ANNONS
Integritet på Tailsweep

Fröken Annie får ordet!

/

Kära befolkning….
Jag har fint blivit påtvingad denna stora möjlighet av självaste Fnulan. Att få göra ett gästinlägg på hennes blogg. En ära egentligen men jag bör väl tillägga att jag egentligen är livrädd…. 

Låt oss ta det från början: Jag och Malin stötte på varandra på skolgården för lite mer än ett år sedan. Inte för att någon av oss går i skolan längre men det var faktiskt här vi lärde känna varandra. På en liten skolgård korsades våra vägar. Det är nämligen så att jag undervisade Malins fina dotter Mira i årskurs tre. Malin har en utstrålning som ingen jag träffat tidigare. Hon bara fångar in en och man vill bara lära känna henne. Höra om alla hennes bravader, för de är en hel del som ni säkert förstått. 

Så där började vår vänskap. Så glad jag är över den.
Nu till ämnet som jag så fint fått i uppdrag att diskutera. Jag och Malin delar nämligen samma fobi, vi kan kalla den ”meningsuppbyggnader”. 

Varje dag möts vi nämligen av texter av olika slag. På sociala medier, nyheter eller en riktigt bra bok. Många av oss bloggar, facebookar eller instagrammar (tänk att detta är ord) vi inspireras av det vi läser. Därför är det så viktigt att vi som förebilder för en stor publik använder oss av ett korrekt skriftligt språk. Det svenska språket är fantastisk vackert men lätt är det inte alltid. Så tänkte dela med mig av några tips till alla oss där ute.

  1. Låt oss börja med detta med känslor. Att vara ”Fruktansvärt nöjd” är något jag läser ibland. Har ni kanske läst ”hemskt glad”. Både fruktansvärt och hemskt är ord som beskriver något negativt. De ska inte kombineras med en positiv känsla. Det förstärker inte den positiva känslan utan snarare dra ner den. Tänk om vi bytt plats på dessa att vara ”fantastiskt arg” låter inte heller rätt, eller hur?! Så låt oss använda de fina vi har i vårt språk. Det finns ett stort urval. Det hade gjort mig oerhört, fantastiskt, enormt glad. 
  2. Jätte och super. Dessa är särskrivningens fader. Enligt mig iallafall. Antingen pratar vi väldigt mycket om jättar (storvuxen, stark varelse) eller så super vi mycket. Ja, jag vill såklart få er att förstå att skriva ”super bra” betyder alltså att du dricker bra. Menar du egentligen ”superbra”? Eller detta med ”jätte stort” är jätten stor eller menar ni att något är ”jättestort”. Bästa tipset för att minska särskrivning är att läsa om det man skrivit. Stannar man mellan orden eller säger man det i ett ord? Läs och lyssna. 
  3. Kommatecken, och, eller, men och punkt?! Dessa används gärna inte i kombination med varandra. Aldrig ett och, men, eller i början av en mening. Aldrig ett men, eller, och efter ett kommatecken. Hänger ni med? Vi ger ett exempel. ”Jag heter Annie, och jag bor i Veberöd”. Detta bör skrivas ”jag heter Annie och bor i Veberöd” eller ”jag heter Annie, bor i Veberöd och har en hund”. Så kommatecken och ”och” går att ha i samma mening men inte efter varandra. Inte heller börjas meningar med men eller och. Undvik detta på bästa sätt. Tänk om meningen eller formulera om tanken. 
  4. Vgd eller ”ja e me vänner” menSNÄLLA. För vår framtids bästa skriv ut hela meningar. Elevers svenska resultat är svajande som det är. Låt oss ge dem de bästa förutsättningarna vi kan. Utan att de ska vara beroende av autokorrigering resten av livet. 
  5. 1,2,3 och 4? Nej, vi lär oss att skriva alla siffror och tal med bokstäver när vi använder oss av de i text. Siffror skriver vi när vi radar upp eller i matteboken. Det är både snyggare och ger en bättre förståelse. 
  6. Vi tar en sista än och en. En använder man när det är just en av något. Ordet än använder man när man är till exempel längre än någon. Vi hade också kunnat lära ut de och dem men detta inlägget hade blivit så långt då ;).

Ingen är perfekt. Jag har garanterat gjort flera misstag med språket i bara denna texten. Jag är expert på det. Allt jag vill är egentligen att vi tänker en gång till innan publicering. Så att vi tillsammans utvecklar språket till det bättre istället för att låta det falla i spillo. 

Herregud, nu har ni säkert fått en bild av mig som en stel och stram lärare. Osäker på om det stämmer på mig 😀

DSC00441

TACK världens bästa och finaste Annie för svenska denna fruktansvärt bra lektion i vårt fina språk. Du  som läsare ska veta att jag faktiskt fick rätta när Annie börjat meningen med liten bokstav 😉 Nä hon är inte perfekt, men hon är otroligt underbart härlig! 

10

Följ mig på Instagram!

@Fnulan
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00