Snälla berätta en sak för mig. Hur är det med mötestider? Jag reagerade när Gabriel skulle ha utvecklingssamtal i skolan och jag fick en tid 13.00. Det var den enda tiden hans mentor kunde. När jag svarade henne att jag jobbar till 15:00 fick jag svaret att då gick det absolut inte att ha ett samtal.
Svaret från mentorn var bara att det var synd då kunde vi inte ha något samtal för mentorn arbetade minsann inte längre än till två… Eftersom Gabriel är så pass ”gammal” som han är kan jag inte ta föräldraledigt för samtalet. Jag är inte så värst sugen på att ta en hel semesterdag för ett möte som varar en halvtimme (man kan inte ta halva semesterdagar).

Detsamma var det när Mira skulle få spruta. Det var mellan halv två och halv tre MED förälder. Stackars de barnen vars föräldrar inte kunde, vad hände med dom?

Vad gäller här?

Jag anser som förälder att vi får mötas halvvägs för att vi föräldrar faktiskt ska kunna vara delaktiga. Vi är en viktig ingrediens i barnens utbildning. Det kan ju inte bara vara jag som inte kan gå på ett samtal på skolan under arbetstid? Jag har det otroligt flexibelt på mitt kontor och arbetar oftast mer än vad jag ska. Det handlar om principen. Varför ska vi föräldrar tvingas att ta ledigt om mentorerna inte kan sträcka på sin arbetstid?

Avsikten är INTE att hoppa på hela lärarkåren, jag vill bara veta varför det är så. Jag vill förstå det. Varför är föräldrarnas arbetstid mindre viktig än mentorernas fritid? Och det är lika illa om det skulle vara tvärtom! Lärarna ska ju inte behöva arbeta över i tid och otid. Pest eller kolera? Oavsett så är det barnen som drabbas.

 1. Bambi skriver:

  Som nämnt tidigare så ligger utvecklingssamtal inte i förtroendetiden (den ska gå till förberedelse av lektioner, rättning, mm). Vi har flera lärare på min skola som jobbar deltid (tex är föräldraledig 20%) och slutar då kl 14. Så då kan dom ju inte ha samtal efter den tiden.

  1. fnulan skriver:

   Det är synd om lärarna att inte kunna utföra sitt arbete som dom verkligen vill. Kram

 2. nina skriver:

  Blir lite ledsen när jag läser detta. Första ggn jag någonsin kommenterar ett inlägg. Har jobbat som lärare i 18 år och älskar mitt jobb. Tycker det är superviktig att träffa min elever och deras föräldrar en gång per termin. Man har en chans att verkligen fokusera på elevens styrkor och vad som eventuellt behöver jobbas lite mer med. Jag försöker lägga tider i doodle (ett verktyg där föräldrarna kan boka tid som passar dem) i god tid så att föräldrarna kan anpassa efter sina jobb. MEN att jag ska jobba utanför min ordinarie arbetstid är orimligt. Inte ber du tandläkaren eller doktorn anpassa sig efter dina arbetstider?. Det handlar om en halvtimme per termin…Ja man har kanske fler barn men vill man så kan man. Har aldrig mött en familj där vi inte kunnat lösa detta och har aldrig samtal efter klockan 17. Vill inte trampa någon på tårna men lärarjobbet är just det ett jobb vi kan och vill inte jobba gratis. Vår förtroendetid är inte till för utvecklingssamtal…

  1. fnulan skriver:

   Vad bra att du skrev Nina, det är därför jag vill fråga, jag vill veta hur det egentligen är. Jag tycker inte att det är en orimlig tid för ett samtal 15:15 för det var då jag kunde just den dagen hon föreslog. Principsaken för mig var mer den att läraren inte ens ville försöka lösa det med något förslag eller så. Ingen kan arbeta gratis, och ingen ska göra det heller, absolut inte. Men alla föräldrar kan inte vara flexibel på sitt arbete tyvärr, det finns ingen rättighet att gå på samtal med sina barn i skolan och det är otroligt sorgligt. Det kan jag tycka är det största problemet. Det är väl det som behövs förändras och absolut inte att lärare ska jobba mer än vad de redan gör.
   Kram

  1. Det låter så klart futtigt när man skriver en halvtimme per termin. Det stannar ju dock inte där. Vi har ett barn på förskola som stänger helt fyra dagar per år och stänger tre timmar tidigare sex gånger per år. Låg- och mellanstadieskolan, där vi har ett barn, stänger helt två dagar per år (både fritids och skola). Det är aldrig samma dagar. På två barn pratar vi om drygt sju arbetsdagar per kalenderår som man måste ordna barnomsorg på annat håll.

