Andra barn på foto?

God Morgon stjärnan. Hoppas att du har sovit som en prinsessa eller prins. Eller varför inte som en timmerstock som jag?

Nu har det varit Lucia och våra sociala medier är fullständigt bombaderade med bilder från alla luciatåg med mera. Vi fick ett mail  innan luciatåget av världens bästa fröken Annie där det stod att vi fick lov att fota våra egna barn men inte andra barn utan deras föräldrars tillåtelse. Bra med påminnelse och uppmaning!

Vad tycker du om det, går det till överdrift eller är det bra? Jag är extremt noga med att fråga om jag får lägga ut foto på andras barn och lägger faktiskt inte ut kort annars. Alla vill inte se sina barn på nätet och jag tycker att vi måste respektera det. MEN, jag vill ju samtidigt få visa upp vår vackra tradition Lucia med det fina luciaföljet så det är lite sorgligt.

En annan sak som jag faktiskt tycker är otroligt sorgligt är att i Veberöds skola (kanske hela Lunds kommun) tar dom inte klassfoto och enskilda foto längre på grund utav GDPR. Där tycker jag att det går till överdrift rejält. Där kan ändå de som inte vill vara med välja det. Fotokatalogen och fotot på sin klass är ett så otroligt fint minne. Vad tycker du?

Nu kan du hålla utkik för Skånetrafikens julbilder och julfilmer, där är en Mira med på många av dom =). Här nere kan du se en av filmerna.

 1. Åh det bästa jag visste var att få hem skolkattalogen. Det är ett så roligt minne att se tillbaka på. Se de i sin klass som man kanske har glömt och se hur man har sett ut genom åren. Vet dock inte vad GDRP är. Något jag helt har missat. Förstår dock det där med att fotografera andras barn. Eller, både ja och nej. Förr fick man ju skriva på ett papper om man fick bli fotograferad eller inte. Har ingen aning om hur det är nu 😊 // Petra Elisabeth

 2. Jobbar själv som barnskötare på förskola. Tycker de är så himla viktigt att man respekterar att vissa föräldrar inte vill ha deras barn på sociala medier. Läste en superbra artikel om detta, minns inte vad den hette men det finnt typ en lag på att man inte får lägga ut bilder på barn på förskolan utan de andra föräldrarnas tillåtelse. Man vet aldrig vad barnen lever i för förhållande, och hur fint jag än tycker att luciatåget var skulle jag aldrig lägga ut bilder på Mina förskolebarn.

 3. Vi hade samma dilemma, och ser man på GDPR så får man ju inte sprida heller hur som helst så förstår skolorna med. Men ja det går till överdrift när skolkataloger och klassfoton ska försvinna. Att alla inte har råd är en sak, men det är ju ett fint minne. Brukar fortfarande titta i mina ibland, någon gång har de till och med kommit fram vid fest (för typ 10 år sedan eftersom jag knappt dricker längre). 🙂

 4. Sen vi flyttade till Gävle blir det inga skolfoton på barnen längre. Det tas ett gemensamt klassfoto som bara är till för skolpersonalen. Lite synd.

  Igår såg jag en bild från Luciafirandet i Veberöds kyrka. Det var min kusin som lagt upp på Instagram och både Mira (tittade rakt in i kameran) och mitt kusinbarn var med. 🤗 Vi blev snuvade på live-lussande då dottern blev sjuk.

 5. Jag tycker det är jättebra med tydlighet kring att inte fota andras barn. Så svårt kan det inte vara tänker jag. Sen tycker jag GDPR är väldigt invecklat, men det är en annan sak.

  Trist däremot med klassfoton, där behöver ju som sagt de som inte vill i så fall inte vara med. Såhär många år efter gillar jag att ha katalogen och kunna titta på alla gamla klasser. 🙂

 6. Skolfoton kunde de ju ta porträtt åtminstone. Klassfoto med kanske men med föräldrarnas tillstånd såklart. De med skyddad identitet osv ska ju inte behöva vara med på varken fotot eller få sina namn skrivna i katalogen.. Men med foton på lucia osv så tycker jag det är bra att man har nya regler. Förr hamnade foton i privata album, nu hamnar de överallt på internet.. så det är ju stor skillnad. Jag har sällan bilder på mina barn i bloggen och instagram, och när någon lägger ut offentliga bilder där de är med utan att fråga så blir jag faktiskt lite butter. Alla vill kanske inte, liksom.

  Men ja, alla är vi olika. 😛 Men nya tider kräver ju nya riktlinjer, så det är bra även om det såklart är tråkigt som förälder att inte få ta kort. Det förstår man ju.

