Vilken makt lärare har över vår kunskap

Är du lärare? Det ville jag bli när jag var liten, men jag blev så illa behandlad av en mattelärare så jag valde en helt annan väg. Dessutom tycker jag synd om alla lärare som får ta hand om alla jobbiga föräldrar. Oftast är det inte barnen det är fel på utan det är de vuxna.

Jag hade en lärare i matte på gymnasiet som stod i klassrummet och frågade mig och jag var helt dum i huvudet. Mitt framför alla mina klasskamrater. Jag gick ut med en tvåa i mattebetyg, all lust jag hade att vilja lära mig försvann. Jag ska erkänna att det var många av hans lektioner jag inte gick på heller. Fy farao vad jag kände mig kränkt och dum. Jävla gubbe.

Dagen kom jag när jag bestämde mig för att läsa upp mina betyg på komvux och jag var skiträdd och fasade över matten. Jag var ju bara så dum i huvudet. MEN, där stod Sven och han kunde tala mitt mattespråk. Han visste hur han skulle få mig att förstå matten och all den galimatias jag mötte med skräck. Jag klarade inte av att se siffrorna, jag var tvungen att se det i ett bildspråk och historier. Vet du jag fick MVG i matte A och B och vårt stora slutprov hade jag alla rätt på.
Det var mer fel på läraren jag hade i gymnasiet då va? Jag undrar vem det var som var dum i huvudet. Inte var det jag i alla fall.

Nu har som tur var lärarnas kunskap om elevernas behov förändrats otroligt mycket. Vilken tur det, för se hur det kan påverka en elevs hela skolgång.

Mira går i världens bästa skola, till hösten ska hon börja på mellanstadiet, få nya klasskompisar, nya lärare och ny skolbyggnad. Redan nu är hon orolig. Det blir säkert bra <3

 1. Det är verkligen fascinerande hur stor roll relationen med läraren spelat för inlärningen. Jag läste gehörslära och musikteori på gymnasiet. Jag hade en lärare som många tyckte var bra, men jag förstod verkligen ingenting. Hon sa aldrig att jag var dum i huvudet, men hon kunde påpeka inför hela gruppen att jag inte lärt mig det jag borde. Inför andra året blev jag flyttad till en annan grupp och fick en ny lärare. Hans sätt att lära ut fick plötsligt poletten att trilla ner och inom ett par veckor hade jag tagit igen allt jag halkat efter på ett helt år och gick ut kursen med MVG till slut. Så här i efterhand kan jag önska att jag uppmärksammat honom mer för det.

 2. Vet inte riktigt vad jag drömde om att bli men mins skolkamrater tyckte lärare, själv var jag inte sugen på det utan satsade på ekonomi istället. Det har verkligen betydelse vilken lärare man har många gånger, heja dig som lyckades så bra

 3. Jag hade en lärare i gymnasiet som sänkte mig helt.
  Från att gå ut 9:an utan nästan något godkänt ämne började jag på omvårdnad i gymnasiet.
  Fick godkänt i nästan alla ämnen,några var ej klara.
  Jag var jättestolt och även mina föräldrar.
  Sen säger läraren att godkänt är inte tillräckligt i detta yrke jag måste ha väl godkänt eller helst mycket väl godkänt för att klara denna utbildning.
  Godkänt var inte tillräckligt.
  Jag vart helt knäckt,jag som var så nöjd att jag ens var godkänd.
  Mina föräldrar sa alltid att godkänt räckte,godkänt är godkänt lixom.
  Men nope,den dagen gick jag hem och slutade skolan.
  Sökte en annan linje efter det.🙁

 4. Gud så skönt när man äntligen hittar någon som hjälper istället för stjälper, jag hade en sådan lärare i Franska i nian. Jag läste franska i sex år och skulle läsa internationell linje med franska som inriktning men det gick i stöper efter att jag fick den läraren sista terminerna som gjorde att jag förlorade betyget HELT. Så tråkigt!

 5. Man förstör så mycket genom att säga dumma saker. Förstår inte hur folk tänker! Ditt inlägg ger mig faktiskt hopp om att en dag klara matten. Jag har underkänt i matte b vilket är ett stort hinder till eventuella utbildningar som jag vill gå.

