Ska man skämmas för att man har det bra?

Jag undrar faktiskt om det är så att jag ska skämmas för att jag har det bra trots att världen är sjuk? Att jag lever ett fantastiskt liv med min man, barn, hus, två bilar, två bra jobb och mår bra.

Jag är så trött på att ha dåligt samvete för att jag lever ”det goda livet”. I dessa tider med allt det fruktansvärda som händer runt omkring oss så känns det faktiskt så, att man ska skämmas för att man har det tryggt och bra. Jag skrev om ett hemskt reportaget på tv4 och efter det fick jag höra mellan båda öronen att ”Där sitter du och gnäller över något du ser på Tv, men det är verkligheten för många andra”. Jag är inte dum i huvudet, jag vet att det är så.

Jag kan hjälpa andra eftersom jag lever mitt trygga och härliga Svensson liv, men jag behöver inte berätta för alla andra att jag hjälper, min insats blir inte större för det.

När jag var i Kenya fick jag en fullständig chock. Där mötte jag barnen som inte hade skor på fötterna och slet maten ur händerna på mig när jag ville dela med mig. Där hemma väntade en sprillans ny macbook pro på mig. Det tog emot, det kändes i det dåliga samvetet.
Jag tänker inte må dåligt för att jag har det bra, däremot ska jag vara mycket bättre på att känna och visa tacksamhet samt hjälpa andra så mycket jag bara kan.

Den stora ögonöppnaren för mig blev resan till Kenya. Livet är inte mycket värt om det man lever i är oäkta

 1. hanna skriver:

  Jag förstår vad du menar, kan också ha dåligt samvete för att vi har det bra. Ingen av oss har pysisk ohälsa som de flesta verkar lida av idag, och vi har möjlighet att köpa hus nu i år också. Men vet du, vi har jobbat hårt för det, jag tror inte ditt liv landade i soffan på dig när du låg i den o käkade praliner direkt. Äsch jag är galet stolt över det liv jag lever, var det du med.

  1. fnulan skriver:

   Ja så är det verkligen, vi har jobbat hårt för det!! <3

 2. Jag tycker inte man ska skämmas för att man har det bra, men man ska vara tacksam och ödmjuk samt borde hjälpa andra som har det sämre av ren mänsklighet och solidaritet. Men allt det tycker jag att du i alla fall, gör, så nej, skäms inte. Var bara tacksam och ödmjuk. <3

 3. Självklart ska man inte skämmas för att man har det bra! Vissa har den turen och då ska man skatta sig lycklig. Hoppa, skrik, njut och strunta i vad andra tycker om det.
  Vissa kommer alltid ha de bättre än andra, så har de ju alltid vsrt 🌸

 4. Agneta skriver:

  Du behöver inte skämmas individuellt.Men på det stora hela tycker jag vi ska.Världen är så orättvist fördelat.Och så tycker jag man ska sluta klaga så mycket. För mycket är faktiskt ilandsproblem. ” Åh,jag har dåligt samvete för att A får vara så långa dagar på förskolan FÖR ATT HA RÅD ATT ÅKA TILL THAILAND. Så åk inte till Thailand!!!

  1. fnulan skriver:

   WORD!!!!!!!!!

 5. Jag förstår precis hur du tänker. Och jag känner likadant. Har tex svårt att säga att vi har städhjälp, skäms lite över det, samtidigt som jag ger jobb åt någon annan för att jag KAN betala för tjänsten och lägga min tid på annat. Men vi har ett eget företag och min man reser mycket i tjänsten, han jobbar betydligt mer än 40h i veckan och det är inte så att vi fötts med guldsked i munnen, vi jobbar för våra inkomster. Jag är fadder till en tjej i Indien och jag skänker pengar till flera olika hjälporganisationer. Men visst känns det hela tiden som om jag skulle kunna göra mer.

  Oj, vad svamligt detta blev, men som sagt, jag förstår din ambivalens. Men vi kan väl komma överens om att vi inte ska skämmas utan vara tacksamma och godhjärtade?!
  Kramar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..