Jag blev mobbad

Jag var inne hos Johanna och såg att hon skrivet om mobbing.

Det finns inget som jag föraktar så mkt som mobbing! Och oftast pratas det om att det är barn. Nej då vi vuxna är lika bra på det! På arbetsplatsen sker det massor av mobbning, himlande med ögonen, kropps-språk som säger mer än hårda ord och massa annan ”gömd” mobbning.

Jag blev mobbad ”light” som liten. Jag hade ju så mycket större ögon en alla andra. Jag fick höra ett ”Mu” när coolingarna gick förbi, jag fick höra att jag skulle sluta stirra så att inte ögonen trillade ut. Lärarna tyckte att jag bara var gnällig. Jag hade turen som hade storasystrar som kämpade för mig, speciellt Helen kom ner till min skola och hotade med att banka skiten ur mobbarna. Dom blev tysta efter det.

En dag träffade jag en optiker som sa till mig
Du ska få se, när du blir äldre kommer alla killar att springa som tokiga efter dig på grund utav dina stora vackra ögon. Det är bara filmstjärnor som fått så fina ögon som du.
Det stärkte mig och jag rätade på ryggen! Men jag har stora ärr, för varje gång någon säger att jag har fina ögon tänker jag, ”Ja för att dom är STORA”…

Vi får inte glömma att vi är barnens förebilder, det är vi som ger dom ger dom grundvärderingarna! Jag kämpar med att ge mina barn rätt värdegrund och respekt för att vi alla är olika och jag kommer ALDRIG att acceptera om dom gör någon annan illa….

Och till dig som mobbade mig, TACK!; för du har gjorde mig mer ödmjuk, empatiskt och respektfull mot andra människor. Vad fick Du med dig för att du mobbade?


Mina fina flickor har fått mammas ögon, dom är så vackra….

 1. Ja visst förkommer mobbing även bland vuxna. Vuxna är inte alls bättre än barn. Men den största skillnaden är att som vuxen kan man kanske byta jobb eller välja andra vänner, men som barn är man oftast fast i en och samma skola. Detta har ju i och för sig nu börjat ändras, nu för tiden är det enklare att byta skola mot när t.ex, jag var liten.
  Jag blev också mobbad som liten på grund av mitt ärr på halsen och min hesa röst och lite tunga andning. och det var inte lätt 🙁 fy jag skulle inte vilja bli barn igen. Och ja ärren sitter där, inom mig.
  Varma kramar.

 2. Ett lika klokt inlägg som vanligt.
  Här hemma jobbar jag också med att lära barnen hur man behandlar andra, vad man får och inte får göra, säga osv.
  Och jag blir alltid lika stolt när jag ser att det faktiskt fungerar. Det kan vara att Maja sagt ifrån i skolan om några bråkar, eller att Leo har sagt åt nån på dagis att man inte får kalla någon för knäppskalle.
  Sen att de kan både bråka och säga dumma saker till varandra är en annan sak 🙂 Men då får man också ett utmärkt tillfälle att sätta sig ner och prata om hur man uppför sig gentemot andra.

 3. Jag tycker du ska tänka såhär: Ögonen sägs vara själens spegel. Tänka sig vilken stor själ du måste ha då!
  (och med det menar jag ju att din själ är stor och vacker såklart!)

 4. Vet hur de är vart själv mobbad för min läppar. Dem kalla mig negerläpp och har än idag komplex för mina läppar. Men kan även känna att mina är äkta i allafall. Sen för mit namn de rimmar på vagina så många gånger hatade jag mitt namn och ville byta,men nu vill jag ha de kvar för att de är inte så vanligt. Kram

 5. Di optiker hade helt klart rätt för du har otroligt fina ögon och inte så mycket för att det skulle vara stora utan för att de är uttrycksfulla !! 🙂
  Själv gick jag genom en hel del jag med, själv vägrar jag säga att jag var mobbad även om jag nog var det, men precis som du skriver har jag valt att se allt positivt det gett mig och försökt fokusera bort det negativa, dessutom fick jag faktiskt en ursäkt för ngt år sedan från en av de värsta killarna.

  Hi hi söta söta Fnulan, det kan nog varit hos mig för jag visade upp ett par söta fågelholkar för nycklar för ett tag sedan 🙂
  Massa kramar söta fina Fnulan !

  1. @Vivi, Tusen tack!!!! Jag ville inte heller kalla mig mobbad för bara det var ett skällsord och pinsamt! Men det som inte härdar dödar eller vad säger man?
   PUSS

 6. Ja de ärren läker liksom riktigt aldrig helt, vet precis hur du menar har själv varit mobbad, men tyvärr inte av lightmodellen 🙁 Träffade dock en av dem som mobbade mig som värst efter år från skolan och år utav jobb, halvvuxen alltså hihi – han bad om ursäkt för att han varit så svag att han mobbade mig i skolan!!!! Det kändes så skönt att höra!

