Oro

I fredags var jag ju hos Selma min gynekolog och har varit orolig sedan dess. Jag gör alltid en besiktning en gång om året. Det är ju ändå så att vi gör det på våra bilar, varför inte på oss själv? Du kollar dina bröst och tar cellprov (HOPPAS JAG) men underlivet då? Varför är det mindre viktigt? Underlivet gör ganska mycket för oss tjejer 😉 Då får vi vara snälla mot det också.

Jag pratade med Selma om min ständiga mensvärk, blödningar jag aldrig haft, acne och hormonhuvudvärk. Så vi har bokat in en ny tid hos henne så att jag kan ta hormonprover. Jag har strul med sköldkörteln så det kan absolut ha ett samband.

Selma gör alltid ett vaginalt ultraljud. Och denna gången hittade hon en cysta på 3 cm. Bara ordet  CYSTA får mig att börja planera för min begravning. Selma lugnade mig och sa att nu ska vi ha regelbundna kontroller så att den inte växer, men den är INTE farlig men cystan kan vara boven till min nytillkomna mensvärk. Säger Selma som är en känd och väl anlitad ggynekolog och specialistläkare att jag kan vara lugn måste jag lita på det. Men ändå gnager det. SKIT.

Jag har googlat, Youtubat och pratat med alla jag känner för att veta om jag ska skriva mitt testamente eller ej. Tydligen kan jag lugna ner mig. Det är inget farligt, det är en godartad tumör. Det lugnar mig inte ändå.

MEN, OM, det nu hade varit farligt hade jag aldrig fått veta det om jag inte hade gjort en besiktning av underlivet. Jag är tacksam för att jag är snäll mot min kropp och tar ansvar för den. Tjejer hoppa inte över de där jobbiga undersökningarna, dom kan faktiskt rädda ditt liv! HITTA DIN SELMA!

 1. Du behöver ABSOLUTE inte oroa dig , våra hormoner pendlar sig hela tiden pga olika faktorer bl. a . stress , mat . Liv styl , åldern , och olika mediciner , vilket reflekterar på olika symptomen hos oss på vår utseende , funktion och humor , och detta i mest fall går över spontant eller med hjälp av vissa mediciner 🌞🌹

 2. Jag går alltid på cellprover. Jag tycker att det är så viktigt att ta cellprov ifall de skulle vara något som inte stämmer. Skönt att du har kunnat lugna ner dig. Hoppas att allt går bra 😊💕

 3. Så viktigt att kolla, brukar också pusha för dessa undersökningar. Även om man tycker det är jobbigt så går det så fort och kan i bästa/värsta fall rädda livet på en.

 4. Jag borde kolla mer än vad jag gör. Har tidigare haft sån skräck inför gynekologen, men nu efter att jag fått barn känns det lite som jahapp, är väl ingen stor grej när jag redan fläkt ut mig ordentligt för ett antal personer, haha.
  Men jag förstår att det kan finnas oro även om man blir tillsagd att det är lugnt – för det är ju ändå något främmande i ens kropp man vill bli av med! Men en Selma skulle inte vara helt fel att ha!

 5. Detta du skriver om är så viktigt! Jag är jätte noggrann med alla kontroller, och hade med fått panik o oro över en cysta, även om den är ofarlig! Bra att du skriver om detta!

 6. När jag gjorde min hysterektomi när jag var 32 år så tog dom även bort min livmodertapp för att jag skulle slippa gå och ta cellprover.
  Men innan dess var jag jättenoga med att gå på alla kontroller.
  Likaså med mammografin nu när jag kommit in i den åldern.
  Hittade en knöl i bröstet i början av året men hade tur att det inte var nåt.
  En väninna till mig ignorerade både cellprovskallelser och kallelser till mammografi. När hon var 48 fick hon bröstcancer och hon kollade aldrig sina bröst själv heller så av en slump kände hon knölen och då var den nästan 3 cm.
  Just nu vet dom inte om cancern spridit sig.
  Men man ska aldrig ignorera såna här undersökningar!

