Fotbollsklubben borde vara modig som ett barn

Det var min lilla älskade by Veberöd som syntes på Kalla Fakta igår där Julle 8 år blev utesluten ur sitt fotbollslag för att han hade ”fel kön” för att vara med i pojklaget. Vi är många Veberödsbor som såg programmet med sorg och skam. Det finns självklart två sidor av saken och det handlar inte bara om klubben eller mammans agerande. Det handlar också om oss som står utanför och tittar in i skyltfönstret och ser på som om det vore en realityshow och tar oss rätten smutskasta antingen Julle (hans mamma i detta läget) eller klubben. Det är för guds skull ett barns liv det handlar om. Hens rätt att vara han, hon, både och eller ingen alls. Är det inte det diskussionen ska handla om.

Vad händer när folk ser på programmet? Istället för att stå upp bakom Julle så ställer några sig bakom fotbollsklubben där de anklagar mamman för bland annat barnmisshandel för att hon lämnar ut sin son i media och utsätter honom för allt det här hemska. Här gäller det att hålla sig till sakfrågan och inte gå till personangrepp. Jag hade blivit helt vansinnig om det var en mamma som blundat och inte stått upp för sitt barn mot en orättvis värld. Det är därför vi är föräldrar!! Att inte göra det borde vara det som är brottsligt…
Vad har fotbollsklubben gjort? Dom håller låg profil eftersom dom vill hålla Julle utanför och att det är en rättstvist. Jag tror dock att agerandet och beslutet har satt värre spår inom Julle än vad alla inlägg i media gjort. De lägger ansvar på SvFF som bollar tillbaka att det är varje klubbs eget beslut. Ingen vill äga problemet. Tänk om lilla fotbollsklubben i Veberöd istället hade haft modet att sticka ut och visa sig vara den moderna klubben som går in i en ny era utan könsnormer med respekt för individen. 
Många uppmanar sponsorer och andra att dra sig ur klubben som straff för klubbens agerande. Då glömmer man bort alla de barn som är där idag. Kollektiv bestraffning på bygdens barn är resultatet och  inget har förändrats över huvudtaget- inte klubbens värderingar i alla fall. Låt sponsorerna vara med och sätta spelreglerna för klubben. Då kanske det kan bli förändring.
Det Julle utsätts för och det mamman kämpar för kommer att ge andra en vägledning och hjälp som inte finns inte idag och som verkligen behövs. Det är bara ledsamt att det är Julle som får ta emot de skarpladdade skotten. Julle är den modiga i denna sorgliga fotbollssagan. Tänk om klubben vågat vara lika modig.
 1. Men asså det är BARN, vem fan bryr sig om sånt i det läget? Jag tycker att det var jävligt bra gjort av mamman att stå upp för sitt barn, det ska vara en självklarhet och fotbollsklubben borde skämmas.

 2. Heja dig Malin som tar upp detta! Mycket bra skrivet! Denna text skulle kopierats till alla i lilla veberöd!

 3. Jag såg inte programmet, men jag såg lite om det på nyheterna och tycker det är så hemskt. Han är ett litet barn som vill spela fotboll! Jag fattar inte att det ska vara så problematiskt. Och ja, tänk så mycket positivitet klubben spridit och fått om de valt att agera helt annorlunda och helt enkelt låta honom ha kul och få spela sin sport. Nä jag blir så berörd och upprörd.

 4. Men va, hur kan man anklaga mamman för barnmisshandel!! 😱och ställa sig honom klubben!? Som du säger, detta gäller ju barn och där ska det inte spela någon roll 😔

 5. Så sorgligt och onödigt att det här problemet ens har uppkommit från början, det är ju barn vi pratar om! Så svårt att förstå klubbens agerande, känns som det bara grundar sig i att allt ska vara som det alltid har varit och ingen får sticka ut. Modigt av Julle m familj att våga stå på sig och gå ut i media o berätta.🌸💕

 6. Men det är nog inte så lätt att ett litet samhälle ska vara föregångare i den här typen av saker. Jag minns att du fick onda blickar när du stod upp för nåt om skoldisco.Om jag var du skulle jag kontakta familjen och ge mitt stöd.Såna som du behövs.Kram.

 7. Jag, som tidigare fotbollstränare, har jättesvårt för att se problemet. Jag har för mig att det är så att personer som är födda med kvinnliga genitalier FÅR spela i ”pojklag”. Däremot så får man inte göra tvärtom, det är klart, saker kan ju ha förändrats sista åren så att det inte är så längre. Jag tror ju snarare på att det är någon vuxen som har haft ett problem med situationen då hen inte uppfattat att man faktiskt kan identifiera sig med ett annat kön än det man föddes med.
  Är det sen principfasta människor som fått för sig detta så blir det svårt som klubb att backa.
  Här tänker jag att det vore läge för övriga aktiva inom föreningen att säga ifrån. Ingen förening har råd att förlora alltför många medlemmar eller ledare.

