Jag måste verkligen dela med mig av resten av min resa till Nordsjälland. Jag älskar att få dela med mig av fantastiska upplevelser till dig härinne. Nu ska du få höra, Fnulan cyklande, en HEL timme! Häng med till Gilleleje den lilla pittoreska byn som utsetts till Danmarks mest kreativa by 2017. Vi avlutar turen på restaurang Sletten.

Alla andra inlägg om Nordsjälland finns HÄR men jag är inte färdig ännu…

Vi tog en timmes cykeltur längs den Danske Riviera. Jag NJÖT! Det vackra vädret, de fina husen och hela strandremsan var som balsam för själen. Det fanns vissa spelregler för cyklister men det fanns inte krav på cykelhjälm, inte ens för barn. Men vårt team var ansvarsfulla i trafiken och rädda om våra huvuden så vi vägrade att cykla utan. Jag måste berömma danskarna för att dom är så fantastiska på att visa hänsyn i trafiken!!

Jag tycker verkligen att man ska testa det här med att cykla en del av kustremsan. Vi tog sträckan Humlebäck och Helsingör. Alltså vilka pampiga villor!!

Här är dom speciella badhytterna =) Söta eller hur!! Och Mirka trivdes på stranden. Visst är hon vacker på bilden.

Alltså det var SÅ vackert längs vägen och jag hade kunnat lägga upp HUR mycket bilder som helst men då hade du inte orkat dig igenom hela inlägget.

Längst upp på Nordsjälland hittar du Gilleleje. Du kan komma hit med tåg från Helsingör. Du hittar även Nakkehoved fyr. Den lilla byn är fullt med gamla små vita danska hus med de välkända taken.

Som skåning känner jag mig hemma i dessa omgivningar som du säkert förstår. Från 970 till 1658 talet var vi en del av det glada, gemytliga, öldrickande och underbara folkslaget i Danmark.

Gilleleje är fullt med historia från världskriget och dess utsatta judar. Vår guide Camilla berättade en gripande historia om en kyrka som gömde judar och att det endast blev en överlevande. Och han klarade sig för att han gömde sig i ett klocktornet på kyrkan. Och vid några ställen ser du gatstenar som hedrar de som förlorade sina liv.

Åh jag skulle vilja vara här i några timmar och bara mysa i den fantastiska miljön!

Nu var det dags för lunch på Restaurant Sletten som låg i vackra Sletten Havn i Humlebäck.
Restaurangen såg inte ut som någon lyx-restaurang bara till ytan, men ojojojoj det gjorde maten! Det märktes tydligt att Sletten var syster-restaurang till Michelin-restaurangen Formel B i Köpenhamn och även restaurang Uformel.

Att sitta där och titta ut över havnen mot Öresund och de små charmiga fiskehusen ökar aptiten både på livet och maten.

Sletten ägs av kockarna som driver Michelin restaurangen jag skrev om ovan och som sagt det märks..

Nyfångad fisk bjöds det på, och själva fiskaren kom och sade hej. SÅ GOTT! Fantastiska färger, smaker, bra lokala råvaror efter säsong och alldeles lagom portioner. Alltså det var SÅ GOTT!

Detta var deras signaturrätt som vi fick smaka till efterrätt. MUMS filibabba!
Jag tror att det var detta: Havtorn en Surprise. Det var som en stor maräng, chokladbotten och med havtornskräm inuti. Alltså ÅÅÅÅÅ

Jag blev glatt överraskad över vårt besök här. Utanför ser det ut som en helt vanlig lunchrestaurang, men gud vad det överraskade. Det var verkligen en gastronomisk upplevelse…

 1. ÅsaS skriver:

  Det kanske får bli ett Danmarksbesök inom snar framtid. Det lilla jag har sett av Danmark själv har givit mersmak, och så visar du detta..
  Kram

  1. fnulan skriver:

   ÅÅÅ jag har massor av bra tips!!!

   1. ÅsaS skriver:

    Yes, kom igen med ALLA tips du har. Två vuxna, ev 2-3 ungdomar (15,17,20). Inte Legoland och såna jippon (det räcker med att vi var där på ”smekmånad”/”bröllopsresa”) 😂. Det måste inte vara Köpenhamn, men dit vill vi också..

    1. fnulan skriver:

     Jag har en hel kategori som heter Danmark, kolla där! Finns så mycket i Danmark så det är galet! Det finns superfina nöjesparker som inte är ett dugg som Legoland, utan det är med badland också. Kolla in Djursland och Fårup Sommerland. Mina ABSOLUTA favoriter!!

     1. ÅsaS skriver:

      Tack för infon! Får kika in där och lusläsa. 😃

      1. fnulan skriver:

       Ja men gör det =) Säg vilken del ni ska till och vad ni vill göra så kan jag tipsa mer exakt

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..