ANNONS

Fotbollsklubben borde vara modig som ett barn

/

Det var min lilla älskade by Veberöd som syntes på Kalla Fakta igår där Julle 8 år blev utesluten ur sitt fotbollslag för att han hade ”fel kön” för att vara med i pojklaget. Vi är många Veberödsbor som såg programmet med sorg och skam. Det finns självklart två sidor av saken och det handlar inte bara om klubben eller mammans agerande. Det handlar också om oss som står utanför och tittar in i skyltfönstret och ser på som om det vore en realityshow och tar oss rätten smutskasta antingen Julle (hans mamma i detta läget) eller klubben. Det är för guds skull ett barns liv det handlar om. Hens rätt att vara han, hon, både och eller ingen alls. Är det inte det diskussionen ska handla om.

Vad händer när folk ser på programmet? Istället för att stå upp bakom Julle så ställer några sig bakom fotbollsklubben där de anklagar mamman för bland annat barnmisshandel för att hon lämnar ut sin son i media och utsätter honom för allt det här hemska. Här gäller det att hålla sig till sakfrågan och inte gå till personangrepp. Jag hade blivit helt vansinnig om det var en mamma som blundat och inte stått upp för sitt barn mot en orättvis värld. Det är därför vi är föräldrar!! Att inte göra det borde vara det som är brottsligt…
Vad har fotbollsklubben gjort? Dom håller låg profil eftersom dom vill hålla Julle utanför och att det är en rättstvist. Jag tror dock att agerandet och beslutet har satt värre spår inom Julle än vad alla inlägg i media gjort. De lägger ansvar på SvFF som bollar tillbaka att det är varje klubbs eget beslut. Ingen vill äga problemet. Tänk om lilla fotbollsklubben i Veberöd istället hade haft modet att sticka ut och visa sig vara den moderna klubben som går in i en ny era utan könsnormer med respekt för individen. 
Många uppmanar sponsorer och andra att dra sig ur klubben som straff för klubbens agerande. Då glömmer man bort alla de barn som är där idag. Kollektiv bestraffning på bygdens barn är resultatet och  inget har förändrats över huvudtaget- inte klubbens värderingar i alla fall. Låt sponsorerna vara med och sätta spelreglerna för klubben. Då kanske det kan bli förändring.
Det Julle utsätts för och det mamman kämpar för kommer att ge andra en vägledning och hjälp som inte finns inte idag och som verkligen behövs. Det är bara ledsamt att det är Julle som får ta emot de skarpladdade skotten. Julle är den modiga i denna sorgliga fotbollssagan. Tänk om klubben vågat vara lika modig.
30
35

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00