 6. Hade tyvärr ockå en liknade lärare i matte, vi hade en vikare som bröt på ryska och frågade om jag var dum i huvudet ställde mig rätt upp och skällde ut henne genom att jag är inte dum. Det är du som faktikst inte kan förklara för oss på ett bra sätt. chokade hela klassen och drog därifårn.

  Kommer gå så bra för Mira nästa höst och kommer träffa och lära sig en massor! Kramar

 7. Oj! Du fick nog träffa en, en på miljonen, lärare där på komvux. Grattis. Det är ALDRIG en elevs fel när eleven inte förstår, den behöver informationen och lärandet på ett annat språk, precis som du fick det. Lärare som är bättre i dag…..nja….kanske inte så taskiga som den gymnasielärare men…nja.
  Genom barnen har jag kommit i kontakt med många, en handfull, mattelärare och bara en som får godkänt av mig och kunnat ge mitt barn kunskap. MEN jag tror att mycket ligger på lärarnas krav uppe ifrån de styrande. Det kan inte vara kul att vara lärare nu. Tyvärr så får lärarna ta skiten. Men kul när man träffar på en bra lärare som ser eleven precis så som det är tänkt, individuellt.

 8. Visst finns det en sanslös makt hos lärarna! Jag har haft turen att ha mött flera av de bästa som fått mig att älska skolan! Har ff kontakt med min SO och engelska lärare från högstadiet till exempel 🙂 Hon lärde mig att vi som människor påverkar vår omgivning i hur vi bemöter varandra. En enkel lärdom som förändrar världen brukar jag tänka. <3 Mira kommer rocka mellanstadiet sen <3

 9. Det här håller jag verkligen med om! Jag hade en mattelärare när jag gick i sexan som valde att skita i oss som hade lite svårare med att förstå mattespråket. I början av högstadiet fick vi göra ett prov för att se vart i kunskap vi låg – en del fick röd bok (de som var duktiga), en del fick grön bok (medelmåttiga) och jag fick grön light (jag hade svårast). Vi som hade light fick sitta i ett eget grupprum intill klassrummet och varje gång man frågade om hjälp kom läraren och berättade svaret. Jag sa ofta att jag visste svaret men jag ville veta varför det blev så, och på vilket sätt jag kommer fram till det, men han orkade aldrig att hjälpa mig eftersom det tog längre tid. Istället var det bättre att hjälpa de som var i den röda boken och fattade allt direkt.Facit stod sist i boken så jag började att skriva av svaren så fort jag inte kunde räkna ut det för att jag aldrig fick hjälpen jag behövde men samtidigt ville komma vidare i boken. Det gjorde att jag hade svårt med matte i gymnasiet och fick läsa Matte A i tre år medan de andra läste i två och jag fick hoppa över B för att jag fick fokusera på A istället.

  På komvux träffade jag en lärare som hjälpte mig oerhört, som tog sig tid och berättade och förklarade hur man skulle göra och jag fattade till slut och som du, fick bra betyg till slut =)

 10. Finns många kaos lärare som de finns bra, men mycket hänger på föräldrar så lätt för föräldrar att se att lärarna är problemet när det kanske är barnen som ör kaos då föräldrarna ej är så uppmärksamma som förr

 11. Blir så ledsen över att höra om sånna lärare, jag hade en historia lärare som påminner om det du beskrev. Älskade historia under hela högstadiet, fick topp betyg. på gymnasiet hade jag ig varning. Behöver inte säga mer. Jag älskade dock att jobba i skolan, när man fick göra det man skulle och inte ringa föräldrar eller annat energikrävande och tråkigt. Skolan är en spännande och utvecklande värld.

 12. Alltså ibland förstår jag inte hur lärare tänker, man lär sig på olika sätt och inte är någon dum för det. Jag menar tänk vad många gånger man har känt sig helt dum i huvudet tack vare en lärare, det ska inte behöva vara så. 🙂

 13. Min första lärare hängde ut mig inför hela klassen i ettan, genom att ställa sig och säga så att vår parallellklass hörde vad hon sa, att så långsam som Camilla är så långsamma ska ni inte vara. Det har gjort att jag låser mig totalt när jag ska prestera något.