  1. Ja jag kan också tycka att det ska vara ett val för de det berör. Men jag kan också tänka mig att det är mycket jobb för skolan så porträtt kan ju göras efter skoltid i så fall. Ja det är som du säger, nya tider, nya riktlinjer. Kram

 7. Jag suddar alltid ut andras barn på mina bilder,tycker inte man lägger ut på andras utan att fråga.
  Har sett massa inlägg nu där mina barn och andras är med utan att nån suddat eller frågat.
  Skolatalog o foto slutade både skola och dagis med så detta år fanns inget,så trist,ville ha bilder på mina barn och dom ville ha katalogerna.😞
  Måste åka 12 mil nu om jag ska fota dom,får försöka göra det själv😅

  1. Ja men det gör jag med. Och är dom inte suddade är dom tillfrågade. Jag är så himla noga med det. Som jag vet att Miras kompisars föräldrar godkänt, men vet inte med alla andra. 12 mil är lite väl…. Kram på dig fina Camilla.

 8. Jag är själv väldigt noggrann med att se till att det inte kommer med andras barn när jag fotograferar. Och skulle jag ta kort med tex vänners barn så frågar jag alltid om tillåtelse innan jag lägger ut något på sociala medier. Jag tycker det är en sjävklarhet 😊

 9. Viktig och bra uppmaning av annie. Tänker mycket på det då jag jobbat inom skolan, och var på ett lucia tåg imorse. Min tanke var faktiskt oj vart hamnar alla dessa bilder, och även, hur många såg tillställningen igenom sin mobil lins?
  Så duktig Mira är och modig.

 10. Jeg synes det er drøyt at de ikke tar klassebilder. Det er jo så koselig å ha. Jeg er enig i at man ikke skal legge ut bilder av små barn, selv ikke med foreldrenes tillatelse. man vet aldri hva barna synes når de blir voksne.

  1. Nä du har så rätt så!! Det är så roligt när jag läser det du skrivet för då blir jag en ”norrsk-wannabee” och tror att jag kan prata ert vackra språk =)

 11. Inga skolkort har tagits i Höganäs heller. Så trist för barnen, katalogen är en höjdpunkt att få. Sonen älskar att kolla runt på de olika skolorna och se vilka han känner

 12. Tycker det är helt rätt att man ska fråga om man vill fota andras barn. Jag vet att om jag hade haft barn hade jag uppskattat frågan och även uppskattat om ngn inte la ut bilder utan att fråga. Men vad trist med skolfotot😢

 13. När jag gick i skolan sas det även att skolkatalogen skulle med ut vid ev utrymning eller tillbud vid skolan för att underlätta vid identifiering vid ”skarpt läge”. Den användes även för att ex mobbade skulle kunna peka ut sina förövare om de inte visste namn/ klass el dyöikt.

 14. Att inte fota vid luciafirande och liknande på förskolor och skolor tycker jag är en bra regel som alla borde följa, håller med dig!
  Håller också med dig gällande skolkatalogen, det är ett jätteroligt minne att få på sin klass och tycker inte det borde förbjudas, de som inte vill att sina barn skall vara med kan hoppa över medan de som vill kan vara med! Tycker jag.

  1. Ja jag vet liksom inte varför man väljer bort det, kan det vara ekonomin för vissa familjer, eller kanske för att de som inte vill vara med får känna sig utanför. Jag förstår inte alls 🙁 Kram

   1. Jag är en sån tråkmåns som förbjuder fotografering. Det är för att många är inte så kloka som ni o inte lägger ut. Det har blivit tragedier för vissa som har lagts ut på nätet. Jag tänker inte vara den som inte skyddar de barn som behöver skyddas. Jag fotograferar inte heller barnen på förskolan för att många barn tycker det är hemskt, många föräldrar blir arga på oss om tofsen sitter snett eller att vi respekterade barnets vilja att inte byta om till de kläderna som mamma eller pappa önskar. Barnen fotas så mkt idag så bilder finns. Gruppfoto håller jag med om att det är trist men vi tvingas göra så här för att det dröjer inte innan ngt ligger på fb. Så tyvärr vi tvingas in till det här för att många skiter i etiken runt det. Så det är en mkt större o svårare fråga samhället ändras så då måste andra saker ändras också. Men heder åt alla er som har vett o inte sprida bilder på nätet.

