Har du hört sången, "Du skåning, du skåning i mårrån skau du ejda gröd å doppa den i hånung så blir du tjuck å fed"? Den har jag som stolt skåning både sjungit och hört hundratusentals gånger. Sången bekräftar de fördomar som finns om oss skåningar att vi är småfeta, glada i maten och dryga. Kontenta, jag är en helylle stolt skånsk bonnamora =) Igår var vi på en av de skånskaste traditioner som finns. Då äter man blodsoppa (förlåt jag menar svartsoppa), fet gås och sås som är mer fet sky än sås. Till efterrätt äter man skånsk äpplakauga drypt med fett och socker. Så tro f*n det att vi är "tjucka och feda" med såna traditioner. Kontentan av detta: Hade jag bott i ett annat landskap i Sverige hade jag varit skitsmal =) Vi började med Fars dag frulle till pappan såklart Mira hade valt en fin tröja och sen bjöds han på "Gåsamidda" av barnen Vi käkade på Sjöbo Gästgifvaregård. Gåsamiddag ska ta ganska lång tid enligt traditionerna, ungefär tre timmar. Det är för att maten är så fet så för att orka måste man vila mellan de tre rätterna. Alltså dessa två. Elise är helt förtrollad av Mira. Det är galet att se!! Är lillälsklingen ledsen så blir det alltid bra om Moster Mira kommer. Kolla dom beundrande ögonen. Vi hoppade Svartsoppan. Alla säger att det ska vara gott men jag fixar det inte. Jag kan inte smaka ens. Tänk dig flytande blodkorv med en uns smak av äpple- det är Svartsoppa det. Detta är en typisk tallrik på en gåsamidd, gås, potatis, brysselkål, sås, rödkål, äpplemos, gele, sviskon och äpple. Till efterrätt äter man skånsk äpplekaka, den åt vi hemma hos Cornelia och Rasmus. Alltså de röda trådarna i den skånska traditonella gåsamiddagen är fett, äpple och snaps. SKÅL.