 14. aeee, blir så irriterad men nu ser du och nu har du fått det bekräftat att det inte var du som var dum i huvudet!! mycket handlar just om vad man får för någon lärare det har jag själv märkt! Hade själv svårt i matte men jag ville prova på matte B och fick en grym lärare och jag klarade kursen! 😊

 15. Min dröm just nu är att bli lärare, just nu jobbar jag på förskola som barnskötare. Håller med dig, man har sån stor påverkan. Även jag som jobbar med 4-5 åringar har sån påverkan, det är vi som lägger grunden och lär dem. Det är så himla viktigt! Såg ett så bra citat här om dagen: ”Om man berättat för ett barn 50 ggr och barnet ändå inte förstår vad hen ska göra, då är det inte barnet det är fel på.” Tänkte på det citatet nu. Kram <3

 16. Vilken gripande läsning. Och vilken revansch du fick med matten. Grymt ju! 🙂 Det blir säkert hur bra som helt för din lilla Mira. 😍

 17. Mattelärare verkligen svårt, jag förstår inte matte överhuvudtaget. Hade en lärare som verkligen satt bredvid mig som försökte och jag försökte. Men jag förstod inte. Skönt att du träffade en bra mattelärare på komvux, roligt att du fick MVG på matte A och B 🙂

 18. Såklart att du inte var dum i huvudet!! Hur kunde läraren uttrycka sig så om dig bland dina klasskamrater?! Bemötande av eleverna är otroligt viktigt. En lärare kan förändra ens liv väldigt mycket. Jag är själv lärare och stormtrivs med mitt yrke. Jag har ju världens bästa klass!

 19. Vilken jävla lärare du hade! Haft en liknande när jag gick i 8-9an. Jag ville absolut inte redovisa då jag hatade att stå inför klassen. Då slänger han ut sig inför alla typ som din och frågar om jag är en analfabet. Jag blev jätte ledsen och sprang där ifrån. Jag har ju väldigt svårt med läsningen pga dyslexi (men fick reda på det i tredje ring). Men är bara läsningen som är jobbig för stavningen är jag väldigt duktig på. Pratade med rektorn om detta och så gick jag hem. Min mamma blev vansinnig på denna läraren..

 20. Men vad hade du för mattelärare.. Hur kan man ens säga så till en elev :S Så bra att du visade vem det var som egentligen var dum i huvudet 🙂 Inte du iaf 😉

 21. Det kommer nog funka superbra för henne ❤ klart det alltid är lite nervöst i början. Lärare på 80 och 90-talet och längre ner var ena riktiga mobbare, enligt min idrottslärare var jag en hösäck och det tvekade hon inte att säga inför hela klassen och vad älskar jag idag?! Jo träning, men det är inte hennes förtjänst 😔

 22. Jag har alltid haft svårt för matte. Inte på grund av dåliga lärare utan att jag faktiskt var helt ointresserad. Och dessutom så skolkade jag hela fyran och halva femman(pga mobbing) innan jag hamnade i en mindre grupp där jag fick den hjälp jag behövde.
  I sjuan och högstadiet gick jag också i en liten grupp med en jättebra lärare gick ut nian med 2,4.
  På gymnasiet hade vi en hopplös lärare som inte ville hjälpa mig. En gång gick hon bara ut från klassrummet för några störde med orden jag går till lärarrummet. Hämta mig när ni lugnat ner er 😯. Say what.
  det slutade att jag fick matematik borttaget helt från schemat. Gick inte ut gymnasiet med bra betyg.
  När jag blev äldre så läste jag upp matte A och blev godkänd och när jag läste validering innan jag sökte in till högskolan fick jag mVG och VG i betyget. Jag ville li sångerska när jag var yngre, sen veterinär och så ridande polis. På gymnasiet läste jag omvårdnad. Det intresserade mig inte. Idag är jag n’stan klar förskollärare. barnskötare i grunden och pedagog. har även hoppat på en montessoriutbildning.

