ANNONS

Streetsmarta Szczeciner

/
---Inlägg baserat på pressresa med Unity Line & Radisson Blu Szczecin---

Herregud nu är jag helt slut i rutan.. Det är faktiskt jättejobbigt att vara kulturell och historisk men det värsta av allt, att vara på Spa. Jisses så hårt liv. 16.000 steg minsann, det är inte alls illa.

Szczecin staden

Vi började med en riktigt stadig frulle på hotellet. Man blir ALDRIG besviken på en Radisson frukost, det spelar ingen roll var du är. Och det bästa med morgonstunden var det fantastiska sällskapet. Attans vad han är fin den där mannen jag gift mig med.

Szczecin staden-3 Mannen Fredrik

Szczecin staden-2

Jag väntade lite med att visa kartan med alla stopp vi skulle göra. Som alla andra turister stod vi där och vände och vred tills mannen min visade sin intelligens.. Alltså kolla…..

Img 20191108 094842 7821856480442738152423.jpg

Ja, hela turistrundan är utmarkerad med rött och vid varje viktig turistgrej står det en siffra. MEN hur smart???? Det är en sju kilometer lång runda som tar ett par timmar att gå men du har full koll på var du ska. Alltså kan man älska det eller vad? Snacka om ”streetsmart” haha.

Szczecin staden-5

Szczecin tillhörde Sverige under 90 år, så det finns en svensk historia här. Stackars staden har tillhört väldigt många andra länder så historien är minsann intressant. Och som sjunde största staden i Polen och 410.000 invånare finns det mycket att se.

Szczecin staden-6

Vi började promenaden i parken im. Żeromskiego som är en av de största parkerna i stan och är känd för alla olika växtarter och flera monument. Mannen fick stanna flera gånger när jag tvunget skulle fota.

Szczecin staden-9

Här står författaren som parken är döpt efter.

Szczecin staden-13

Sen kom vi ner till ett så otroligt fint ställe där utsikten över Polens största hamn uppenbarade sig.

Szczecin staden-14

Waly Chrobrego Promenade och Hakenterasse. Så fint och där var massor med vackra byggnader att tappa hakan till.

Szczecin staden-16

Szczecin staden-18

Vissa delar av stan är det där ”typiska” polska som vi tänker oss, grå betong.

Szczecin staden-8

Szczecin staden-20

Filharmonia im. Mieczysława Karłowicza är den ståtliga byggnaden i vitt. Det var inte populärt när det byggdes med när det sen visade sig få utmärkelsen 2015 som Eu:s bästa arkitektur blev nog många tysta. Frihetsstatyn är den vackra statyn som står framför och ska vara en påminnelse om de hemskheter som hände när många förlorade livet 1970.

Szczecin staden-21

Här finns alltså väldigt mycket att se och imorgon ska vi ta Gamla stan. Efter den långa promenaden hamnade vi på Galaxy Centrum. Det var ett GIGANTISKT köpcentrum med så mycket som 190 affärer. Där käkade vi något man MÅSTA äta i Polen: Pasztecik MUMS

Pasztecik

Sen var det dags för Spa…. men det kommer i ett eget inlägg minsann. På kvällen blev det middag på hotellet och Restaurant Europa. Det var ett toppenval, både skönt att slippa ge sig av och superb mat och service.

Restaurang Europa

Jag blev faktiskt förvånad över hur god maten var! Så himlans gott. Jag åt avokado tartar till förrätt och en ljuvlig gnocci med fantastiskt god sås till på parmaskinka och svamp. Det var så mycket mat så jag skippade efterrätten och det är inte likt mig alls.

Restaurang Europa-3

Restaurang Europa-2

Mannen åt grillade tigerräkor till förrätt och spenattagliatelle med räkor, soltorkade tomater och annat gott.

Restaurang Europa-4

Alltså vi rullade till hotellrummet där på andra våningen. Det var verkligen gott och det är en måltid som ingår i spa-paketet.

20191108 2150063463750466362121409.jpg

Nu har vi krupit ner i den lyxiga sängen och längtar till morgondagens upplevelser!
God natt på dig vännen <3

8
16

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00