ANNONS

BETALT ANNONSSAMARBETE MED FRS Sverige

Sevärdheter i Binz

/

Nu har jag har gått igenom alla foton från vår helg och är redo att visa upp några sevärdheter i Binz – Rügen, Tysklands största ö. Det finns så mycket att upptäcka och se i denna fantastiskt vackra stad och tre dagar var nog i det minsta laget. Tack vare att FRS har resor från Ystad till Sassnitz som endast tar 2,5 timme så fick vi ändå ut massor av helgen. Vi åkte 11.30 från Ystad och åkte hem 15.00. Det var precis lagom och bra restider. Vi var i Binz för fem år sedan och jag minns mycket från den resan då den gjort ett väldigt stort intryck på mig så det blev ett kärt återseende.

Sevärdheter Binz Rügen,

Piren

Den självklara samlingspunkten är den fina piren i Binz. När vi var här för många år sedan var det en marknadsplats med massor av besökare som njöt av mat, musik och god dryck. Nu var det självklart mer stillsamt och mindre folk i Covid-19 tider och lågsäsong. Vid piren går också det lilla tåget som du kan ta dig till olika platser med. Vi valde att gå överallt och på lördagen gick vi en mil sammanlagt.

binz rugen-5

Strandpromenaden

Är det något man njuter av i Binz är det den långa strandpromenaden. Längs gatan får du verkligen uppleva en fantastisk arkitektur från sekelskiftet med de vita vackra husen som avlöser varandra på löpande band. I de gamla anrika husen finns det affärer som på ett snyggt sätt passar in i miljön. Strandpromenaden kan ta dig hela vägen till Prora om du orkar gå i fyra kilometer.

binz rugen-6

Stranden

Utan tvekan är den långa vita sandstranden ett måste. Jag förvånades över att folk verkligen vallfärdades dit. Från tidig morgon till sen kväll tog Binz borna och gästerna vara på det vackra ljuset och den underbara sanden. Det var där många umgicks och hängde.

binz rugen-7
Se bara bilden nedan, den säger allt… Där var en familj som bara ”var” på stranden. Dom låg där och njöt. Jag var nästan sugen på att fråga om jag fick vara med och bara vara.

binz rugen-8
Stranden är full av dessa unika typiska tyska strandkorgar. Du kan hyra dig en sådan så kan du sitta där för att slippa kalla vindar eller solen.

binz rugen-9

Hauptstrasse

Binz har självklart en huvudgata genom stan. Vi valde att undvika både affärer och museum och höll oss utomhus. Det blev bra för både plånboken och hälsan. Männen slapp också gärna att spendera tid i affärer och det fanns så mycket annat vi ville uppleva. Shoppa kan vi göra hemma.

binz rugen-10

Badvaktstornet

Detta är ett badvaktstorn från 1968 som en känd arkitekt designat, han heter Ulrich Müther. Jag tycker att det är en hypermodern byggnad och trodde först inte på att det var en gammal sådan. Vi fick veta att byggnaden idag används till bröllop till exempel. Tornet låg precis framför vårt hotell Grand Hotel Binz.

binz rugen

Prora

Vi besökte även Prora. Jag och mannen hade verkligen pratat varmt om detta semesterparadis som Hitler lät bygga till tyska arbetare 1936 för att de skulle få njuta av strand och sol. Alla 10.000 rummen hade utsikt mot havet och 20.000 personer skulle få vara på plats samtidigt. En järnväg byggdes för att ta alla arbetarna till semesterparadiset. Prora blev aldrig färdigt på grund utav kriget. Många försök har gjorts för att spränga bort byggnaden men det gick inte så nu har man istället börjar renovera till moderna lägenheter och hotell. Se skillnaden…

Prora

Idag står det långa komplexet på 4,5 (!!!!) km kvar som en stor koloss och det känns på något sätt kusligt att vara där. När vi besökte Prora förra gången var det inte renoverat så mycket så känslan var större och mäktigare då. Min son Gabriel minns besöket väldigt väl och pratar ofta om Prora. Det blev dock en besvikelse när vi såg det ”nya” Prora om jag ska vara ärlig.

