ANNONS

Havet är djupt

Det sista vi gjorde innan vi lämnade fantastisk Danmark var att göra ett besök på Kattegattcentret som ligger precis sidan om färjeläget för Stena Line och resan mot Varberg. Detta blev faktiskt mannens favorit. Och när vi pratade med Amanda och Mira om vad dom hade lärt sig så var det VÄLDIGT mycket. Inlägget är baserat på vad barnen har snappat upp av guiden Carsten och jag är djupt imponerad! All info och fakta under samtliga foto är alltså vad Amanda och Mira snappat upp!

Kattegattcentrum-35

VÄLKOMNA IN!
Kattegatcentret som är utsett till 2019 års bästa nordiska akvarium är det sista du ser innan du åker iväg från Grenå med Stena Line till Varberg. Med 250 arter från hela världen kan det vara svårslaget!

Kattegattcentrum-9

På Kattegatcentret är det en väldigt speciell form på tanken för hajarna. Den formen är nämligen bevisad vara det är det bästa för hajarnas välmående. Snacka om att vara engagerade och villiga att allt ska bli det bästa för djuren. Min första fråga var varför inte hajarna käkade upp varandra eller andra fiskar i tanken. Det gör dom inte eftersom dom får mat =). Det kan dock hända att visa fiskar dödas av hajen men då är det sjuka eller döende fiskar.

Kattegattcentrum-10

Centret är så otroligt STORT! Mannen min blev väldigt imponerad på centret och kan verkligen tänka sig att komma tillbaka. Och då ska du veta att han inte är den som älskar sånt här…

Kattegattcentrum-11

Här är fiskar som är gjorda utav skräp av barn som hittats i havet… Så sorgligt. Kattegatcentret är väldigt i framkant gällande utbildning och pedagogik om havet. Nästan dagligen kommer skolklasser och förskolor till centret. Här får barnen uppleva och lära sig genom praktik istället för bara fakta i ett klassrum.

Kattegattcentrum-28

Här visas det otroligt pedagogiskt för barn (och vuxna) vad som händer med vårt skräp… Och hur kommer det att se ut framöver. Denna utställningen skulle växa.

Kattegattcentrum-12

Under den stora tanken som du såg ovan fanns en hajtunnel. Där kom du VERKLIGEN i kontakt med hajarna!! LÄSKIGT men så häftigt. Du kan även få dyka med hajar om du vill, eller det räcker kanske att se när dom blir matade och tränade? Hajar har stora hjärnor så dom kan faktiskt tränas! Dom är dock lata att tvätta sig så det får pusselfisken fixa =)

Kattegattcentrum-29

Det jag inte hade en aning om var att hajar inte har ett uns fett på kroppen bara i levern så de alla är alltså stora muskelpaket som flyter omkring och skrämmer ihjäl oss. MEN man ska inte vara rädd för hajar men ska absolut ha respekt för djuret. Det är faktiskt så att det är 5-6 människor som dör på grund utav hajar om året men vi människor dödar 100 miljoner hajar. Med andra ord är det människan som är farligare än hajen.
Det är väldigt enkelt att se om en haj är en kille eller tjej, det är bara att du kollar undertill. Och visste du att hajarna är gravida i 2 år och när bebisen kommer ut får den klara sig själv

Kattegattcentrum-13

Vissa hajar behöver inte vara i rörelse och vissa har knappt några tänder alls! Vissa får dock nya tänder hela tiden den största hajen har 30.000 stycken. Tänk att gå till tandläkaren som den hajen… Där rök alla semestrar i Danmark..

Kattegattcentrum-14

Du kommer verkligen nära alla havsdjur på Kattegatcentret.

Kattegattcentrum-16

Det var så himla härligt att höra personalen prata om sina fiskar för oss besökare. Tänk att kunna så mycket som dom gör! Jag fick hålla lite fiskar i handen… Jag är väl inte så förtjust i det men vad gör man inte för att stila för familjen.

Kattegattcentrum-19

Visste du att stöstjärnans mun sitter på magen?

Kattegattcentrum-20

Tänk att du får chansen att komma nära, känna och klämma med guidning av proffs som kan allt om havet och deras juveler som lever där.

Kattegattcentrum-21

Kattegattcentrum-22

Här tittar vi på de fina sälarna när dom får mat. Vet du att dom simmar på rygg för att se vad som finns på botten? Inte? Det visste Amanda och Mira efter att vi varit på Kattegatcentret.

Kattegattcentrum-23

Kattegattcentrum-24

Centret ligger alldeles magiskt till. Här finns en lekplats för barnen och massor med plats för att ta med egen fika om du inte vill äta där.

Kattegattcentrum-25

Här finns så mycket att se och visa för dig vännen och det är svårt att beskriva. Detta var var första gång här med familjen och det blev verkligen en otrolig upplevelse för oss alla. Mira som är rädd för hajar började till och med gilla dom ganska mycket. Nu kanske hon till och med kan tänka sig att sova över på Kattegatcenter. För vet du en sak, det kan man.. Haj po daj vännen!

Kattegattcentrum-31

20

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00