ANNONS

Mjuk pepparkaka

/

För första gången på väldigt länge har jag lite julfeelings. Du som känner mig vet att det är inte det vanligaste. Jag fick till med så mycket jul-lust så att jag fick för mig att baka en mjuk pepparkaka. Då har det minsann slagit runt i huvudet på denna Grinchen tanten. När jag berättade om mina bakplaner till Cornelia sa hon chockat,
– Mamma, va ska DU baka?
Mira sa istället,
– Mamma, det viktigaste är att du försöker.
Där ligger ribban liksom…

Mjuk pepparkaka-10

Här är receptet jag har i min receptbok från gamla tider.

3 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk nejlikor (malen)
1 tsk ingefära (malen)
1 tsk bikarbonat
100 gram smör
1 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 dl sirap
2 msk lingonsylt
Ströbröd till formen

1. Sätt ugnen på 175 grader. Jag tar aldrig varmluften när jag bakar sånt här.
2. Smörj och bröa en form, ca 1,5 liter stor. Det spelar ingen roll om det är en rund eller avlång form.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
4. Smält smöret och rör ner det och resten av ingredienserna i bunken med det torra. Smeten SKA INTE vispas utan endast röras om.
5. Blanda allt ordentligt så att det blir en slät smet och häll den sedan i brödformen.
6. Sätt in formen längst ner i ugnen i cirka 40-45 minuter. Låt kakan vill i formen när du tagit ut den innan du skär i den.
Mjuk pepparkaka-4
Mjuk pepparkaka-5
Mjuk pepparkaka-6
Mjuk pepparkaka-7
Mjuk pepparkaka-8
Mjuk pepparkaka-9
22
14

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00