Fotbollsklubben borde vara modig som ett barn

Det var min lilla älskade by Veberöd som syntes på Kalla Fakta igår där Julle 8 år blev utesluten ur sitt fotbollslag för att han hade ”fel kön” för att vara med i pojklaget. Vi är många Veberödsbor som såg programmet med sorg och skam. Det finns självklart två sidor av saken och det handlar inte bara om klubben eller mammans agerande. Det handlar också om oss som står utanför och tittar in i skyltfönstret och ser på som om det vore en realityshow och tar oss rätten smutskasta antingen Julle (hans mamma i detta läget) eller klubben. Det är för guds skull ett barns liv det handlar om. Hens rätt att vara han, hon, både och eller ingen alls. Är det inte det diskussionen ska handla om.

Vad händer när folk ser på programmet? Istället för att stå upp bakom Julle så ställer några sig bakom fotbollsklubben där de anklagar mamman för bland annat barnmisshandel för att hon lämnar ut sin son i media och utsätter honom för allt det här hemska. Här gäller det att hålla sig till sakfrågan och inte gå till personangrepp. Jag hade blivit helt vansinnig om det var en mamma som blundat och inte stått upp för sitt barn mot en orättvis värld. Det är därför vi är föräldrar!! Att inte göra det borde vara det som är brottsligt…
Vad har fotbollsklubben gjort? Dom håller låg profil eftersom dom vill hålla Julle utanför och att det är en rättstvist. Jag tror dock att agerandet och beslutet har satt värre spår inom Julle än vad alla inlägg i media gjort. De lägger ansvar på SvFF som bollar tillbaka att det är varje klubbs eget beslut. Ingen vill äga problemet. Tänk om lilla fotbollsklubben i Veberöd istället hade haft modet att sticka ut och visa sig vara den moderna klubben som går in i en ny era utan könsnormer med respekt för individen. 
Många uppmanar sponsorer och andra att dra sig ur klubben som straff för klubbens agerande. Då glömmer man bort alla de barn som är där idag. Kollektiv bestraffning på bygdens barn är resultatet och  inget har förändrats över huvudtaget- inte klubbens värderingar i alla fall. Låt sponsorerna vara med och sätta spelreglerna för klubben. Då kanske det kan bli förändring.
Det Julle utsätts för och det mamman kämpar för kommer att ge andra en vägledning och hjälp som inte finns inte idag och som verkligen behövs. Det är bara ledsamt att det är Julle som får ta emot de skarpladdade skotten. Julle är den modiga i denna sorgliga fotbollssagan. Tänk om klubben vågat vara lika modig.
 1. Kamilla skriver:

  Jag blir så trött på trams inom idrottsvärlden. Min ena son som spelat hockey hela hans liv gick när han var 10 år till ett av då Sveriges bästa hockey lag. I det laget fanns både killar och tjejer som det fanns ett 1 och 2:a lag men de tränade tillsammans och spelarna vandrade mellan lagen beroende på dagform. Jag minns så väl en kväll när Marres tränare var lite sur och snackade med laget där Fredrik tydligt deklarerade att i Flemingsberg 01 lag spelare både killar och tjejer i olika åldrar här är alla hockeyspelare på lika villkor. Så var det fram till de var 13 – 14 år då de två kvarvarnade tjejerna valde att gå över till damhockeyn. De lärde sig massvis i detta lag som spelade killserien och killarna lärde sig om tjejerna. Idag spelar båda de tjejerna i J18 landslaget och är skitbra.

  Jag kan inte förstå hur Julles förening tänker om det nu är två år sedan han inte fick vara med längre var han 10 år då? Vad var problemet? Duscha? Det gör väl knappt fotbollspelare aldrig efter match. Tycker det är skämsigt av föreningen att inte ändrat sitt beslut inna Kalla Fakta. Tyckte de att han inte kunde spela matcher med killarna kunde han väl fått träna med dem och spelat med tjejerna. Hela cirkusen blir pinsam. Det är barn det handlar om är det några som ska känna coh tycka rätt eller fel är det väl barnen och inte de vuxna.

 2. Mom shaming är det vidrigaste jag vet, jag tror att 99,9% av alla mammor gör sitt bästa och allt för sina barn! Att då bli utsatt för att bli kallas för dålig mamma på grund av att man står upp för sitt barns rättigheter? Vad är det för fel på folk och fä!

  Jag är så trött på denna galenskap med (ofta) kvinnor som ska misstro varandra på jobbet, fritiden och mammaroller. VI måste stå upp för varandra, i detta fallet står jag definitivt upp för mamman som kämpar för sitt barns rätt att vara sig själv <3.

  1. fnulan skriver:

   Fy farao vad du har rätt!!!! Ja det är så hemskt detta. KRAM

 3. Johanna skriver:

  Det finns alltid 2 sidor utav myntet. Jag hoppas innerligt att det inte var endast pga att julle var utav ”fel kön”, har spelat fotboll i alla mina år och har aldrig varit något problem att spela i det motsatta könets fotbollslag när man är så ung. Blir galen! Kram <3

  1. fnulan skriver:

   Tyvärr är det så 🙁 KRAM

 4. Stackars Julle.. Att inte få vara med och spela fotboll.. Hade de en saklig anledning varför inte? ”Fel kön” känns så konstigt, vad spelar det för roll? Hoppas att Julle hittar ett lag som vill ta emot hen och att Julle blir accepterad för den hen är <3

  1. fnulan skriver:

   Det var för att tjejer spelar med tjejer och killar med killar.. Typ..

 5. Sandra skriver:

  Det är så hemskt att utesluta någon pga kön eller funktionsnedsättning, så länge de vill spela är det ju bra, det ger fysisk aktivitet till barn som kanske annars skulle vara stillasittande. Jag såg inte programet, men blev berörd av din text ❤

  1. fnulan skriver:

   Tack Sandra <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..