Vilken makt lärare har över vår kunskap

Är du lärare? Det ville jag bli när jag var liten, men jag blev så illa behandlad av en mattelärare så jag valde en helt annan väg. Dessutom tycker jag synd om alla lärare som får ta hand om alla jobbiga föräldrar. Oftast är det inte barnen det är fel på utan det är de vuxna.

Jag hade en lärare i matte på gymnasiet som stod i klassrummet och frågade mig och jag var helt dum i huvudet. Mitt framför alla mina klasskamrater. Jag gick ut med en tvåa i mattebetyg, all lust jag hade att vilja lära mig försvann. Jag ska erkänna att det var många av hans lektioner jag inte gick på heller. Fy farao vad jag kände mig kränkt och dum. Jävla gubbe.

Dagen kom jag när jag bestämde mig för att läsa upp mina betyg på komvux och jag var skiträdd och fasade över matten. Jag var ju bara så dum i huvudet. MEN, där stod Sven och han kunde tala mitt mattespråk. Han visste hur han skulle få mig att förstå matten och all den galimatias jag mötte med skräck. Jag klarade inte av att se siffrorna, jag var tvungen att se det i ett bildspråk och historier. Vet du jag fick MVG i matte A och B och vårt stora slutprov hade jag alla rätt på.
Det var mer fel på läraren jag hade i gymnasiet då va? Jag undrar vem det var som var dum i huvudet. Inte var det jag i alla fall.

Nu har som tur var lärarnas kunskap om elevernas behov förändrats otroligt mycket. Vilken tur det, för se hur det kan påverka en elevs hela skolgång.

Mira går i världens bästa skola, till hösten ska hon börja på mellanstadiet, få nya klasskompisar, nya lärare och ny skolbyggnad. Redan nu är hon orolig. Det blir säkert bra <3

 1. Agnes skriver:

  Det här ämnet engagerade verkligen! Inte konstigt alls då vi alla mött lärare eller chefer som påverkat våra liv väldigt mycket.
  Själv hade jag hela mellanstadiet en elak kärring rent ut sagt som lärare som inte tyckte om mina föräldrar. När det var kvartssamtal lade hon fram mina uppgifter på en bänk och gick ut ur rummet så det fanns ingen kontakt mellan skola och hem alls. Det påverkade mig väldigt mycket och jag kämpade varje dag med att försöka att inte synas och att smälta in i tapeten så mycket det bara gick. Påverkade självförtroendet något fruktansvärt. Då är skolan bättre idag när man har möjlighet att byta klass och skola om man drabbas.
  Och jo det har gått väldigt bra för mig i livet TROTS det som hände mellan 10 till 12 års ålder.

 2. A skriver:

  Finns tyvärr en hel del lärare som beter sig minst sagt fel! Du har dock helt rätt om det där med barn och föräldrar. Finns en del barn som tär på ens tålamod helt klart, men föräldrarna är i en klass för sig…tyvärr. Vore så skönt om man liksom kunde spela på samma lag! Gäller förstås inte alla föräldrar, många är superbra och förstår verkligen hur vi lärare sliter i skolan, men av nån anledning så är det de som gör det svårt för en man tar åt sig av mest.

 3. Kirsi skriver:

  Mmm, visst är det så att de människor vi möter i våra liv – om det sedan är lärare, släktingar eller okända människor på stan – påverkar oss enormt mycket. Man vet aldrig hur något man säger, gör eller antyder egentligen påverkar en person. Det är viktigt att de som jobbar med människor, framför allt barn, är medvetna om detta och beter sig därefter.

 4. Carro skriver:

  Usch vissa människor ska absolut inte jobba som lärare helt enkelt.Tror nog att du skulle passa perfekt för att vara lärare.Du är inte under några omständigheter dum i huvudet

 5. Madde skriver:

  Lärarna har en grymt stor makt över hur det går för eleverna. En bra lärare kan verkligen inspirera. Min äldsta dotter var som många andra. Halvkass på matte. I gymnasiet valde hon fel utbildning, hoppade av, men försent för ett nytt program. Hon valde IV ett halvår och fick en mattelärare som brann för detta. Knäckte mattenöten och idag är hon ingenjör och har läst massor av matte.

  1. fnulan skriver:

   Gud så roligt, vilken solskenshistoria!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..