ANNONS
Integritet på Tailsweep

Varför valde öborna att bli danskar och inte svenskar?

/

Nu när jag gottar mig i värmen får jag tipsa dig om andra resmål. Älskar du kultur, historia och mat? Då så ska du få några riktigt bra tips av mig. Jag och vännerna hade en heldag med några av pärlorna på Bornholm. Vi började dagen med en härlig lokal guide (Katja) och underbara busschauffören Sören och åkte till det resmål man INTE får missa om man är på Solskensön; Hammershus. På vägen dit berättade Katja om Bornholms intressanta historia, dom har ju faktiskt tillhört oss en gång, jaja två år men ändå. 

Hammerhus är Nordeuropas största borgruin. På 1200 talet började den komma på plats och har många skånska påbrå då Skåne var danskt vid en större del av den forna tiden. HIT måste du om du är på Bornholm, det är deras största sevärdhet.

På Bornholm cyklar man, men eftersom det regnade som ett såll så slapp vi. Du kan hyra cyklar på de flesta ställen och hotellen hjälper till också.

Detta var magiskt vackert att se, Opalsjön, som är mörkgrön på grund utav mineraler och hur solen lyser. Kristallsjön finns i närheten som ska vara alldeles fantastisk att se den också men du måste vandra dit. Vi hade tyvärr inte tid med det och det ösregnade som bara den.

Så sent som 1970 stängdes granitbrotten men det var riktigt coolt att vandra runt i ett av dom som ligger i Vang. Där var flera skolklasser på besök när vi var där.

Fina vänner, Susanne, Henrik, Åse och Åsa!
Bornholmarna vill gärna ha tillbaka Skåne som tillhörde Danmark en gång. Anledningen till att dom valde att tillhöra Danmark istället för Sverige var enkel, dom fick igenom kravet att dom fick göra brännvin och slapp att betala skatt =)


Kolla så läckert att kunna gå in gruvbrottet där allt verkligen hände. Är man på Bornholm ska man absolut åka dit.

Madsebakke är också ett ställe man ska besöka på Bornholm som ligger i Allinge (även när Hammershus). Här finns det äldsta hällristningsområdet i Danmark. Dessa härstammar från bronsåldern, alltså 1100 till 500 f.Kr. Hur fantastiskt är inte det att ta del av, och alldeles GRATIS! 

Minns du filmen Pelle Erövrare, den är inspelad på Bornholm =)

Sen var det verkligen dags för en lunch (frokost…) på Hallegård Gårdbutik. Det var så synd att det ösregnade för det gjorde att vi missade den fina utemiljön. Detta stället ligger verkligen långt ute på vishan men väl värt ett besök.

Här kunde man handla ALLT som ska finnas på en charkbricka. Gudars vad gott! Kolla vad vi smakade påDetta var himmelriket för mig som tapasälskare. Hade det inte varit så långt hem så hade jag handlat med mig hur mycket som helst.

Mätta var det dags för ett besök hos Bornholms Ismejeri i Svaneke som funnit sedan 2006. Vibeke och hennes man har verkligen lyckats med en samlingspunkt där barn och vuxna kan njuta av en glass, en god glassdrink eller en god kopp kaffe.

Här tar man det bästa av två väldigt goda ting, glass och drink och skapar riktiga cocktails med glass som huvudingrediens. Glass har dom lärt sig att göra i Bologna och dom använder lokal mjölk och råvaror från ön. MUMS

Jag gillar INTE snaps men efter besöket på Nord Snaps i Svaneke var jag inte helt främmande, jag smakade i alla fall. Rie Uldahl har en butik som endast består av hennes kända snaps i tre olika smaker. Precis sidan om kan du hitta den första ”fabriken” av Bülow lakrids. Det var i det lilla kyffet allt startade, nu är det lite större än så ;).

Innan hemresan gjorde vi ett besök på

Café Bay Frost

som funnits i 9 år. Detta är ett urcoolt café som är öppet från påsk till september. Tanken är att skapa en mötesplats (helst ute) där männen kan gå till cafét och kvinnorna till guldsmeden som är i samma hus. Cafét ska med andra ord betjäna guldsmedskunder. Här finns alltid rulltårta och drömkaka och fokus är traditionella mormorskakor och goda drinkar. 

Jag fick den godaste Aperol Spritz jag någonsin druckit!

Det är inte vilken guldsmed som helst, det är

Sebastian Frost

som förser kungligheter med sina verk. Som du förstår inte smycken i min prisklass direkt. En ring som jag tyckte mycket om kostade 1

35.000 DANSKA riksdaler

. Jag ska bara spara lite…

0
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00