ANNONS

Föräldrarnas rätt att förstöra barnens högtider

/

Julefrid och juletid skrålar på radions kanaler, tv:n visar den skrattande tomten som kramar om barnen inför den stora dagen. Julkalenderns 24 luckor öppnas en efter en för att skapa förväntan och längtan.

Jag tror inte att barnen brydde sig om hur många julklappar de fick eller hur stora och dyra dom var. Jag är övertygad om att det var känslan av att vara med sin familj som var den största gåvan. Många säger att en gång om året är det barnens dag till hundra procent. Det är på julafton. Då äter vi tillsammans, skrattar och delar minnen. Barnens ser att vi är enade som en enhet där samvaron och närvaron är det som betyder något.

Det är inte verkligheten för alla barn. Jul och nyår innebär ångest för alldeles för många. Några är skilsmässobarnen, eller i alla fall några av dessa drabbas.

Sedan kommer nyår, då är det partaj, raketer och skål för det nya året. Då är det föräldrarnas dag. Då ska barnen anpassa sig till det.

Jul och nyårsperioden innebär ofta hetsiga diskussioner, bråk och slitsamma dragningar mellan föräldrarna med barnen som åhörare och iakttagare. Barnen ska anpassa sig efter föräldrarnas behov av att vara med eller utan sina barn. Även om det kan innebära stress och ångest för de små. Dessa diskussioner borde i så fall pågå varje dag. Varför är julafton viktigare än någon annan dag att få vara med sina barn? Och varför vill man hellre vara utan barnen på nyår?

Den ena föräldern har möjlighet att köpa en dyrare julklappar och raketer en den andre. Vad är problemet? Jag är väl ingen bättre förälder för att min klapp eller smällare som är dyrare. Eller sämre för att jag köper billigare? Barn bryr sig INTE kostnaden, jag lovar. Gör dom det är det bortskämda snorungar. Varför köpte ni inte den där julkappen tillsammans som föräldrar till barnet så ni slapp diskussionerna? Jag antar att kampen mellan er föräldrar var viktigare.

Vi diskuterar ofta att man inte ska dricka alkohol tillsammans med sina barn under julen, men att bråka och kränka barnens andra förälder under denna period skulle vara bättre? Jag lovar att det skadar ett barn mindre om mamman eller pappan tar en snaps på julafton än att de kastar glåpord och krigar med varandra inför barnen mitt i denna ljuva julefrid. Och varför tjatas det inte om att man inte ska dricka med barnen närvarande på nyår? Är det mindre viktigt med nyktra föräldrar då?

Men för guds skull föräldrar!

Det är väl ändå vi som är vuxna och ska ta ansvar för våra barns jul och nyår (och alla andra dagar). Kan ni inte ens lägga ner stridsyxan en gång om året då har ni stora problem. Och det problemet är att ni är stora egoister.

78
24

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00