  Idag har barnen ingen som helst respekt för lärarna. På min tid i högstadiet fick vi kvarsittning. idag daltas det med ungarna och de gör vad de vill. Mina äldsta har jättebra klassföreståndare. Matteläraren är bäst. han är polack och ganska sträng. Jag var rädd för honom i början men nu har vi fått väldigt fin kontakt. Izabellas klass är kaos trots tre vuxna. men skolan är bra med trevlig personal.
  jag kan hålla på i evigheter haha.

  Fick för mig att Mira var lika gammal som min dotter men läste att hon börjar i fyran till hösten? Min dotter börjar i trean.

  ha en fortsatt fin vecka.

  1. Men Louise, vad tråkigt att läsa om dina erfarenheter med skolan. Vilken tur att vi inte gav upp om oss själva eller hur!!!! Tack för din historia som slutade väldigt bra!

 23. Åh fy för dumma lärare! Har själv suttit där , hade också en mattelärare som bara tog upp allt jag var dålig på och en SO lärare som tog in mig i ett rum och förklarade hur dålig jag var och dum. Det är väldigt sjukt så fick också plugga upp mina betyg i 9an och nu ska jag plugga upp gymnasiet också efter sommaren eller om 1 år. Kram

 24. Ja du jag är lärare och kan erkänna att det finns alldeles för många lärare även idag som inte klarar av att vara lärare därför att de inte kan eller klarar av att möta eleverna eller se deras behov. Allt för många lärare borde aldrig kliva in i den rollen tyvärr.

 25. Efter att ha läst tidigare, rest-erande (😂😂😂) inlägg som jag har missat så är jag nu redo att kommentera. Eller typ iaf..
  Från bilderna tidigare till mellanstadiet till hösten, vad hände? Hur blev Mira så stor och hur kan du fortfarande se så fräsch ut?
  Men se där ja, dum lärare i matte har vi alltså också gemensamt?!

 26. Det är precis sånt här jag är rädd för nu när min äldsta dotter ska börja skolan till hösten. Att hon inte ska trivas pga lärare eller andra elever… jag vill ju inget annat än att hon ska trivas, växa och utväcklas till sitt absolut bästa i en trygg och positiv miljö ❤️

 27. Jag förstår inte att det kan finnas så dåliga lärare. Ibland har jag undrat varför de ens är lärare. Matte var nog mitt sämsta ämne, så inte hjälpte det att varenda mattelärare, utan kanske en som dessutom gav mig VG, var kassa på att enligt mig lära ut.

 28. Det är faktiskt så att jag tror vissa lärare kliver på för höga hästar, de kan inte alls hantera det, vilket är jättetråkigt. Man ska absolut inte behandlas sådär. Jag har också jättesvårt för matte och måste säga stort grattis för betyget du fick

 29. Om hans chef hade fått veta va han sa till sina elever så hoppas jag berkligenbatt han hade fått sparken . Man får inte ens säga så som lärare till sina elever . Jag förstår att det satte spår kvar sen . Men tur att du fick en annan lärare som konde hjälpa dej sen 💕

 30. Jag hade ingen lärare som sade något dumt. Men glömmer aldrig när jag gick i mellanstadiet klass 3 el 4 och inför Luciaträning i skolan. Jag övade och övade hemma på sångerna, så att jag kunde dem utantill. Men, så efter en övning inför Lucia så säger en klasskompis till mig att jag INTE kan sjunga! Glömmer det aldrig!! På Luciadagen, så mimade jag!😔

 31. Ja oftast är det inte själva matten som det är fel på utan vilken lärare man har. Var stolt över dig själv att du läste upp betygen. Den läraren du hade i gymnasiet låter hemsk :/ kram <3

 32. Fy tusan vilken vedervärdig mattelärare du hade!! Det var ju han som var så dum i huvudet att han borde ha fått yrkesförbud. Tyvärr har jag också blivit förnedrad av lärare inför klassen. Det finns uppenbarligen folk som hamnat helfel inom alla yrken.
  Härligt att det gick så jättebra för dig sen med matten!