   Utöver ovan tillkommer utvecklingssamtalen, två gånger per år och skolbarn. Jag har tur och jobbar på gångavstånd från mina tre barns förskola/skolor och har flexibel arbetstid, så ser det dock inte ut för alla, utan ett samtal mitt på dagen kanske innebär att behöva ta en hel semesterdag.

   Så fort det är lov och klämdagar bombarderas sedan föräldrarna med mail om ledighet och jag vet tyvärr att det i lärarrummen finns en hel del åsikter om föräldrar som minsann inte tar ledigt på loven och flera veckor varje sommar.

   Jag tycker att lärarna gör ett viktigt arbete, men det finns det även andra som gör. Det handlar inte om ointresse för barnen att man tycker att det känns trist att behöva ta semester en hel dag för en halvtimmes samtal eller att man blir stressad av stängningsdagar, vårfester, skoldiskon, krav att baka kakor som ska säljas, picknickar mm mm.

   Jag tror inte att föräldrar förväntar sig att lärare ska arbeta utanför kontorstid, men de senaste åren har de flesta utvecklingssamtalen för mina barn legat på tider 10 -14. Både tandläkare och läkare brukar ha betydligt mer generösa öppettider.

   1. fnulan skriver:

    Så har inte jag tänkt Nina men du har helt rätt.. Tack för din kommentar. Kramen

 3. Lärarförbunden går hårt på att vi INTE ska jobba utöver vår tid. Samtalen skall vara inom ramen av vår arbetstid. Just utvecklingssamtal är inte medräknade i förtroendetiden, utan dessa ska vara förlagda under arbetstiden.

  Jag är förälder och lärare, jag brukar alltid se till att komma på samtalen på de tider jag fått fördelat till mig. Många gånger har lärarna gett oss tillfället att boka möten i doodle på sista tiden vilket är en bra tjänst där man helt enkelt får de tider läraren kan och först till kvarn får ta de tider man vill. Sonens skola kör på halvstudiedag den dagen de har samtal. Men då jobbar de i team om 4 lärare så då kan de plöja igenom klasserna.

  Värre är det som jag haft det nu, deltidare och 26 elever. Jag jobbar inte utanför min arbetstid. Helt enkelt för att mina f-timmar äts upp ändå. Jag jobbar betydligt mer än 7,5 timmar i veckan (jobbar deltid, vid heltid har du 10 timmar f-tid) hemifrån. Skulle jag dessutom ta den tiden för samtal hade jag aldrig haft någon tid för familjen.

  Skillnaden är också att förr då hete utvecklingssamtal kvartsamtal. Jag tror just k-samtal var bättre, 15 min per barn och så hej då. Men numera ska man sitta bortåt 30-40 minuter per barn, och många gånger diskuteras det saker som är helt utanför betygssamtal eller IUP:er.

  1. fnulan skriver:

   Ja men guuuud vad det är mycket ni ska visa och gå igenom. Jag tycker faktiskt synd om er!! FOKUS blir helt fel och det måste bara frustrerande att inte få göra det ni är bäst på! Jag köper helt och hållet resonemanget men då borde det kanske göras en förändring så att vi föräldrar har lättare att samverka med skolan. Till exempel att varje förälder får ta ut en timme i tid från sitt jobb per termin för att kunna delta. Detta borde FK kunna fixa kan man tycka.

 4. Marie skriver:

  Det är rektor som bestämmer vilka regler som ska gälla. Där jag jobbar nu har man en vecka där eleverna slutar kl 13 och samtalen ska ligga efter det, samtidigt som man som lärare helst inte ska lägga samtalen efter sin faktiska arbetstid (eftersom man då får plustid som man måste ta ut). Som lärare är det svårt att ta ut plustid, rektor vill knappast ha kostnaden för vikarie om ordinarie lärare är borta.

  ”Förr i tiden” har jag haft samtal med vårdnadshavare kl 19 på kvällen, då var det helt okej för rektor.

  Så det har ändrats mycket de senaste 10 åren!

  1. fnulan skriver:

   Jag tycker att det är bra att rektorerna är rädda om sina pedagoger. Jag vet många som sitter och svarar på mail i tid och otid från oss föräldrar. Jag tycker att dom ska göra det dom är så sjukt bra på, vara med våra barn. KRAM

 5. Sj skriver:

  Verkar vara lite beroende på rektor. Oftast har vi haft efter jobbet men sen kom ny rektor och då gick det minsann inte längre utan vi fick åka från jobbet mitt på dagen, typ 2-3 mil extra. Antagligen fick hon väldigt mycket kritik eller så har mentorn gjort uppror för nu var det bara efter jobbet tider att välja på.

  1. fnulan skriver:

   Ja men så kan det ju vara såklart! Jag tror att det blir pest eller kolera hur man än gör, ber föräldrarna komma på deras arbetstid eller att lärarna får stanna över. Oavsett så drabbas ju tyvärr någon om det inte går- barnet. KRAM

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..