Personligt och jobbigt.

Usch jag har svårt att sätta ord på det jag ska skriva nu men jag känner att jag måste få det ur mig. Speciellt för att det trycker som en ångvält över bröstet och jag vet inte riktigt vad jag ska göra för att få bort trycket. Det kan inte försvinna eftersom döden aldrig försvinner.

Jag har sådan fruktansvärd dödsångest just nu. Det är det enda jag tänker på är ”När jag dör”. ”Om jag dör”. ”Hur ska jag dö”. ”Jag vill inte dö”. ”Jag måste dö innan alla andra”. ”Jag kommer att dö snart”. Det känns som att jag kanske kommer att dö imorgon. Just nu går jag bara och väntar och det gör att jag inte vågar leva. Det är ett stort hån mot de som är sjuka och verkligen vill leva, och jag skäms. Jag känner att jag har ont i hjärtat, jag har ett tryck i huvudet och kroppen bara förfaller, men gör inget åt det.

När vi var på Malmö museum fanns det foto på människor från förr. Det knöt sig fullständigt i hjärtat när jag såg dessa och insåg en sak. En dag är det jag, bara en person på ett fotografi som har funnits en gång i tiden. En mamma, fru, en mormor, en vän eller någon man känt, men jag är borta. Jag är bara ett minne eller ett glatt ansikte på ett foto. Det spelar ingen roll om du är Ghandi, Moder Teresa eller bara jag. Du blir inte mer än så oavsett än ett minne eller ett ansikte på ett foto.

Jag förstår att jag går igenom någon form av livskris just nu. Jag vet inte om det har med min nya titel som mormor att göra, men det jag vet är att jag måste prata med någon.

 

 1. My skriver:

  Känner med dig. Periodvis känner jag också extrem ångest inför döden.
  Får säga min ångest nog dök upp när minstingen fötts & jag fick åka in akut och väl på akuten får höra att hade jag inte kommit in när jag gjorde hade jag .. dött! 🙁

  Min värsta rädsla är att bli allvarligt sjuk och trilla ihop inför barnen, eller på jobb ..

  Tanken skrämmer mig, samtidigt som jag tar mig tid till att leva här och nu!

  1. fnulan skriver:

   Kram på dig My, jag vet att det är så fruktansvärt jobbigt. Jag känner dina känslor. Vi får försöka leva idag <3 KRAM

 2. Sandra skriver:

  Stackare, jag lider verkligen med dig, jag tycker absolut att du ska ta dig till en kbt terapeut som kan hjälpa dig hitta strategier till ditt nya liv som mormor. Någon gång kommer vi bli glömda, men så länge familjen håller ens minne i liv så kommer man alltid finnas kvar, inte bara som minne, men som en person. Det är så vi pratar om barnens mormor och deras gammelfarmor ❤
  Kram till dig fina du ❤

 3. Jag tyckte det var ”skönt” (hittar inget annat ord) att läsa det här inägget, veta att jag inte är ensam med tankar om döden. Jag vill inte dö och bara tanken på att jag en gång kommer vara borta känns väldigt jobbigt. Du är inte ensam! Kram <3

  1. fnulan skriver:

   Tack fina Hanna <3

 4. När jag läste dina ord kom jag att tänka på att jag har tänkt likadant nångång när jag sett gamla fotografier. Att man är här och nu, och nån gång i framtiden finns man bara på bild eller i någons minne. Det känns så konstigt att tänka på så jag tänker blixtsnabbt på nåt annat. Hoppas att din rädsla försvinner snart på nåt sätt. Kram❤

  1. fnulan skriver:

   Tack kära du <3

 5. Anna skriver:

  Fina du, så jobbigt att gå igenom. Jag kände mycket så förr, men senaste året känns det som att jag har svängt på ett sätt att det nästan blir obehagligt på andra hållet. Jag känner mig inte alls rädd för döden och blir då istället stundtals rädd för att jag inte bryr mig om att leva. Det gör jag förstås. Det finns massor jag vill göra och jag känner mig lugnare och tryggare än någonsin. Kanske är det just att jag börjar se livet som vinner över rädslan för döden där… Jag hoppas verkligen att du kan få hjälp att bearbeta din dödsångest så att du kan fokusera på livet istället <3 Stor kram!

  1. fnulan skriver:

   Det är kanske det jag är ledsen för, att jag inte lever tillräckligt innan jag dör? Imorgon ska jag ringa om hjälp. Tack för att du bryr dig <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..