 33. Jag hatar siffror.
  Brukar skämta om att jag är sifferanalfabet men tror faktiskt det ligger ett korn av sanning i det.
  Min äldsta dotter går i 6an och det är inte ens lönt att jag tittar på hennes matteläxa, det går bara inte. Precis som att hjärnan stänger ner sig när jag ser siffror.
  Lärarna jag hade i grundskolan var väl som de flesta lärarna jag haft, varken superbra eller superdåliga. I gymnasiet likaså. Tyskaläraren jag hade kunde vara riktigt bitsk dock. På ett sarkastiskt/ironiskt sätt som kunde vara kul ibland men riktigt sårande också. Fast jag gillade henne..utanför klassrummet.
  Jag läste in omvårdnadsprogrammet som vuxen på mindre än ett år, och det är första gången någonsin i mitt liv som jag känt glädje och lust inför skola. Gick ut med bra betyg.
  Hade dock en lärare där i Geriatrik som jag fortfarande känner irritation vid tanken på.
  Vi fastnade i en diskussion en gång om huruvida du är lämplig som sjukvårdspersonal om du gått en utbildning. Hon ansåg på riktigt att givetvis är du det, medan jag argumenterade mot att bara för att du har den faktiska kunskapen kan du vara helt galet ute. Vi är trots allt många som träffat på ex. läkare som inte borde varit läkare just pga noll sociala skills.

  Shit, klockan går, måste lämna dottern på förskola. Tjingeling!

  1. Hahaha hann du i tid? Jag är också övertygad om att jag på något sätt är sifferblind eller nåt. Jag kan aldrig se ett samband, får inte ihop det… KRAM på dig!

 34. Det finns verkligen lärare som inte alls är bra men de finns många lärare som är så himla bra! Va skönt att du till slut fick en bra lärare så att du kunde få högsta betyg 🌸

 35. Lärarna har en grymt stor makt över hur det går för eleverna. En bra lärare kan verkligen inspirera. Min äldsta dotter var som många andra. Halvkass på matte. I gymnasiet valde hon fel utbildning, hoppade av, men försent för ett nytt program. Hon valde IV ett halvår och fick en mattelärare som brann för detta. Knäckte mattenöten och idag är hon ingenjör och har läst massor av matte.

 36. Usch vissa människor ska absolut inte jobba som lärare helt enkelt.Tror nog att du skulle passa perfekt för att vara lärare.Du är inte under några omständigheter dum i huvudet

 37. Mmm, visst är det så att de människor vi möter i våra liv – om det sedan är lärare, släktingar eller okända människor på stan – påverkar oss enormt mycket. Man vet aldrig hur något man säger, gör eller antyder egentligen påverkar en person. Det är viktigt att de som jobbar med människor, framför allt barn, är medvetna om detta och beter sig därefter.

 38. Finns tyvärr en hel del lärare som beter sig minst sagt fel! Du har dock helt rätt om det där med barn och föräldrar. Finns en del barn som tär på ens tålamod helt klart, men föräldrarna är i en klass för sig…tyvärr. Vore så skönt om man liksom kunde spela på samma lag! Gäller förstås inte alla föräldrar, många är superbra och förstår verkligen hur vi lärare sliter i skolan, men av nån anledning så är det de som gör det svårt för en man tar åt sig av mest.

 39. Det här ämnet engagerade verkligen! Inte konstigt alls då vi alla mött lärare eller chefer som påverkat våra liv väldigt mycket.
  Själv hade jag hela mellanstadiet en elak kärring rent ut sagt som lärare som inte tyckte om mina föräldrar. När det var kvartssamtal lade hon fram mina uppgifter på en bänk och gick ut ur rummet så det fanns ingen kontakt mellan skola och hem alls. Det påverkade mig väldigt mycket och jag kämpade varje dag med att försöka att inte synas och att smälta in i tapeten så mycket det bara gick. Påverkade självförtroendet något fruktansvärt. Då är skolan bättre idag när man har möjlighet att byta klass och skola om man drabbas.
  Och jo det har gått väldigt bra för mig i livet TROTS det som hände mellan 10 till 12 års ålder.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..