ANNONS

Vad har danskarna på frukostbordet?

/

”Morgenmaden”Hotel Nordlandet, här snackar vi härlig start på dagen eller vad säger du när du ser bilden nedan på ett av innehållet? Danskarna är konstiga, dom äter frukost när vi äter lunch, det tog ett tag innan jag förstod att vi inte skulle äta frukost klockan 13 utan att det var just lunch.

Madkulturhuset-2
Det var tur att vi fick en ordentlig kickstart på dagen. Och vilken fantastisk dag två vi fick på Solskensön.

Madkulturhuset

Frukosten på Hotel Nordlandet var precis lagom. Äggröran var helt magiskt god! Jag märkte en skillnad i det danska rågbrödet som inte brukar vara så sött var det på Bornholm. Tydligen är bornholmarna mer som oss skåningar när det gäller matkulturen.

Madkulturhuset-3

Utsikten vid frukosten kan man absolut inte klaga på! Ser du vad det står på klipporna, rakt ovanför de vita stolarna? Kolla noga!

Madkulturhuset-4

Madkulturhuset-6

Då var det dags med vårt första studiebesöket som var på Gaarden – Bornholms Madkulturhus i Melsted där Mikkel och Thomas tog emot oss. Matkulturhuset öppnade 2015 och blev den första regionala mötesplatsen för lokalproducerad mat och deras producenter. Den nya gården agerar som ett utbildningparadis för Bornholms utveckling av den lokala gastronomin. Det var verkligen ett ställe med en väldigt speciell arkitektur där det moderna mötte lantbruket och djuren. Undervisningen för stora som små blir så mycket bättre då djuren finns sidan om och barnen får hela spektrat och kunskapen kommer genom lekfullheten och aktivitet. Här finns också en kulinarisk genbank. Bornholmarna dom kan dom…

Madkulturhuset-5

Det nya husets arkitektur möter den 400 år gamla Melstedgård (äldsta på Bornholm) som står där pampigt och stolt som en stabil och trygg storebror. Stigen mellan de två husen ses som en bro mellan dåtid och nutid.

Madkulturhuset-9

Hela stället andas att ALLA är välkomna, det ska vara en upplevelse för både stora och små. Och visst är det coolt att en så liten ö som Bornholm minsann är en gastronomisk hotspot i Danmark.

Madkulturhuset-15

På museet som ligger i anslutning springer hönsen fritt, grisar och katterna delar uteplatsen och fåren skyddar sina små.

Madkulturhuset-13

Att gå in på museet kostar 70 DKK, barn upp till 17 går in gratis. För 100 DKK kan du gå in på fyra av Bornholms museum.

Madkulturhuset-11

Madkulturhuset-14

Bornholm ligger i framkant gällande matupplevelser och storytelling kring maten och har länge varit en handelsplats gällande kryddor och smaker. De som är producenter på ön har oftast en egen historia att berätta om sin produkt och det gör att produkterna blir mer levande och verkliga.

Madkulturhuset-8

Skafferiet (en gårdsbutik) ligger i anslutning till madkulturhuset och lantbruksmuseet och där möter gästen Bornholms alla matproducenter. Du kan köpa mat eller ta med egen att äta.
Det som gör att maten smakar annorlunda på Bornholm är på grund utav att våren kommer senare till ön men sommaren håller längre. Klipporna på ön finns inte på något annat ställe i Danmark och innebär en mer mineralrik jord därför är smakerna annorlunda. När maten röks görs det med olika sorters träd för olika smaker.

Sol over gudhjem-2

Sol over gudhjem-3

Här träffar vi Mads Marshall. Han och hans bror är ansvariga för arrangemanget av Danmarks största kocktävling Sol over Gudhjem. Allt startade för 11 år sedan och har nu växt till en storlagen gratis folkfest med 10.000 besökare i lilla Gudhjem som annars har 800 invånare. Förutom kocktävlingen finns det en foodcourt, matmarknad, och desserttävling. Och naturligtvis är det endast lokala mat- och dryckproducenter som finns på plats. Dansk tv2 sänder tävlingen live och den har fått stort intresse internationellt. Bröderna har gått från att ringa och be kockar delta i tävlingen till att behöva säga nej till många. För första gången är en svensk med och det är Gabriel Hedlund som är kock på Vollmers i Malmö. Tävlingen ligger på midsommar så arrangörerna har svårt för att få dit den svenska publiken, vad konstigt ;). 

Sol over gudhjem-5

Sen fick vi äta ”frokost”Gudhjem Røgeri. Och där fick vi såklart äta rätten som Gudhjem är stolt över: Sol over Gudhjem. Det roliga är att det är detta som bornholmarna äter minst av. Dom äter hellre sill =).

Sol over gudhjem-6

Det var verkligen så gott!!  Tidigare rökte bornholmarna bara till Köpenhamn nu får turisterna på ön det istället. Solskensön är verkligen kända för alla sina ”rögeri”. Mer om det sen. Vi fick faktiskt gå in och titta i Gudhjems rögeri, det var så kul att se! 

Sol over gudhjem-7

Nä du vännen, nu ska jag packa upp min resväska och vila upp mig. Jag har så mycket att berätta för dig.

19
8

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00