  1. Varför gjorde du hysterektomi vid så tidig ålder? Du behöver inte svara om du inte vill. Jag hoppas att du i alla fall mår bra! KRAM Stackars din vän, ledsamt att läsa!! Jag känner aldrig på mina bröst… men går på alla kontroller! KRAM

   1. Svarar gärna. Det är inget jag sörjer faktiskt.
    Hade/har svår endometrios och blev inlagd på sjukhus vid varje mens och fick smärtstillande intravenöst. Funkade inte med hormonbehandling för jag får hormonrubbningar av det. Så jag valde att ta bort livmodern men har äggstockarna kvar.
    Har massa endometriosvävnad kvar i buken för allt gick inte att ta bort. För riskfyllt eftersom det satt på bla urinblåsan och ändtarmen.
    Men har idag bara lätt mensvärk en gång i månaden och lite annat jag känner av men är så glad att jag gjorde operationen. Även fast jag fick blodförgiftning och blev jättesjuk. Men jag överlevde och nu slipper jag hemska smärtor. Det är härligt!
    Har inga barn, det valde jag och maken bort.
    Men mitt liv är faktiskt riktigt bra trots obotliga sjukdomar och handikapp och allt vad det innebär.
    Har min underbara man och våra hundar.
    Man kan inte alltid styra vad som sker i livet men det är lättare att styra hur man ska hantera det i längden.
    Jag valde livet och glädjen den dag jag blev sjuk när jag var 25 år (egentligen sjuk sen födseln men visste inte) den inställningen har jag behållit genom allt.

 7. Jag skulle jättegärna gå på regelbunden kontroll hos gynekolog, om det hade funnits någon att gå till. Jag frågade när jag var på cellprov senast och svaret var att nej, det finns inga gynekologer inom den offentliga sjukvården att tillgå om du inte har akuta problem. Jag har fått kortare menscykel och ordentlig pms efter mitt tredje barn, men det är helt normalt enligt mvc. De privata alternativen har flera års kö, så det verkar inte finnas så mycket att göra. Håll hårt i din Selma!

  1. Så ledsamt att läsa. Jag tror att det kan finnas alternativ men då får man betala. Jag tycker att det är värt det eftersom jag är så trygg med Selma. KRAM och försök hitta någon.

 8. Cystor har jag haft i flera år och det är helt ofarligt även om det kan göra sjukt ont beroende på var dom sitter. Det jag har börjat fundera på är om jag har kommit in i klimakteriet och jag drar mig för att gå till gynekologen för att jag har fått en manlig gynekolog som jag inte riktigt litar på….

  1. Tack snälla du för att du delar med dig!!! Men kära, välj en annan gynekolog som du kan skapa ett förtroende för. Var snäll mot dig själv. Kram

 9. 2012 fick jag missfall och åkte till Kvinnokliniken i Lund.
  Vid ultraljudet hittade de även en cysta på 20*20 cm 😕 den hade förstört äggledaren och äggstocken på högra sidan. Jag går 1 gång per år till gyn och tar cellprov var 3e år. Det ingår inget ultraljud! Hade jag inte fått missfall hade cystan aldrig upptäckts! Borde bara rutin med ultraljud vid varje gynundersökning!
  Jag fick snittas från naveln till venusberget då cystan hade lagt sig bakom livmodern eftersom den var så stor.

 10. Detta ämne är så viktigt. Jag har en kompis som skulle ha varit 35 år nu. Hon fick livmoderhalscancer efter att ha fått sitt andra barn. Hon dog knappt 2 år senare.

  Mina 2 vänner som också är 35 år, ena fick elakartad bröstcancer och den andra bär på genen så hon har fått operera bort sina bröst. Snart åker livmodern också.

  Hemska sjukdomar men man kan på så enkelt sätt kolla detta.

  Jag brukar tänka att det måste vara värre att jobba som gynekolog som måste glo alla i hönan än vad det är för mig att visa den 1 gång kanske var tredje år. Man kan ju alltid vända på det och tänka att man satt från andra sidan. Hahahaha

 11. Jag har opererat bort två cystor. Första cysta var stor som ett strutsägg och då rök även äggstocken som var trasig pga cystan. Året efter hittade man en cysta stor som en apelsin på andra äggstocken. Cysta och halva äggstocken togs bort. Jag var 21 år och fick då besked om att jag aldrig skulle kunna bli gravid på naturlig väg.
  Detta visade sig inte stämma, har blivit gravid 4 gånger, ett utomkvädes, och är nu lycklig mamma till 3 mirakel. Efter den sista cystan har jag inte haft fler. Går dock fortfarande på kontroll regelbundet.
  Hoppas att du får all hjälp du behöver.
  Styrkekram ❤

   1. Ja, det var inte det man önskade höra som 21-åring….
    Du kan ju gissa hur förvånad jag blev när jag blev gravid 3 månader efter jag slutat med p-piller (p-piller sägs minska risken för cystor) i väntan på en fertilitetsutredning. Vi trodde att vi skulle få hjälp att bli gravida efter 1-2 år… Att jag sedan lyckats få två barn till är mer än vad jag någonsin vågade hoppas på ❤

 12. Kram till dig! Jag förstår din oro men lita på din Selma hon verkar kunna sin sak. Vi andra finns här också som stöd😘!!