  Bra ord utav optikern, han visste hur han skulle ta en ung o vacker ”dam” och så håller jag med Martina (önskar jag hade fått säga de orden ♥).

  kramisar

 7. Barn kan vara hemska mot varann, men vuxna kan nog vara ännu värre.
  Också utsatt för lightmobbing när jag var mindre, fick ofta höra att jag hade små bröst osv. Men skit samma, som att jag bryr mig nu idag. Var till och med att rykte att jag drabbats av anorexia, men då går väl avundsjukan för långt om man måste börja på säga sådana saker om en person som varit smal hela sitt liv…

  Kram

 8. Blev oxå mobbad, dels för att jag var mullig, dels för att mina föräldrar röstade nej i kärnkraftsfrågan, dels för att dom dessutom ägde Indiska som på den tiden hade ”hippie-kläder”, upp till sjuan var mitt liv ett helvete. Sen så blev min äldsta son mobbad, punktmarkerad. Vad gjorde skolan? Inget i nått av fallen fast det skiljer 20 år, dessutom samma skola.
  Kram

 9. Jag blev också lite mobbad när jag gick i skolan. Jag hade underbett och var väldigt smal.
  Och jag känner igen mig i det du skriver.
  Pratar ofta med Julia om Mobbing. Och skulle jag få reda på att hon retar någon så skulle denna mamma gå i taket. Därför stöder jag friends

 10. Finns inget värre än mobbning. Avskyr det mer än ord kan beskriva.

  Har insett att mina skolkamrater inte förstod att dom mobbade mig. Men det gjorde dom. Jag var den tjocka tjejen som det inte var så noga med. Mig kunde man reta och såra det gjorde väl inget.
  Hade tur måste jag säga.för mina egna klasskamrater har alltid vart snälla mot mig. Resten av skolan var en annan femma.

  Jag undrar ofta vad som motiverar en mobbare. Mår dom så bra när dom är ensamma i sina rum om kvällarna?

 11. Tänk sådana djupa spår hårda ord kan sätta… Det första jag la märke till när jag kikade in här i går var just dina stora VACKRA ögon. Och så är det just dem du har lite komplex för. Alltså det är ju helt sanslöst!

 12. Vackra Malin! Vilken tur att Cornelia fick ärva dom fina ögonen!

  Det är så, vi vuxna skapar mobbingen och överför beteendet till våra barn 🙁
  Jag försöker precis som du att lära mina barn att ”annorlunda” är något fint och att alla är lika värda och speciella! En bra värdegrund!

  Jag undrar vad som är värst egentligen att vara mamman till den som blir mobbad eller den som mobbar! För mig hade det varit lika hemskt tror jag, fy 🙁

 13. Jag tyckte Martina skrev det väldigt bra!!!

  Var mobbad jag med i skolan. I fyran fick jag hela klassen och grannklassen mot mig för att jag var ”kär” i fel kille, den tuffaste av dom alla…
  Men det började redan i lågstadiet när jag var ensam om att få bröst….

 14. Jag har varit också varit mobbad. Ifrån jag gick på dagis tills jag gick ut gymnasiet. Jag trodde att efter högstadiet växte folk upp, men nejdå. Men det har stärkt mig fruktansvärt mycket, så nu skulle ingen kunna mobba mig för då säger jag ifrån. Undrar hur det går för dom som har mobbat mig.. 🙁 För mig så går det skit bra!!! 🙂

  1. @Sara, Ja precis… på ngt hemskt sätt så stärker det en… men ärren blir jag inte riktigt av med! Man skulle vilja sitta ner med dumhuvudena och fråga en del..
   kram

 15. Usch läste ditt inlägg och kände igen mig.. Blev väldigt mobba och utfryst ända upp till gymnasiet pga knubbig fel kläder ja.. Misshandel var ett vanligt inslag i min skolgng,..Du har superfina ögon ju =)

  Hahha hmmp vart bor du så kan vi kika på kaffet 😛 kram

 16. Hej!
  Jag har också upplevt mobbning som liten (från 5 års ålder upp till ca 15 års ålder) mer eller mindre. Jag har stora ärr inom mig och min självkänsla är väl inte alltid bra, men jag har genom åren lärt mig att jag duger som jag är. Jag tror de som påpekade att dina ögon va stora bara vara avundsjuka! 😉 Kram

 17. Jag fraktar mobbing jag också, något fruktansvärt! Jag blev också mobbad som liten. Det hette inte mobbing då, det var ingen som sa det ordet om/till mig, men nu i efterhand förstår jag att det var så. Vi var inte rika och jag fick alltid ha begagnade kläder. Tänk att det ska vara en sådan sak som kan göra folk elaka…! Fy fan rent ut sagt. Är så glad att jag flyttade från hålan (Skurup :-)) Kram Stina

  1. @stina, Å Skurup… nära mig 😉
   Nä man pratade inte om mobbning i dom termerna.. Jag är så glad för att det uppmärksammas som det gör nu! SKolan har ett stort ansvar… men även vi föräldrar!
   Kram!

