Barns kärlek och vuxnas hat

Vår by har i princip splittrats i två delar. De som är för de nytillkomna invånarna och de som är mindre för eller inte gillar det alls. Vi har också de som är mittemellan, men de hörs inte. Det är med en otrolig sorg och skam jag läser vidriga uttalande och påhopp i Facebookgrupper som handlar om de som mer än gärna vill vara en del av byns gemenskap. Jag blir ledsen när jag ser att personer jag tycker om kan visa sidor som jag inte trodde fanns. Ibland är det så vidriga uttalanden att det skär i hjärtat. Jag vill bara skaka om de som kan uttala sig så fruktansvärt i SKRIVNA ord. Jag undrar om de skulle kunna ställa sig framför de krigsskadade barnen och familjerna och säga detta öga till öga.

MEN, så läste jag ett inlägg från en av kvinnorna, Abir, som kommit till oss i Veberöd som tackar för all kärlek och vänlighet. Hon berättar varför de har tvingats komma till Sverige och lämna allt. Hennes avslutande ord högg mig i hjärtat:
”Om någon enskild flykting beter sig illa så betyder inte det att alla gör det, och om en person kritiserar oss som grupp så betyder inte det att alla är rasister. Var och en representerar sig själv”. Och då skämdes jag. Jag är också fördomsfull. Jag tänker att alla som skriver något negativt om invandringen och röstar på SD är rasister.

Ska jag kunna förändra något måste jag göra det hos mig själv först och främst. I annat fall har jag ingen rätt att döma någon. Kan kvinnan bakom orden som flytt från kriget med sina barn utan några ägodelar ändå visa denna ödmjukhet och respekt inför de som visar hat, kan vi göra detsamma.

På vår resa i Danmark överraskade Mira mig med sitt intresse på Tirpitz-museet om andra världskriget. Det var människornas berättelser som var intressant berättade hon för mig. Precis som om det var det självklaraste i världen att bry sig om andra människor. Det gör mig varm i hjärtat att det är viktigt för henne. Världen är full av hat och vi behöver lära oss att se omvärlden med barnens ögon och känna med deras oskyldiga hjärtan utan fördomar och respektlöshet. Låt oss bli som våra barn, osjälviska och älskande. Framförallt att visa ödmjukhet och kärlek till våra medmänniskor utan att tänka på vem eller vad man är.

Mira

 1. Usch ja vuxna människor som man trodde inte var sådana kan va riktigt hemska . Inget kul alls 🙁

 2. Sandra skriver:

  Vilken klok kvinna och Mira, vilken fantastisk tjej. Min svåger röstar på SD, men jag har inget emot hans personlighet, vi kan umgås massor och han är en av de finaste som finns, däremot har vi två helt olika synsätt på politik och det är något både han och jag respekterar. Det är inte alltid politiken och personen är samma person. Sen som sagt beror det på personen i fråga, skulle nu svågern gå på som en ångvält om invandrare så skulle det vara skillnad, då skulle inte jag vilja vara i hans närhet. Jag vet ett tag när alla,sd:are skulle tas bort som vänner på fb, men varför? för att man har politiska åsikter. Sen finns det folk som sitter på sina bakdelar och skriker för att invandrare tar deras jobb och bostäder och då känner jag bara att…men herre, det finns hur många städjobb som helst, men det är de för ”fina” för att ta. Det är ju dessa jobb flyktingarna tar och betalar sina bostäder för. Hos dem finns inga för dåliga jobb, de tar vad de får med en glädje om att slippa fred. Hos dessa svenskar finns det bara ursäkter, de är latmaskar som gömmer sig bakom svenska flaggan och SD. Det är dessa som skriker mest och beteer sig sämst 😒
  Hat är en fruktansvärd känsla i världen, men den kommer också med osäkerhet och rädsla tror jag. Rädsla av okunnighet, rädsla för det okända, det finns flera olika rädslor som leder till hat tyvärr 😒

 3. Åse skriver:

  Jag kan faktiskt inte förstå hur folk kan få för sig att dom som röstar på SD är rasister väldigt synd

 4. Vilka kloka ord av den här kvinnan. Hat är aldrig okej! Jag tycker dock att man måste få framföra konstruktiv kritik då det är mycket som kan bli bättre utan att man för den sakens skull är rasist. Det retar mig i debatten, att man inte ”får” kritisera utan att ”du är rasist-kortet” ska komma fram.

 5. Väldigt kloka ord. Finns allt för mycket hat & fördomar i världen

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..