 13. Det är jätteviktigt, det du skriver om!! Cellprov är inget trevligt men viktigt!! Jag förstår din oro du har nu! Har varit med om en del tyvärr. hade ett myom stort som en grapefrukt, som inte gick tillbaka och livmodern opererades bort, hysterektomi, pga störtblödningarna myomet orsakade. Fick senare en brösttumör som läkarna först sa att de trodde var elak men det var den tack och lov inte… Vid sådana tillfällen får man ett perspektiv på vad som är viktigt och vad som är lyxproblem i tillvaron. Du ska se att allt blir bra och förlita dig på din rutinerade gynekolog! Hade jag inte bott 60 mil bort skulle jag gärna gått till henne! Kramen!

 14. Var på min första cellprov för någon vecka sen jag gillade de inte men som du säger det kan rädda liv så man ska ju göra det. Hopas det går bra för dig på nästa undersökning! kram 🙂

 15. Klokt! Jag har inte hittat min trygga Selma än men hoppas att jag gör det för det är värt mycket att ha en bra gynekolog. Skönt att cysta var ofarlig. 🌸💕

 16. Så himla fin du är! Oh, jag förstår att du är orolig men försök att ha i åtanke att hon sade faktiskt att du inte ska vara orolig. Du kommer nu kolla det regelbundet och det är bra. Kram ❤️❤️

 17. En cysta är okej så länge den inte spricker så vitt jag förstår det, inget farligt om den skulle göra det men det gör ont. Tyvärr kollar jag aldrig sånt, kanske måste bli bättre på det

 18. Jag har faktiskt aldrig tänkt på detta sättet och när man tänker efter så är det en självklart.Jag går alltid på mina kontroller men inte så ofta som en gång om året,men efter dina viktiga upplysningar så blir det ändringar på det.Usch förstår att du får massa med bilder framför dig och målar upp den värsta bilden i huvudet.Det skulle jag med göra i dessa fall.

 19. Jag är också och kollar mig ofta ! ! Vilket jag tycker är sjukt viktigt ! Men pang bom så kanske de dyker upp något ! Det kommer gå bra fina du ! Du kan va lugn 🙏🏻❤❤

 20. Jag struntade i min tid för cellprov då jag inte gillar gynundersökningar,sen fick jag en känsla att jag nog lär kolla.
  Jo svaret kom tillbaka o var avikande ,jag var i onsdags och tog biopsier från tappen då dom såg nått tydligen när dom penslade på olika saker och väntar nu på svar😭
  Är livrädd för cancer,min mormor dom av livmoderhalscancer och min mamma har haft massa sånt med men är av med det nu.
  Jag är nästa tjej i ledet😟

  1. Samma hände mig, nu väntar jag svar på biopsi.
   Klart man blir orolig, men läkaren på gyn var väldigt lugnande…så, jag ändå rätt lugn.

  2. Men du går och får hjälp nu, BRA!!!!! Vilken tur att du kollade!!!Jag har också haft cellförändringar och fick göra sån där konisering. Du ska se att du fått hjälp i tid. Massor med kärlek och kramar till dig. Jag finns här om du vill prata!!!

 21. Fina du, det här kommer säkert gå hur bra som helst❤️ Har haft cystor men de har aldrig lett till något förutom lite ont! Jag måste bli bättre på att ta hand om min kropp & gå till läkaren, har haft smärtor allt för länge men blir aldrig av att man kollar upp de vilket är så dumt!

 22. Verkligen så viktigt ämne, det är sorgligt hur ofta man är rädd för just detta. Jag går alltid på cellprov men har en stark ångest inför att gå till gyn. Det är alltid lika jobbigt vilket är helt och klart från mitt första besök där barnmorskan som gjorde undersökningen var hårdhänt, arg och stressad. Jag var 15 år, hade haft sex för första gången med en kille jag egentligen inte ville ha sex med men som jag inte visste hur jag skulle säga nej till. Han frågade inte utan tog det för givet. Idag är det ju en samtyckeslag men inte då. Jag kom till UMS, mådde skit över allt som hänt och möts av det där vilket satte skräck i mig för all framtid :/

  1. Men vännen, fy fan vad ledsen jag blir att läsa detta!!! Vad vidrigt att få uppleva det. Jag förstår verkligen din ångest mot att träffa en gynekolog. Men se om du kan hitta någon som rekommenderas där du bor. Massa kramar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..