Jag grät

Jag var hos min inlagda mormor 90 år, tappat hoppet om livet är svag och orkeslös. Att se denna underbara människa vara så ynklig gör ont i hela mig och att veta att jag inte kan göra något åt att livet är som det är sliter sönder mitt hjärta. Denna kvinna som gett livet åt min mamma och varit en fantastisk mormor åt sina 5 barnbarn och 11 barnbarnsbarn.

Något som sårade mig så att jag började gråta var en av personalen. Hade jag haft orken hade jag bett om ett samtal och frågat henne varför hon jobbar med det hon gör.

Jag gick därifrån rosenrasande och gråtandes!

När man möter människor är att ha ett bra förhållningssätt och respekt för medmänniskan något av det viktigaste som finns. Denna hemska människa kunde inte bemöda sig med att tilltala min mormor eller ge henne en blick när hon skulle hjälpa henne på toaletten. Istället suckar hon och demonstrativt kastar delar från rullstolen i diskhon så att det smäller till och är allmänt otrevlig i sitt bemötande. Och vet ni, jag skiter i om hon haft en dålig och stressig dag, det ska inte min mormor straffas för. Om man jobbar inom vården måste man väl fått lära sig hur man behandlar människor med respekt? Hur man bemöter andra, och speciellt människor i livet slutskede. Var tar medmänskligheten vägen? När börjar man se de som är inlagda som bara en av många patienter? Jag ryser över att min mormor ska vara hos denna hemska person som inte vet vad en klapp på kinden betyder eller ett enkelt:

– Hej, nu är jag här och ska hjälpa dig Greta!

Vad kostar det? Inte ett skit, men det betyder kanske världen för den personen hon möter, i detta fall min mormor. 90 år, orkeslös, svag och i livets slutskede……. 

(Nu menar jag verkligen INTE att alla som jobbar på sjukhus är såhär, men om du jobbar med en sådan, acceptera inte!!)

 1. Fy så gör man inte, som du säger bara för hon kanske haft en dålig dag så ska hon inte behandla andra dåligt. Man ska vara glad och säga hej, de är hemskt hur de äldre får ha de ibland.

 2. FY FAN VAD JAG BLIR FÖRBANNAD!!!
  Jag jobbar själv som undersköterska å går en utb. där jag blir specialiserad på just äldre.
  Jag får ont i hjärtat å lider med dej å din stackars mormor!
  De människor som levt ett helt liv förtjänar så mycket mer värdighet å respekt.
  Tyvärr hjälper det inte vad bra kollegor gör många gånger(i allafall inom kommunen.. :() å det är skrämmande hur många inkompetenta människor som jobbar inom det yrke jag själv älskar så högt.
  Du som anhörig borde klaga tycker jag, för er brukar det lyssnas betydligt bättre på än oss kollegor, som bara ”gnäller på andra”…
  KRAM!

 3. Blir ledsen när jag läser sånt här! Och tyvärr är det ofta så! Fel person på fel ställe! Hoppas inte att jag uppfattas så när jag jobbar! Jobbar som undersköterska på ett demensboende. Kämpar varje dag för att göra det där lullar extra.. Målade naglarna (med nagellack jag tog med hemifrån) på nyårsafton.. Försöker skapa en hemkänsla varje dag, lite extra mys på kvällen och skillnad på vardag och helg.. Inte alltid så lätt, men försöken syns och uppskattas av de som är där! Flummigt skrivett med hoppas att du vet att inte alla är så! Har själv dåliga erfarenheter som anhörig med..

 4. Fruktansvärt! Jag blev alldeles tårögd när jag läste. Patienterna ska behandlas med värdighet och respekt(även om man har haft en dålig dag)! Patienterna har ju inte någon möjlighet att välja personal och hade de det så skulle de ju absolut inte välja en sådan otrevlig person. Jag tycker du ska prata med någon nästa gång du är dit, det var säkert varken första eller sista gången det hände. Man kan ju fundera hur det går till när inte någon anhörig är i närheten.
  Kram

 5. Jag blir verkligen ledsen när jag läser. Jag är själv undersköterska och arbetar inom hemsjukvården. Att arbeta i vården är för mig ett val som jag känner i hela kroppen. Jag tycker det är fruktansvärt att det finns så många männsikor som arbetar i vården som saknar empati för andra. Detta är en grundförutsättning för mig. Jag kan inte förstå hur man väljer att arbeta med andra människor om man tycker om det.

