ANNONS

Givskud Zoo

/
–INLÄGGET ÄR GJORT I SAMBAND MED EN PRESSRESA TILLSAMMANS MED VISIT DENMARK-JYLLAND UTAN KRAV PÅ MOTPRESTATION—

Äntligen var det dags för ett återbesök på Givskud Zoo. Denna pärla ligger 25 minuter från Billund och är ett härligt break från ljud och liv på Legoland och Lalandia. Här råder lugnet och närhet till natur och djur så det är en underbar känsla att komma dit. Du får se djuren i det fria och du väljer själv om du vill köra bil eller gå genom parken.

Vädret gjorde att vi var lite spända på vad det skulle bli för en dag. MEN, om man åker till Givskud Zoo är inte vädret det viktigaste eftersom du kör runt med din bil och tittar på de flesta djuren. Det finns tre parkeringsställen där man hoppar ur bilen och går en promenad för att se de djuren som behöver vegetation istället för stora slätter. Eller sätter du dig och äter något gott med familjen.

Något som förenklar bilturen genom parken är att köpa CD skivan där du får guidning för hela rundan, den kostar 40 danska kronor. Jag lärde mig massor framförallt det som fastnat är att Noshörningens horn är INTE ett horn… Det är samma uppbyggnad av keratin som vår naglar! Coolt eller hur! Jag skrattade lite för vi tog berättarröst på danska.. Det var bara jag som förstod så jag fick översätta till resten av sällskapet =)

Givskud Zoo

Jag kan tänka mig att grundaren Jacob Hansen hade varit stolt om han sett hur välskött hans park är, men framförallt sett hur bra alla djuren mår. Jag vet att det finns många som inte anser att djurparker och Zoo bör finnas. Men jag lovar dig att här får djuren vara i sin ”rätta” miljö och lever på otroligt stora områden. Du kan läsa om parkens etiska regler HÄR. Parken är också Danmarks största icke vinstdrivande park. Här läggs istället fokus på utbildning och bevarande av de djur som är utrotningshotade. 

Det första du möter är dom supercoola kamelerna. Vad tycker du? Är det nära nog?

Djur ska aldrig vara ensamma. Kolla in dessa kelande elefanterna.

Jag skrattade så åt Mira, hon var vettskrämd för Lama djuren när vi körde igenom deras område. Hon mindes nämligen förra resan dit att det Laman spottar är inte saliv utan kräk.. Hahaha. Tänk att vissa saker minns man speciellt.

Alltså kolla kortet nedan, vad ser du?? Jag ser bara en ”nomad” som går sidan om sitt djur.. Eller är jag konstig?

Det finns flera aktiviteter hela dagen så det är bra att du förbereder dig och planerar det du och din familj vill göra. På hemsidan hittar du dagens schema. Vill du ha en väldigt nära upplevelse tillsammans med djuren finns det möjlighet att sova MITT i parken. Hade du vågat det?

Zebror och giraffer, jag tror minsann att ALLA älskar dessa djur!
I slutet av parken finns också ”Tillbaka till Istiden”. TYVÄRR började det verkligen ösregna när vi skulle gå in dit så vi fick istället springa till bilen. Vi hade kört förbi och sett lite från bilen så vi missade inte det helt. Det är en utställning som pågår 2018 och 2019.  Där ser du 15 djur från istiden och kan även se hur människorna levde då. Kontentan av det missade besöket? Jo, vi får åka tillbaka nästa år igen =)

Det kostar 200 dkr för vuxna och 110 dkr för barn över tre. Det bästa är att köpa via nätet för då blir det billigare och vi tyckte det var det smidigaste! Lägger du till en liten peng kan du gå in där hela året eller flera gånger om du ska stanna en längre period i området. Du är absolut i parken en hel dag!

Det fanns 8 honor och 1 hane i lejonparken och vi fick se alla =) Så vackra men så farliga. Visst ser hanen stolt ut? Säkerheten är stor inne hos lejonen. Vi såg en traktor köra runt området hela tiden. Och vad jag förstått har man ökat säkerheten ytterligare med fler väktare i denna del. BRA!

Jag kan meddela att just vid detta tillfälle så höll det på att hända en olycka! En av dessa tjejer höll på att trilla i ordentligt.. Det var inte Mira =)

TYVÄRR till Miras stora besvikelse stannade vi inte till på den fantastiska lekplatsen. Jag älskar  danskarna för en sak speciellt, att dom bjuder in till lek överallt! Regnet kom så vi ANDRA var inte så sugna. När jag tänker efter så hade vi kunnat sitta i restaurangen sidan om men jag tänkte inte på det då. Säg det inte till Mira men där fanns också grillplatser under tak precis intill.

Det finns flera ställen som gör det möjligt att äta sin medhavda matsäck. Grillarna är tända och det är enkelt eftersom om du kör bil så har du allt i bilen och slipper konka runt på den tunga picknick korgen. Annars så kan du självklart köpa mat på plats. Jag tycker dock att det är bra att barnfamiljer kan ta med eget, då blir inte besöket så dyrt.

Igår hade vi ”tur”, det var så lite folk i parken! Vi misstänkte att det var vädret eller att danskarna spelade fotboll som gjorde att man valde att stanna hemma. I och för sig var vi där mitt i veckan denna gången. Dagens väder och att det var lite folk i parken resulterade i att matschemat var rena lyxen, familjerna fick verkligen komma nära och delta.

Mira längtade särskilt mycket efter en sak i djurparken, dinosaurierna. Det finns nämligen ett alldeles eget litet Jurassic park på Givskud med 40 dinosaurierna i naturlig storlek i parken. Alla dinoälskande småkids älskar att gå där och se när dom rör sig och till och med gör ljud. Förstå att den största dinosaurien väger 80 ton. ÅTTIO! Utställningen är den största i Danmark men jag kan inte komma på något liknande i Sverige, kan du?

Här fastnade de vuxna ganska mycket, hmm??

Dinoparkens utforkningsområde fick vi hoppa över tyvärr eftersom regnet började sippra ner. De tre tjejerna blev lite sura så dom fick i alla fall gräva efter varsin hajtand. Jag hade gärna grävt fram dinosaurier och hackat ut fossiler ur stenarna som värsta arkeologen. Det var mitt drömyrke som liten. Du kan läsa mer om denna delen i parken HÄR och se film också.

Tack för detta års besök på Givskud Zoo. Och ja, vi kommer säkert tillbaka men beställer lite finare väder då =)

3
4

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00