Ska man skämmas för att man har det bra?

Jag undrar faktiskt om det är så att jag ska skämmas för att jag har det bra trots att världen är sjuk? Att jag lever ett fantastiskt liv med min man, barn, hus, två bilar, två bra jobb och mår bra.

Jag är så trött på att ha dåligt samvete för att jag lever ”det goda livet”. I dessa tider med allt det fruktansvärda som händer runt omkring oss så känns det faktiskt så, att man ska skämmas för att man har det tryggt och bra. Jag skrev om ett hemskt reportaget på tv4 och efter det fick jag höra mellan båda öronen att ”Där sitter du och gnäller över något du ser på Tv, men det är verkligheten för många andra”. Jag är inte dum i huvudet, jag vet att det är så.

Jag kan hjälpa andra eftersom jag lever mitt trygga och härliga Svensson liv, men jag behöver inte berätta för alla andra att jag hjälper, min insats blir inte större för det.

När jag var i Kenya fick jag en fullständig chock. Där mötte jag barnen som inte hade skor på fötterna och slet maten ur händerna på mig när jag ville dela med mig. Där hemma väntade en sprillans ny macbook pro på mig. Det tog emot, det kändes i det dåliga samvetet.
Jag tänker inte må dåligt för att jag har det bra, däremot ska jag vara mycket bättre på att känna och visa tacksamhet samt hjälpa andra så mycket jag bara kan.

Den stora ögonöppnaren för mig blev resan till Kenya. Livet är inte mycket värt om det man lever i är oäkta

 1. Så är det ju. Att du mår bra i ditt liv med ögonen öppna för hur världen ser ut är ju inget konstigt. Ju fler som mår bra i sina liv ju mer glädje sprider sig i världen vilket jag ser som den största kraften av alla. Man vill ju att fler och fler ska må bra…och känna att de kan visa det och vara stolta över det. Att man mår bra säger inget om hur man tänker om de som lider. Det ena utesluter inte det andra. Man kan må förbaskat bra och bry sig samtidigt!

 2. Jag tänker raka motsatsen! Så klart ska du inte må dåligt, du är medveten om världens blandade förutsättningar. Att hjälpa utan att skrika ut det över allt ger tyngre innebörd i hjälpen anser jag. De som tar ett kort och postar ut det så fort hjälpen ges men sedan glömmer bort det är inte värda mkt. Nu snurrar jag in mig, men kontentan av det jag vill ha sagt är att det är UNDERBART att du har ett gott liv, njut av det och dela med dig av överflödet precis som du redan gör. :*

 3. Tror precis som du skriver, man ska inte må dåligt eller skämmas för att man själv har det bra, men att man kanske hjälper mer än man gör just nu. Vi har det bra, vi har ett överskott av resurser och ändå klagar vi, medan vissa inte en har mat eller skor och de är nästan lyckligast och de tacksammaste. galet ändå. Har inte varit på min ögonöppnande resa ännu, men vill så gärna åka till något fattigt land i Afrika och volontära. Vad gjorde du i Kenya? Kram fina, kloka du <33

 4. Tycker man inte skall behöva skämmas för att man har det som man har det. Vi lever alla olika liv och har olika förutsättningar. Inget blir bättre av att man skäms över det

 5. Det får mig att tänka på då jag gick igenom på Coop här för ett tag sedan och säljare för Plan skulle sänka mig lite i självförtroendet och få mig att teckna medlemskap där, han gav sig inte, men det gjorde inte jag heller. Men han ville gärna trycka på ömma punkter och det är fel. Man ska inte skämmas för man har det bra och man bidrar med det man kan

 6. Jag tycker inte heller att man ska må dåligt eller skämmas för att man har det bra. Däremot så tycker jag att man bör hjälpa till med det man kan oavsett om det är litet eller smått. Tycker kommentaren du fick höra var lite onödig och faktiskt väldigt dum. Vem utrycker sig så egentligen?

 7. Nej! Du behöver absolut inte ha dåligt samvete för att du njuter av ditt svenssonliv och att du har det bra. Tvärtom, vore det otacksamt att inte göra det! Du ät i vart fall medveten om andras misär och faktum är att det inte är alla som är det.
  Så fortsätt att vara tacksam och njuta av att ha det bra!!!❤️

 8. Att visa tacksamhet för det man har är nog väldigt viktigt. Man ska såklart inte ha dåligt samvete av vad man själv skapat, man har ju skapat något, av ingenting egentligen! 🙂 Men sen är det viktigt att ha i bakhuvudet att alla lever olika liv, alla har inte möjlighet till vad en har möjlighet till! 🙂

 9. Du ska absolut inte ha dåligt samvete för att du har ett bra liv! Man lever ju olika och det är ju så livet är. Jag förstår verkligen att du kände så efter att du har varit i Kenya, jag hade känt precis likadant. <3

 10. Man ska inte skämmas för att man har det bra, men man ska unna andra att ha det lika bra och göra det man kan för att hjälpa de att nå det.

