ANNONS

Svaneke, konst och italiensk glass

/

Att komma tillbaka till Svaneke när man har ett samarbete med Destination Bornholm var som ett litet glädjeskutt inombords. Du vet den känslan när man träffar någon man verkligen tycker om. För tre år sedan var jag på besök sist och nu var det dags igen. Alla de gula husen ploppade upp som små solar och himlen var alldeles blå. Vackert. Åse och jag tog verkligen några små glädjeskutt när vi såg den fina hamnen.

Svaneke Bornholm-15
Svaneke Bornholm
Svaneke Bornholm-13

Allra första stoppet blev på Bornholms Ismejeri  som har funnits sedan 2006. Vibeke som är ägaren och ansiktet utåt för Ismejeriet kände igen oss sedan sist vi var där =).

Svaneke Bornholm-22

Jag visste precis vad jag skulle ha och det var lakritsglassen. Det finns verkligen ingen godare! Glassen som sälja är såklart hemmagjord och med anor och recept från Bologna. Är du inte sugen på glass kan du beställa goda cocktails med glass som huvudingrediens. Tänk dig det en varm sommardag!

Svaneke Bornholm-2


Solen var snäll mot oss och gjorde så att vi kunde sitta ute i trädgården. Självklart används råvaror från ön. Det är genomgående för Bornholm. Här stöttar producenterna varandra. Pushar och hjälper. Allt från taxichaufför till chokladbutiken.

Svaneke Bornholm-23
Svaneke Bornholm-21

Vi fick tipset om Svaneke Købmandshandel, och vilket litet helt underbart ställe. En handelsbutik där du kan hitta ALLT. Saker du absolut inte kan förstå att du kanske skulle vilja ha eller att någon kan tänka sig att sälja. Att gå in i butiken är som att komma in i en helt annan era och värld.

Svaneke Bornholm-10
Svaneke Bornholm-11

Alltså, ”Tappebanke” underbart ord. Vem behöver inte en ”mattebankare” liksom <3

Svaneke Bornholm-24

Älskar du lakrits lika mycket som jag? Då är det kul att besöka platsen för Lakrids by Bülow uppstart 2007. Du får se det lilla köket där ett lakritsimperium tog fart.Johan Bülow tyckte att lakritsen inte var tillräckligt uppskattad och såg till att det ändrades. Jag är inte förvånad för dess explosion över världen, dels den goda lakritsen men även Bornholmarnas entreprenörskap och känsla för smaker är genomgående i allt man ser och möter.

Svaneke Bornholm-6
Svaneke Bornholm-4

I samma butik som lakritshimlen hittar du Pernille Bülow (Johan Bülows mamma) som är en glasmästare och konsthantverkare. Jag köpte en oljelampa som ska få värma oss under sommarnätterna. På Glastroget i Svaneke kan du se verkstaden och hur dom arbetar med munblåst glas- och glaskonst sedan 1989. Lampan nedan köpte jag med mig hem, älskar den!

B1DB46B7-022E-406A-8FD3-90B12741D10F

Vi åt lunch på Svaneke Bryghus. Är man i Danmark äter man smörrebröd, så är det bara. Du ska helst dricka öl till också. Det var otroligt smarrigt med redig smörrebröd och en dansk pilsner. 

Svaneke Bornholm-9
Svaneke Bornholm-19
Svaneke Bornholm-20
Svaneke Bornholm-8

Svaneke har såklart sin egen öl och den kan du hitta på hela Bornholm. Jag köpte med mig några flaskor hem till mannen. Han blev väldigt glad.

Bornholm

Det som alltid kommer hem från Bornholm är Svaneke öl, Bolcher (godis), Bornholms senap, havtornssylt, snaps, choklad och lakrits.

Det finns så mycket att se och besöka i Svaneke när det gäller konst, hantverk, design och mat. Jag tycker dock att det bästa att uppleva i byn är att bara vara där. Andas in lugnet och atmosfären i denna charmiga fiskeby. Åk dit och upplev.

Efter några timmar i Svaneke åkte vi till Allinge Badehotel för att uppleva ännu en vacker by. Det skrev jag om HÄR. Alla mina tips om Bornholm finns HÄR och det kommer så många fler.

Aktuella länkar om Bornholm för dig som vill ha mer information om resmålet:
https://bornholm.info/
https://bornholm.info/app-bornholm/
Magasinet Mad & Mennesker
https://www.facebook.com/destinationbornholm
www.instagram.com/destinationbornholm
https://www.youtube.com/user/destinationbornholm1

8
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00