I annonssamarbete med INTERHOME

Vad behöver du veta för att resa till Grekland? Här kommer bra bra information till dig vännen!

Traditioner att tänka på när man reser till Grekland

Grekland är alltid med på listan över länder dit svenskar oftast åker på semester. Det är egentligen inte så konstigt, det är inte så långt att resa, det är ett härligt klimat och maten är inte så annorlunda från det vi är vana vid. Religion och statsskick är inte heller särskilt annorlunda. Dessutom är det ett av de mest historiskt rika länderna i Europa, så det finns mycket att göra mer än att bara ligga på en strand och slappa. Men livet i Grekland är långsammare än det vi är vana vid i Sverige. Saker tar tid, och man måste låta dem ta tid.

Familjen är av största vikt för det grekiska folket. Bortsett från att vara grunden för samhället i Grekland, spelar familjen en roll i de flesta aspekter av livet. Familjemedlemmar blir ofta involverade i varandras liv på sätt som kan uppfattas som påträngande av utomstående. Familjemedlemmar försöker aktivt hjälpa varandra och erbjuda ekonomiskt och emotionellt stöd. Erbjudanden om hjälp är allmänt accepterade, men det händer på ett ömsesidigt sätt. Att hjälpa anhöriga att hitta anställning eller till och med anställa släktingar i sitt företag är allmänt accepterat, eftersom nepotism ses som en förlängning av familjens hjälp snarare än som någon sorts korruption.

Om en grek bjuder in dig till sitt hem, är det en bra idé att komma ihåg att punktlighet inte är så hemskt viktigt. Man får sällan en exakt tid, utan säger ofta ”kom runt 12”. Klädkoden beror helt och hållet på tillfället. För inbjudan till en kaffe behöver du inte tänka på hur du klär dig alls. En inbjudan till en stor middag innebär att du ska klä dig bra, men inte formellt. Det är en bra idé att ta med något gott från det lokala bageriet, eller bara en flaska vin som en liten present. När man kommer dit bör man tacka värden för inbjudan, och ge några komplimanger om hemmet.

Boende i Grekland

När man är i Grekland är det ofta bäst att hyra ett semesterhem, en lägenhet eller ett hus. Då slipper man strömmarna av turister på hotell, och man får uppleva hur landet är när man bor bland lokalbefolkningen. Man har mer frihet, det blir ofta billigare, och man kan dessutom själv bjuda in nya bekantskaper. Det är ett bättre sätt att uppleva hur Grekland fungerar, och det är lättare att komma ut och hitta härliga små tavernor och restauranger än de som finns vid turistkomplexen.

Grekerna är kända för sin gästfrihet och sin avslappnade attityd, två element som är avgörande för att förstå livet här. När man möter någon för första gången är det vanligt att antingen tillåta någon att presentera dig eller ange ditt namn. Det är bäst att skaka hand första gången man träffar någon. Goda vänner och personer som har känt varandra länge kan också krama varandra, eller kyssa varandra på båda kinderna. Att skaka någons händer samtidigt som man slår på axeln är också ganska vanligt bland manliga vänner.

I allmänhet kommer grekerna ofta att komma nära ditt personliga utrymme, eller ställa frågor som kan anses vara för personliga i andra kulturer. De menar inget illa, utan det är helt enkelt deras sätt att närma sig människor och skapa nya relationer. De flesta greker gillar att skämta och fråga utlänningar om deras länder, och om de erfarenheter man har av Grekland.

Middag i Grekland

Under en måltid är stämningen avslappnad, och du kan förvänta dig många diskussioner. Måltider är sociala tillfällen för grekerna, och att inte äta anses vara oartigt. Om du absolut måste tacka nej av en eller annan anledning, försök då att förklara varför och värden kommer att förstå. Att be om en portion till är en komplimang till värden. Gästerna anses vara en del av familjen när det gäller maten, vilket innebär att de kan och bör äta eller åtminstone prova av allt på bordet. Att fråga om man kan hjälpa till med att duka eller att diska kommer att uppskattas, men din hjälp kommer inte att accepteras.

Engelska talas i stor utsträckning av den yngre befolkningen, särskilt i rika områden och på turistmål, men det är bra om man kan lära sig några grekiska fraser ändå. Om man är bland lokalbefolkningen är det vanligt att personal i små butiker inte kan någon engelska, och vid sådana tillfällen är det bra att kunna några ord. Grekerna uppskattar utlänningar som gör en insats för att lära sig språket, eftersom de förstår att det är svårt. Att bli bekant med den grekiska kulturen kan ta tid. Grekernas avslappnade inställning gäller för alla delar av livet. Byråkrati i Grekland kan vara särskilt frustrerande, så man får se till att inte ha bråttom, och vara beredd på att personen före i kön kanske vill stanna och prata i några minuter innan det är din tur. Så ta det lugnt och njut av vad landet har att erbjuda.

Bilder från min resa till Grekland 2017

Grekland

 1. Sara skriver:

  Grekerna är över lag väldigt trevliga och generösa är den uppfattningen jag har fått men jag har aldrig förstått mig på deras tallriks-krossar-dans! Har du varit med om den? Jag vill bara springa fram och fånga upp tallrikarna innan de landar i golvet!

 2. Ida skriver:

  Jag följer gärna med dig till grekland, alltså det är ju såå fint där och maten är gudomlig!

  Vilken bra info du givit, så bra listat och nu blev jag liksom mer sugen på att åka dit! Tack fina du<3

 3. Men ååååh världens bästa inlägg! Jag vet dock inte om jag skulle våga åka dit just nu när ekonomin och politiken ser ut som den gör men å andra sidan kanske inte det påverkar turister lika mycket som jag tror. Nä någongång ska jag ta mig dit iaf!

 4. Superbra tips! Jag har varit mycket i Grekland men efter att jag var nere och säsongade i Rhodos så började tycka illa om det. Nu när det har gått några år längtar jag tillbaka dock. Inte till Rhodos men till de mysiga och lite mer fina ställena! 🙂

 5. Fantastiskt fina bilder! Har inte varit i Grekland så det ligger på min lista Att resa till 😊 Påminner om Turkiet som är känt för sin gästvänlighet 😊

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..