Prora-3

Prora-2

På stranden vid Prora finns det massor av spår av en svunnen tid. Vid området finns det ett museum om byggnaden men vi valde att inte gå dit då det var ganska mycket folk. Parkeringen har du precis i anslutning till området. Annars tar du den långa strandpromenaden dit från Binz. Även om jag blev besviken denna gång så tycker jag att Prora är något man ska se och uppleva om man är i Binz. Något coolt du kan göra är att kolla Prora på Google Maps och satellitbild! 

Prora-5

Sand skulpturen festival

På vägen från Prora till Binz stannade vi till på Sand skulpturen festival. Här har dom slagit världsrekord i världens största sandslott ett par år. Och jag lovar dig, det är inte det lilla slottet….

Sand skulpturen festival binz-7

Sand skulpturen festival är en sandig utställning med olika teman som sker under perioden mars och november i Binz. Att gå in kostar cirka hundralappen för vuxen och du spenderar cirka 45 minuter där.

Sand skulpturen festival binz-6

I år var det bibliska berättelser som var temat. Man ser tydligt att säsongen börjar gå med sitt slut eftersom växterna har hittat vägar fram genom sanden.

Sand skulpturen festival binz-5

Det är helt otroligt vilket jobb som ligger bakom utställningen! Har du barn med dig så håll dom nära dig så att ingen olycka sker =).

Sand skulpturen festival binz-4

Karls erderbeerhof (jordgubbsstället)

På söndagen innan hemfärd besökte vi ett av mina favoritställen, Karls erderbeerhof. Det är ett måste om du har vägarna förbi, och även om det kan se ut som att det bara är ett paradis för barn så stämmer det absolut inte.

karls erdbeerhof Jordgubbstället-2

Välkommen in i en saluhallsliknande jordgubbsexplosion med 2012 års världsrekord i flest kaffekannor, 27.390 stycken för att vara exakt. Udda va? Ja det håller jag med om, men helt underbart galet och väldoftande.

karls erdbeerhof Jordgubbstället-3

Längs väggarna ser du bara en sak, kaffekannor ÖVERALLT! Tänk dig att damma dom väggarna. I den stora saluhalls-butiken kan du köpa allt och det mesta med jordgubbstema som: Jordgubbs -ketchup -saft -vin -öl -kläder -ljus -inredning -karameller -pasta och mycket mycket mer. Doften får dig att gå som om du vore i dvala. Det finns självklart annat också som att barnen kan leka i leklandet eller sitta och pyssla, eller varför inte titta på när det görs godis?

karls erdbeerhof Jordgubbstället-4

I ”trädgården” finns det ALLT för barnen! Verkligen allt. Mira och Gabriel älskade att vara där när vi besökte jordgubbslandet förra gången. Det finns djur, linbanor, traktorer, rutchikanor, såpbubblor, små karuseller med mera. Det stora majsfältet har blivit en upplevelse och skattjakt för barnen. Det är en dröm som inte går att fota eller skriva om på ett rättvist sätt.

karls erdbeerhof Jordgubbstället-5

Du kan både äta och fika på plats om hungern faller på. Nästa år är det 100 års jubileum och jag kan tänka mig att det blir en sprakande fest i riktig Karls jordgubbsanda.

karls erdbeerhof Jordgubbstället-6

Baumwipfelpfade

Sista tipset är ett besök på Baumwipfelpfade  som är ett gigantiskt utkikstorn mitt bland trädtopparna- Treetop walk. Tyvärr räckte inte vår tid till som vi ville men vi fick en snabbtitt nedanför i alla fall. Att komma upp kostar cirka 120 kr. Hade vi varit uppe på toppen hade vi kunnat se till Bornholm!

Jasmund Nationalpark_

Det sorgligaste var nog ändå att jag inte fick chansen att åka ner i rutschkanan =)

Jasmund Nationalpark_-2

Här är en stulen bild från en affisch på plats =)

Jasmund Nationalpark_-3

Ett besök vi också gjorde var till Bryggeriet Insel Braueriei. Jag ska berätta mer om det i ett eget inlägg.Vi önskar verkligen att vi hade haft tid till ett besök i kurorten Sellin och Nationalparken Jasmund med de vita klipporna, men det får vi ta nästa gång. Det står högt på önskelistan att komma tillbaka och uppleva ännu mera. Tänk att Tysklands största ö har så mycket att erbjuda.

0
13

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00