  Med det sagt så tycker jag det är underligt att så många glömmer huvudpersonen, den som faktiskt påverkas mest, Julle själv.
  Den unga individen har ju inget gjort för att förtjäna detta.
  Man beter sig som att det ligger på landslagsnivå när det till sist handlar om ungdomsfotboll och rätten att få vara en egen individ.

 8. Tänk att så starkt känna att man är någon annan än det man kan visa utåt. Att när en står upp för vem hen verkligen är så möts hen av kalla handen. Det är så hemskt och vidrigt.

 9. Men ja just ja det ville ju jag se, jag förstod inte helt vad det var, var det alltså en tjej,? Samt suuuck tänk att det ska vinklas åt det hållet att det ska straffas mot mamman istället, GAHHH

 10. Såg det inslaget ända här i Turkiet.
  Tycker det är så sorgligt att barn inte bara kan vara barn utan måste delas in i fack av oss vuxna.
  Det som är viktigt är väl att de sparkar på en boll tillsammans och inte vad de har för organ att kissa med.

  Trist!

  Ha en fin dag!

  Kram kram

 11. Jag såg faktiskt lite av kalla fakta i går. Tycker att det är så dåligt av klubben att utesluta ett barn för att känner att dom är ett annat kön än de som dom föddes om. Jag hoppas att julle får vara med och spela med ett pojklag

 12. Det är så hemskt att utesluta någon pga kön eller funktionsnedsättning, så länge de vill spela är det ju bra, det ger fysisk aktivitet till barn som kanske annars skulle vara stillasittande. Jag såg inte programet, men blev berörd av din text ❤

 13. Stackars Julle.. Att inte få vara med och spela fotboll.. Hade de en saklig anledning varför inte? ”Fel kön” känns så konstigt, vad spelar det för roll? Hoppas att Julle hittar ett lag som vill ta emot hen och att Julle blir accepterad för den hen är <3

 14. Det finns alltid 2 sidor utav myntet. Jag hoppas innerligt att det inte var endast pga att julle var utav ”fel kön”, har spelat fotboll i alla mina år och har aldrig varit något problem att spela i det motsatta könets fotbollslag när man är så ung. Blir galen! Kram <3

 15. Mom shaming är det vidrigaste jag vet, jag tror att 99,9% av alla mammor gör sitt bästa och allt för sina barn! Att då bli utsatt för att bli kallas för dålig mamma på grund av att man står upp för sitt barns rättigheter? Vad är det för fel på folk och fä!

  Jag är så trött på denna galenskap med (ofta) kvinnor som ska misstro varandra på jobbet, fritiden och mammaroller. VI måste stå upp för varandra, i detta fallet står jag definitivt upp för mamman som kämpar för sitt barns rätt att vara sig själv <3.

 16. Jag blir så trött på trams inom idrottsvärlden. Min ena son som spelat hockey hela hans liv gick när han var 10 år till ett av då Sveriges bästa hockey lag. I det laget fanns både killar och tjejer som det fanns ett 1 och 2:a lag men de tränade tillsammans och spelarna vandrade mellan lagen beroende på dagform. Jag minns så väl en kväll när Marres tränare var lite sur och snackade med laget där Fredrik tydligt deklarerade att i Flemingsberg 01 lag spelare både killar och tjejer i olika åldrar här är alla hockeyspelare på lika villkor. Så var det fram till de var 13 – 14 år då de två kvarvarnade tjejerna valde att gå över till damhockeyn. De lärde sig massvis i detta lag som spelade killserien och killarna lärde sig om tjejerna. Idag spelar båda de tjejerna i J18 landslaget och är skitbra.

  Jag kan inte förstå hur Julles förening tänker om det nu är två år sedan han inte fick vara med längre var han 10 år då? Vad var problemet? Duscha? Det gör väl knappt fotbollspelare aldrig efter match. Tycker det är skämsigt av föreningen att inte ändrat sitt beslut inna Kalla Fakta. Tyckte de att han inte kunde spela matcher med killarna kunde han väl fått träna med dem och spelat med tjejerna. Hela cirkusen blir pinsam. Det är barn det handlar om är det några som ska känna coh tycka rätt eller fel är det väl barnen och inte de vuxna.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..