Föräldrarnas rätt att förstöra barnens högtider

Julefrid och juletid skrålar på radions kanaler, tv:n visar den skrattande tomten som kramar om barnen inför den stora dagen. Julkalenderns 24 luckor öppnas en efter en för att skapa förväntan och längtan.

Jag tror inte att barnen brydde sig om hur många julklappar de fick eller hur stora och dyra dom var. Jag är övertygad om att det var känslan av att vara med sin familj som var den största gåvan. Många säger att en gång om året är det barnens dag till hundra procent. Det är på julafton. Då äter vi tillsammans, skrattar och delar minnen. Barnens ser att vi är enade som en enhet där samvaron och närvaron är det som betyder något.

Det är inte verkligheten för alla barn. Jul och nyår innebär ångest för alldeles för många. Några är skilsmässobarnen, eller i alla fall några av dessa drabbas.

Sedan kommer nyår, då är det partaj, raketer och skål för det nya året. Då är det föräldrarnas dag. Då ska barnen anpassa sig till det.

Jul och nyårsperioden innebär ofta hetsiga diskussioner, bråk och slitsamma dragningar mellan föräldrarna med barnen som åhörare och iakttagare. Barnen ska anpassa sig efter föräldrarnas behov av att vara med eller utan sina barn. Även om det kan innebära stress och ångest för de små. Dessa diskussioner borde i så fall pågå varje dag. Varför är julafton viktigare än någon annan dag att få vara med sina barn? Och varför vill man hellre vara utan barnen på nyår?

Den ena föräldern har möjlighet att köpa en dyrare julklappar och raketer en den andre. Vad är problemet? Jag är väl ingen bättre förälder för att min klapp eller smällare som är dyrare. Eller sämre för att jag köper billigare? Barn bryr sig INTE kostnaden, jag lovar. Gör dom det är det bortskämda snorungar. Varför köpte ni inte den där julkappen tillsammans som föräldrar till barnet så ni slapp diskussionerna? Jag antar att kampen mellan er föräldrar var viktigare.

Vi diskuterar ofta att man inte ska dricka alkohol tillsammans med sina barn under julen, men att bråka och kränka barnens andra förälder under denna period skulle vara bättre? Jag lovar att det skadar ett barn mindre om mamman eller pappan tar en snaps på julafton än att de kastar glåpord och krigar med varandra inför barnen mitt i denna ljuva julefrid. Och varför tjatas det inte om att man inte ska dricka med barnen närvarande på nyår? Är det mindre viktigt med nyktra föräldrar då?

Men för guds skull föräldrar!

Det är väl ändå vi som är vuxna och ska ta ansvar för våra barns jul och nyår (och alla andra dagar). Kan ni inte ens lägga ner stridsyxan en gång om året då har ni stora problem. Och det problemet är att ni är stora egoister.

 1. Jane skriver:

  Men gud, så himla bra skrivet utav dig!!
  Sen dagen då jag fick barn har jag alltid firat nyår tillsammans med dom, sen när dom somnat kanske man tagit sig 1-2 cider men alltid hållit mig nykter så att säga och har aldrig haft mage till att lämna bort dom.

 2. Har sett människor i min närhet som använder barnen som vapen mot den andre föräldern och fy fasen alltså. Tycker det är så fruktansvärt fult på alla sätt och vis att föräldrar inte kan vara vuxna nog att dela på föräldraansvaret istället för att kriga om vem som är bäst. Det förstör så himla mycket.

  1. fnulan skriver:

   Ja så ledsamt och så fruktansvärt så det inte är klokt. Helt oacceptabelt!!

 3. sofia skriver:

  Som jag skrev i den tidigare kommentaren så tycker jag att alkohol är en stor bov på högtiderna men det är som du skriver, det är inte alkoholen som enbart är ett problem för alla barnen. Jag menar alla bråken mellan föräldrarna och självklart spelar det ingen roll vem som har köpt den dyraste julklappen eller vem som har köpt mest. Barnen kräver enbart kärlek och tid från sina föräldrar och det borde alla få. Jag är själv ett skilsmässobarn och mina jular var ett rent h.lvete för var det inte bråk mellan mina föräldrar så var det något annat. Detta har gett mig en sån ångest även i efterhand och ja har aldrig gillat julen pga min barndom. <3

  1. fnulan skriver:

   Usch Sofia det smärtar i hjärtat att du drabbats som liten och att det skapat ångest över något som ska vara fint. Stor Kram till dig <3

 4. Det är som en annan nämnde, det är viktigt att våga säga till på högtider, om bråk uppstår! För det är när man säger ifrån, man gör rätt och den som startat ett ”bråk” är den som redan förstört stämningen! 🙂 Jag skrev ett annat inlägg på instagram riktat mot alkoholhållet, men självklart finns det andra faktorer som spelar roll, så som bråk och avundsjuka skulle jag nog vilja kalla det. Man måste fokusera på barnet istället för historian man har tillsammans med sin gamle partner! 🙂

  1. fnulan skriver:

   Ja bråk kan man lämna barnen utanför. Så sorgligt att det ska bli de små som ständigt offras. Ha en fin dag

 5. Jessics skriver:

  Detta är ett väldigt viktigt ämne och jag har själv blivit drabbad som barn ❤️ Bra att du tar upp ämnet ❤️

  1. fnulan skriver:

   Ledsen att du drabbats Jessica <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..