   1. @Fnulan,

    Absolut! Föräldrarna har det yttersta ansvaret, men skolan kan göra mycket, det är de som ser hur barnen beter sig. Tycker många föräldrar verkar blinda för hur just deras barn beter sig. Mobbing är så svårt att ta i tu med. Inom Försvarsmakten (jobbade drä tidigare) var det nästan så att man sa att det alltid måste finnas ett mobboffer, eftersom det stärker gruppen. Jag har hört många av mina fd kolleger säga så…

 18. jag tycker du har bland dom vackraste ögonen ja har sätt. hur illa de än är med mobbning så har de ju hjälp till att forma vem man är idag. jag vart mobbad för mitt efternamn å för vi inte hade lika mycket pengar som alla andra å sent utvecklad. idag är jag en starka person som lär mina barn att alla e lika mycket värda, undrar vad mobbarna ska säga till deras barn?

 19. Jag flyttade från Skåne till Stockholm när jag var 4 år – och när jag började skolan blev jag mobbad för att jag var spinkig och skåning!!! Den enda som var en riktig vän var en liten pojke som var ett år yngre än mig – Anders Bagge =) Så kan det gå! Men håller med dig – idag kan man tacka dem – känna efter och vet mer – är mer ödmjuk men också lite tuffare! På den tiden fanns det inget som hette mobbing!

  Numera är man ju mer uppmärksam – men man undrar ju varför vuxna inte vet bättre??? Eller skapat sig mer ödmjukhet genom livet? Gissar att många mobbare gör det på grund av deras egen osäkerhet!

  Kramar – och dina ögon är vackra!

 20. Jag tycker att ni har fina ögon båda två 🙂
  Jag blev också mobbad som yngre, men det har bidragit till att jag har mycket bättre självförtroende nu. Och på sätt och vis känns det som att det var jag som vann ändå, för de vågade inte möta min blick flera år efteråt.

 21. Fick linken till din blogg skickad av en god vän..

  Här har vi dottern som blir grymt mobbad i skolan, såpass mycket att skolintresset försvunnit + kom även fram igår att hon har självmordstankar!
  Hon är bara 9år!!!

  Blev själv mobbad i skolan + på vissa arbetsplatser!
  Så håller fullt med dej, inte bara barn som mobbar!!

  Det är ju nog vi vuxna som borde vara förebilder för våra barn, men..
  fungerar väl inte alltid..
  Eller är det så att i vissa fall bryr sig inte föräldrarna..??

  Jag tycker , av det lilla jag hann se.. att du är en jättefin människa med verkligen vackra ögon!!

  1. @Diana -2barns mamma från Finland, Jag vill verkligen tacka dig för att du delar med dig till oss andra! Jag kan inte ens tänka mig hur det känns att se sitt barn bli utsatt för detta!! Ge henne en bamsekram från mig och du får en minst lika stor! Jag hoppas att ni orkar kämpa er genom detta tillsammans så att ni alla kan må bra!
   Tack för din fina komplimang! <3

 22. Ni har båda två jätte fina ögon=)

  Vet exakt hur de var, vart själv mobbad för mina stora läppar från lågstadiet upp till högstadiet. Av en och samma person han sa negerläpp, men idag känner jag bara att dem är äkta och jag behöver inte göra något för att förstora dem:P Sen pågrund av mitt namn oxå som rimmar på vagina och de var ju inte så kul när man var liten och jag ville byta namn då.

 23. Håller med dig, vi vuxna föregår absolut inte med gott exempel…. hur skall barnen veta det inte är okej när vuxna gör lika dant själv?

  Jag var delvis med i mobbning av en tjej på gymnasiet, det ångrar jag idag, klen ursäkt och skylla på man inte visste bättre… jag förs mest ut henne för själv inte hamna i den zonen…. hade jag vetat bättre hade jag stått upp för henne och skitit i resten… skulle jag träffa henne idag skulle jag be om ursäkt, inte för det skulle hjälpa..

  och tack för länken 🙂

 24. Vet precis hur det är, kommer ihåg det som det var igår!
  Men jag är stark, vacker och väldigt självsäker! Och det har jag mina mobbare att tacka för!
  Kram!