 11. Finns verkligen ingenting att skämmas över, för det är ju knappast för att du har det bra som andra har det dåligt. Däremot ska man väl vara tacksam för att man har det så bra som man har. När jag gick på lärarhögskolan kom det en överlevare från Auschwitz för att föreläsa för oss. Han hade även skrivit en bok. Jag minns fortfarande hur han berättade om att han fylldes av glädje och tacksamhet varje gång han såg sin nyckel, för att den var beviset på att han hade ett hem med tak över huvudet och en älskande familj där, samt att det även fanns rinnande vatten, både varmt och kallt. Det var så otroligt att höra detta, en så liten sak som ju är så självklar för oss. Efter det så tänker jag också ofta på hur bra jag har det som har en trygg lägenhet och en skön säng att sova i, till skillnad från så många andra även i vårt eget land. Och självklart kan man hjälpa utan att behöva prata vitt och brett om det. Det är ju inte därför man hjälper, för att man vill ha andras bekräftelse, utan för att man verkligen vill väl.

 12. Klart att du inte ska skämmas! Det kommer alltid att finnas folk som har både bättre och sämre förutsättningar än oss. Vi måste få lov att göra det bästa av vår situation. Att du är medveten och hjälper till på de sätt du kan är helt fantastiskt!

 13. Superbra inlägg! Klart du inte ska behöva skämmas för att du har det bra! Och det är ju jättefint att hjälpa till, på precis det sättet som man själv kan 🙂

 14. Man ska absolut inte må dåligt för att man har det bra, men det är ändå ett uppvaknande liksom att se hur andra har det.. Även om man vet så VET man liksom inte riktigt förrän man ser det i verkligheten. Så upplevde jag det i alla fall. Finns redigt stora kontraster i världen.. :/

 15. Bra inlägg, jag tycker dock att vi som har det bra har ett ansvar till de som har det sämre. Jag skänker pengar i den mån jag kan, jag kämpar dagligen för att alla ska ha samma värde. Jag önskar att jag kunde göra mer bara.

 16. Jag hoppas att alla kan hjälpa på sitt sätt. Är det inte med bidrag i form av pengar så kan man hjälpa på annat sätt. På alla hjärtans dag får barnen flera år i rad en gemensam present i form av en gåva från Unisef.

 17. Men va, vilken fantastisk människa du är som tänker så här och även hjälper andra barn. Du ska va stolt att du ändå faktiskt gör något . Jag önskar jsg kunde göra mer o när jag var liten så ville jsg alltid ha ett fadder barn . Men det få bli när jag har jobb. Hejja dej 💕

 18. Klart man inte ska må dåligt över att ha det bra, det är jäkla jantelagen som har ställt till det för vissa. Med bloggandet tycker jag att det har blivit bättre men det behövs mer sådana som du för att jante ska kunna suddas ut. Heja!

 19. Man ska absolut inte må dåligt över att man själv har det bra! Utan man ska njuta. 🙂 man kan inte styra över hur andra har deg tyvär :/

 20. Jag förstår precis hur du tänker. Och jag känner likadant. Har tex svårt att säga att vi har städhjälp, skäms lite över det, samtidigt som jag ger jobb åt någon annan för att jag KAN betala för tjänsten och lägga min tid på annat. Men vi har ett eget företag och min man reser mycket i tjänsten, han jobbar betydligt mer än 40h i veckan och det är inte så att vi fötts med guldsked i munnen, vi jobbar för våra inkomster. Jag är fadder till en tjej i Indien och jag skänker pengar till flera olika hjälporganisationer. Men visst känns det hela tiden som om jag skulle kunna göra mer.

  Oj, vad svamligt detta blev, men som sagt, jag förstår din ambivalens. Men vi kan väl komma överens om att vi inte ska skämmas utan vara tacksamma och godhjärtade?!
  Kramar

 21. Du behöver inte skämmas individuellt.Men på det stora hela tycker jag vi ska.Världen är så orättvist fördelat.Och så tycker jag man ska sluta klaga så mycket. För mycket är faktiskt ilandsproblem. ” Åh,jag har dåligt samvete för att A får vara så långa dagar på förskolan FÖR ATT HA RÅD ATT ÅKA TILL THAILAND. Så åk inte till Thailand!!!

 22. Självklart ska man inte skämmas för att man har det bra! Vissa har den turen och då ska man skatta sig lycklig. Hoppa, skrik, njut och strunta i vad andra tycker om det.
  Vissa kommer alltid ha de bättre än andra, så har de ju alltid vsrt 🌸

 23. Jag tycker inte man ska skämmas för att man har det bra, men man ska vara tacksam och ödmjuk samt borde hjälpa andra som har det sämre av ren mänsklighet och solidaritet. Men allt det tycker jag att du i alla fall, gör, så nej, skäms inte. Var bara tacksam och ödmjuk. <3

 24. Jag förstår vad du menar, kan också ha dåligt samvete för att vi har det bra. Ingen av oss har pysisk ohälsa som de flesta verkar lida av idag, och vi har möjlighet att köpa hus nu i år också. Men vet du, vi har jobbat hårt för det, jag tror inte ditt liv landade i soffan på dig när du låg i den o käkade praliner direkt. Äsch jag är galet stolt över det liv jag lever, var det du med.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..