ANNONS
Integritet på Tailsweep

Allinge- en plats för själ och äventyr

/

–Resa som är gjord i samarbete med Destination Bornholm–

Välkommen till Allinge, staden som ger dig avkoppling, ro och närhet till kultur i Hammershus och vackra miljöer i Gudhjem. Eller platsen där du kan bada i både ramslök och Danmarks högsta vattenfall. Här har du Östersjön som granne och den långa vandringsleden kan ta dig längs alla viktiga sevärdheter. Detta är absolut en av de platser du ska besöka om du är på Bornholm.

Allinge ligger 30 minuter från Bornholms huvudstad Rönne.
Med sina cirka 1.600 invånare är det en riktigt dansk och gemytlig by Bornholmarna bjuder dig på. På sommaren exploderar byn med besökare som ofta återkommer till Allinge på grund utav lugnet och harmonin. För de äventyrliga finns det massor av aktiviteter att erbjuda. Vad sägs om att klättra bland granitklädda berg?

Jag och Åse fick äran att bo två nätter på Allinge Badehotel som är ett riktigt bondgårdshotel med kullersten och sneda linjer i charmiga formationer.

Hotellet byggdes 1774 och var en ”skrivargård” där även kungligheter spenderade någon natt. Hotellet renoverades 2020 men har på ett smakfullt sätt behållt sin charm och sina anor från en annan era.

I trädgården kan du njuta av den magiska utsikten mot Östersjön, vattnet som slår upp mot de små klipporna, eller den lilla stranden som bjuder in till ett morgondopp. Detta är verkligen ett ”Badehotel” i ordets rätta bemärkelse.

Dessa bilder säger så mycket om hotellet, lite älskvärt krokigt, genuint och sådär hyggeligt danskt.

Det gamla möter det nya på ett otroligt smakfullt och respektfullt sätt.

Rummen är fint inredda med ljus inredning och varm dansk design.

Vi stannade till på Netto och bunkrade upp med godheter att sitta ute i solen och njuta med. Det hade varit bra om hotellet haft en liten minibar för att kunna lägga bubblet på kylning men vi överlevde lite varmt bubbel med =) Bubbel går ju alltid ner eller hur.

Frukosten….. Alltså frukosten…. Den var verkligen spot-on och varenda liten del var fylld med den Allinge-badehotel-kärlek man som gäst kände så fort man satte foten på den första kullerstenen.

Vi njöt verkligen till fullo. Detta är i särklass den bästa frukosten jag ätit på länge. Det var så skönt att bara sitta där så vi stannade länge och jobbade av lite jobb.

I Allinge hittar du den färgsprakande kyrkan från 1569 som är kalkad i den underbara gula färgen man ser överallt på Bornholm. Jag ångrar att vi inte gick in och tittade, men vi ska definitivt återkomma.
Bornholm har fyra ”rundkirker” av sju i Danmark. Vi besökte 

Ols kyrka – Olsker rundkyrka.

Längs vägen i Allinge kan du uppleva små trånga gränder med de smäll-gula husen. Vi hittade denna dörr som vi ville veta historien bakom. Skyltarna handlade om kärleken till Bornholm som ö och en uppmaning att låta ö-borna få ett universitet. Det var en fängslande dörr =) Åse kom aldrig där ifrån haha.


I fönstret på bilden nedan ser du den röd-gröna flaggan som är Bornholm. Bra färger som fångar ön- rött för värmen och kärleken och grönt för den fantastiska miljön.

Vi lämnade (tyvärr) vårt lilla paradis efter två dagar i hopp om att få uppleva denna genuina plats en varm sommardag.

Aktuella länkar om Bornholm för dig som vill ha mer information om resmålet:

https://bornholm.info/
https://bornholm.info/app-bornholm/
Forår på Bornholm
Magasinet Mad & Mennesker
https://www.facebook.com/destinationbornholm
www.instagram.com/destinationbornholm

https://www.youtube.com/user/destinationbornholm1

0
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00