 25. Ja usch och fy för mobbning!!

  Det sitter som ett stort R i själen 🙁 Men som du själv skriver, man är idag mer ödmjuk och tänker på andra på ett helt annat sätt…

  Kram till dig och dina underbart vackra ögon som jag bara totalt tokälskar!!

 26. Väldigt bra inlägg!
  Tänk vad många vi är som känt oss kränkta eller mobbade som barn.
  Men, precis som du skriver, mobbar även vuxna. Just nu har vi en välidgt bra chef. Hon säger, tänk alltid på att den du pratar om ska kunna sitta i baksätet. Det har gjort att vi har en mycket bättre stämning nu än tidigare. Det var i och försig ganska bra hos oss. Men allt kan bli bättre 🙂

  Kram på dig, fina, vackra! Dina ögon är avundsvärda! Optikern hade rätt.

  puss puss

 27. Usch, jag har redan ångest inför As skolgång. För tänk OM. Jag har alltid varit lite utanför. Förmodligen aldrig regelrätt mobbad, men utanför. Aldrig någons förstahandsval, mina ”kompisar” ville oftast bara leka när deras riktiga bästisar inte fanns i närheten. Ingen som ringde mig först.
  Men vi är nog många som känner igen oss i den beskrivningen. Om att inte vara tillräckligt. Tuffa, snygga, coola, osv.
  Det jag ångrar allra mest idag är att jag lät mina kompisar påverka skolan. För det var ju bara nördar som kunde få bra betyg utan att plugga. Och nördar fick ju absolut inte hänga med dem, så jag tuffade till mig. Var elak, otrevlig och sårade personer bara för att få vara med.

  Och du har ju världens finaste ögon – låt aldrig någon få dig att tro annat!

  KRAM

 28. Vad fint att du delar med dig, vi är nog många som utsatts och/eller själv mobbat som barn och vuxen. Min mardröm är att mina barn ska mobbas, eller kanske ännu värre bli sådana som mobbar. Hoppas ge dem rätt värderigar här hemma om allas likavärde, empati och omsor om andra. Blev själv mobbad för att jag var rund som liten + att jag hade exem, det är ärr som finns kvar än i dag… KRAM KRAM

 29. Usch, barn, unga och vuxna kan vara så hemska mot varandra, själv har jag alltid blivit retad för mina stora fram tänder och än idag kan jag få kommentarer som kanin jävel, slipa ner tänderna och liknande efter mig när jag är ute.
  Idag kan jag ignorera kommentarerna bättre än förut, men det är klart man tar illa upp, än idag hatar jag att le, skratta och allt annat som gör att jag visar tänderna och det är FEL, man ska inte behöva göra det.

  Jag minns faktiskt första gången någon sa något åt mig om mina tänder, det var när jag gick i förskolan och åt jag frukost i skolan på fritids, men när alla andra barn fick dricka oboy fick jag bara mjölk, hon som jobbade där var ganska tydlig med varför jag inte fick dricka oboy när hon skrek åt mig att jag hade så stora, gula och fula tänder så jag får inte äta någonting som har socker i, detta inför alla andra barn som också åt frukost och vi var ganska många (Gissa om jag skämdes) Så vuxna är inte alltid bra förebilder även om många vill tro det.

  Jag tycker att optikern hade rätt, både du och din dotter har jättefina ögon! 🙂

 30. Jag blev nyligen utsatt för väldigt sofistikerad mobbning på Universitetet, det värsta är att personerna som utsatte mig för det uttalar sig att vara emoatiska och godhjärtade. Fy fan!

  1. @My, Usch vad tråkigt!!!! Och på Universitetet?? Ska det inte vara ganska smarta människor där???? Massa massa kramar till dig!!!

 31. Dina ögon är jättefina. Mobbing är smutsigt. Jag har själv inte råkat ut för det, men ett av mina barn. Inte så kul. Har inte så mycket till övers för skolan generellt sett efter det. Det sköttes otroligt illa.

 32. Jag såg det med hos Johanna och ALLA borde verkligen läsa det! Man skulle även sätta upp den som affisch på alla skolor, i alla affärer mm. De innehavare som inte vågar ta emot affischen är för rädda för sanningen……

  Den lilla obegåvade, rädda, osäkra som mobbade dig tror jag just nu sitter där i ett hörn i en lägenhet och känner sig ensammast i världen.

  Sötaste du får massa kramar av mig!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..