 15. Vi tog några kort/film på lucia för minnena, säkert kom några andra barn med. Men jag skulle aldrig lägga ut det på ex FB med andras barn.
  Det är jättetråkigt med skolkataloger tycker jag också. De som inte vill/får kan ju då istället avstå.

 16. Är på två vis att man inte får knäppa kort i skolan. Jag vill gärna veta vem som lägger ut bilder på nätet på mina grabbar. Så att jag gissar att andra föräldrar känner lika. Men jag vill gärna ha kvar bilder på mina barn som minne.

 17. Jag tycker att det är bra att lärarna och cheferna bestämmer att man inte får ta kort på andras barn. Sen kan jag tycka att det är tråkigt att man inte tar enskilt kort på barnen längre

 18. Jag tycker att det är överdrivet att inte ta klassfoto och eget foto. Där har man ju ändå godkänt att de får fota. Vad gäller luciatågen tycker jag att det är rätt att man måste fråga innan man tar bilder. Ännu viktigare tycker jag att det är om man ska lägga ut bilderna på sociala medier.

 19. Jag tycker det är rimligt att man inte får fota andras barn och tex lägga upp på sociala medier men att plocka bort skolkatalogen låter ju supertråkigt!!🌸💕

 20. Jag tycker såklart inte att man lägget ut foton på andras barn men tycker man borde få fors tågen för att ha hemma bara.

 21. Hos oss får vi ta kort, sen är vi några mammor som gett våra godkännande till varandra att lägga ut kort på våra barn, jag försöker dock bara ta kort på mitt eget ❤
  Jag tycker oxå vissa kommuner går till överdrift när det gäller kort osv.

 22. Jag tycker det är synd att vi har dagis/skolkort för varje år på sönerna men inget för dottern eftersom de slutat med det nu 😓 Jag lägger aldrig ut bilder på andras barn i bloggen osv om jag inte fått tillåtelse av föräldrarna först..

 23. Under mina kids luciatåg igår så (det var två omgångar, efter varandra) sa den vuxne som skötte scenarbetet till, vid första uppträdandet så sa han rakt ut ”Det finns barn med skyddad identitet här så ni FÅR INTE fotografera nu, ni får göra det sen med era egna barn”, väldigt få respekterade det och det gjorde mig så frustrerad då jag vet hur illa ut människor kan råka om en bild dyker upp i t.ex. facebookflödet där en förövare kan råka se det. De sa till vid andra uppträdandet också och där kanske det respekterades av något fler personer.
  GDPR-lagen har jag märkt av på väldigt få sätt hittills, endast när det gäller sms mellan förskoleavdelningarna och oss tror jag men däremot så vet jag att flera förskolor här har slutat med skolfoton då man har ansett att alla barn inte kommer att ha råd att köpa eventuella foton. På ”vår” förskola togs det foton i slutet av oktober.

 24. Sååå bra! Jag hade skyddad identitet när jag var liten och det var en massa problem med sånt eftersom att jag inte fick vara med på foton. Jag tycker det ska vara en självklarhet att inte lägga upp foton på någon annan utan tillåtelse – oavsett ålder.

 25. Kan också tycka det är tråkigt med fotoförbud i sådana sammanhang. Man vill ju ha minnena. Däremot borde alla respektera att inte lägga ut bilder på sociala medier, och det köper jag rätt av. Jag har inte visat mina barnbarn på bild, just för att föräldrarna inte vill, och respekterar det.

 26. I Dalby och Torna Hällestad tar de klassfoton till skolkatalogen. Gemensamt. men i Bjärred gör dem det inte. Tycker det är tråkigt, faktiskt. Håller med om att det är ett fint minne. Känns så kalt med enskilda foton. Ingen gemenskap liksom..

  Ang Lucia fick vi ta foton o filma i skolan men för eget bruk. Även på mitt jobb var det så.
  Men håller med dig.. man vill ju visa upp det vackra tåget!
  Kram på dig Fnulis♥️

 27. Tycker att det är överdrift när det kommer till skolfoto! Det var ju det bästa man visste och de som inte ville vara med va inte med! Att det ska vara så tramsigt med allt, att man ska kunna hitta fel överallt nu… De som inte vill vara med behöver ju inte, men det blir svårt att vara med om man vill, om det inte finns skolfoto längre! Blir så less 🙁

 28. Jag håller helt med om att man inte publicerar bilder på andras barn utan tillåtelse. Men det med skolkataloger känns aningen överdrivet eftersom att det som sagt är fina minnen. Och framförallt i vuxen ålder kolla på gamla foton. Framförallt nu när allt är digitalt och sällan skrivs ut och lätt försvinner med tiden.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..