladlandet Belgien.

Guidad tur antwerpen

Det var inte bara en butik det var även en liten choklad utställning. Chokladkreatören Dominique Persoone har till och med gjort en klänning HELT I CHOKLAD till Miss Belgium.

Vad gör Antwerpenborna på helgerna egentligen? Jo på lördagar besöker de flesta Excotic market och på söndagar Birds market. Det är en tradition att gå dit tillsammans för att umgås. Katriane tog oss dit såklart. Där var det en villervalla med olika stånd uppsatta med frukt, blommor, ostar, väskor och massa massa annat. Här kan du läsa om de marknader som finns i Antwerpen.

Vi hamnade hos Kaasmuisje där man kunde dricka god skumpa, äta ostron och underbara ostar. Det var väl typiskt och passade oss perfekt =)

Det äldsta bageriet i Antwerpen är Bakkerij Goossens tyvärr var det inte öppet när vi var där men det är så litet så att endast fem personer får plats där på samma gång. De flesta affärerna har stängt i Antwerpen på söndagarna eftersom dom är ganska strikt katolska. 

Frites Atelier som drivs av Sergio Herman är en känd michelin kock som gjort succé med sina pommes restauranger. I Belgien uppskattar man INTE donkens utan dom ska vara på riktigt och alla äter det på längden och på tvären. Det var ett speciellt sätt man skulle göra dom på men jag minns inte. Det är nog tur det!

Vi smakade Pommes ”My thai chocken”. Olalalaaaa vad gott! Jag förstår att belgarna vägrar donken pommes.

Vi gick vidare till Desire de Lille för att smaka på nästan specialitet i Antwerpen. Nej, det var inte den belgiska våfflan utan Antwerpens =) Det har alltid varit ett litet krig i Belgien om vem som gör den godaste våfflan

Denna sorten kallas Lacquemant och är en tunnare våffla med massor av sirap och kanel. Inget för en LCHF:are direkt men vi testade i alla fall.

Rakt över gatan gick vi in till Chezclaire. Ett ställe som öppnade i mars och där finns BARA eclaires. Välj du en sort.. Hur svårt? Gå in på deras hemsida så ser du alla sorter. Detta stället är så populärt så alla som är ”något” går hit och köerna ska vara JÄTTElånga.

Kolla in var du sitter och fikar, skitcoolt!

Vi sprang förbi den stora shoppinggatan i Antwerpen, i alla fall den där de fina affärerna finns. Där var en del som höll öppet trots att det var söndag.

Okej, sista stoppet av många. Vi hamnade på restauran RAS ”Restaurant som låg precis vid vattnet. 

På menyn valde vi ”Fresh linguine pasta, pan fried lobster pieces, grilled bell pepper, preserved garlic, spicy tomato sauce”. Den rätten kostade 300 kr så det är ingen billig restaurang. När vi fick in våra tallrikar blev vi glatt överraskade både av upplägget och smakerna.

Min vackra vän vad jag är glad för att ha dig i mitt liv ❤️❤️❤️❤️

Vi njöt den sista timmen innan avfärd av den fantastiska utsikten från restaurangen.

Katrien kom med en avskedspresent till oss från Sofie Sucree med typiska Antwerpens kakor med den kända handen. Enligt en legens så var det en jätte som stal alla Antwerpensbors händer och en pojke dödade jätten och högg av hans hand för att kasta den i vattnet (Ant= Hand Werpen=kasta iväg).
Eller så betyder det helt enkelt An Werp- Anlägga typ. Jag gillar legenden mer.

Resan är en pressresa med inbjudan av Visit Flanders utan krav på motprestation

 1. MH skriver:

  Din blogg är väldigt trevlig med mycket foto och lagom text, sen är du så kul och skojar till det med ett och annat så där äkta skånskt ord, det gillar jag.
  Vilket vackert foto på Åse, hon bär lite kungligt över sig! Chokladbilderna är ju magnifika. Man kan alltid lita på dig men en fin blogg, ja det är ren skär sanning säger jag från slätten..
  Kram/MH Österlen

  1. Men TACK, nu har du förgyllt hela min dag <3 TACK!! Ja Åse är magiskt vacker på det fotot, jag hoppas att hon själv ser det också. Stor kram och tack!

 2. ÅsaS skriver:

  Oj oj oj…. Så mycket mat! Trodde Belgien var synonymt med våfflor, men ack vad fel jag hade. Och ja, jag är fortfarande imponerad över alla gamla, vackra byggnader. Vilken häftig resa ni gjort!
  Kram 💕

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..