  Jag har av olika anledningar valt att omskola mig och lämnar vården. Jag saknar mina gamla enormt mycket. Värmen de ger mig med ett leende och tacksamhet och den värme och närhet jag ger dem men min beröring med klappar och kramar, natruligtvis bara för de som vill och klarar av denna närhet. Har jag en ”dålig” dag så är det helt oacceptabelt att låta detta gå ut över mina gamla. Det får jag lämna utanför. Som med andra yrken är det oacceptabelt att bete sig på olika vis så varför skulle det vara ok bara för att man kan ta ut det över någon annan som dessutom har en beroendeställning mot dig.

  Usch för sådant säger jag bara. Orkar du så tycker jag du ska lyfta fram det till högre ledning för det är helt förkastligt.

  Kram

 6. Jag har nu som timanställd på ett korttidsboende för äldre fått lov att få prata med chefen angående en anställd som betedde sig ungefär så som du skriver. Det blev samtal och varning! Man får bara inte bete så där illa när man arbetar med människor.
  Själv blev jag nästan utskälld och suckad över när jag ringde idag till avdelningen för att fråga hur det var med min man och vad dom sagt på ronden. Jaha är det du IGEN! fick jag till svar när jag presenterade mig och fortsättningen – vad vill du veta nu då? Sånt är inte roligt, som orolig anhörig ska jag kunna ringa hur många gånger som helst, dom ska inte sucka eller skälla på mig för det. Sucka och prata får dom göra i personalrummet när ingen anhörig eller patient hör! Kram

 7. Jobbar själv med äldre och de är guld värda. Vilka historier och upplevelser de bär på. Varje människa är unik och jag älskar att höra på deras livshistorier. Nu jobbar jag inte med vård som på äldreboenden men jag hjälper dom med andra vårdbitar. Blir också arg på personal som inte kan bete sig som folk. Har sagt till när jag besökt boenden. Damen jag sa ifrån åt började gråta när jag skulle gå då hon kände sig ensam på boendet trots all personal. De satt hellre i fikarummet än att umgås och hjälpa de äldre när de kallade. Då har man verkligen valt rätt yrke ju. NOT! Ett tips till personal som tilltalar äldre. Ni behöver inte SKRIKA utan tala tydligt och lugnt så uppfattar dom ofta även om de hör dåligt. Skrik och gap direkt in i örat är inget trevligt.

 8. Blir så berörd och ledsen när man behandlar människor så! En del skulle inte jobba med människor utan med papper eler nåt annat…..

  Kram till mormor och dig!!

 9. Det finns så många hemska människor i vården tyvärr, på ett av mina förra jobb sa jag ifrån när vissa kollegor behandlade boende omänskligt. Tyvärr hände inget och istället fick jag höra att jag hade attityds problem, jag var ju BARA en vikarie och hade inget att säga till om, jag har sett andra orättvisor efter detta med och jag vill inte ens jobba med det jag gör längre. Jag är väl för känslig men jag fixar inte att se människor bli behandlade på det här sättet, istället hoppas jag på att komma in på mina sökta kurser nu för att sedan kunna läsa vidare till något annat.

  Kontakta du chefen istället och klaga där, ibland biter det mer kram

 10. Åh hvor jeg føler med dig.. og din mormor. Ingen skal få opleva at blive behandlet på sådan en måde! Aldrig. Det gør så ondt i hjertet, at se sine nære blive behandlet dårligt, og specielt gør det ondt, at hun skal udsættes for den slags NU. Det er fuldstændigt uacceptabelt og selvfølgelig skal du tage fat i hende, eller en overordnet.
  Du og din familie skal kunne koncentrere jer om at være sammen med jeres mormor, uden at bekymre jer om, om hun har det så godt nu kan lade sig gøre, og om at hun bliver behandlet med respekt og kærlig omsorg. Lige netop respekt og kærlig omsorg er det aller-aller vigtigste at kunne give en syg, når man er plejepersonale. Kan man ikke det, må man absolut finde sig et andet yrke.
  Mange varme kram til dig og dine

 11. Snälla du, släpp inte det här. Gå vidare o protestera mot behandlingen av din fina mormor. Det här händer alldeles för ofta, måste få ett slut. Hur tror du hon behandlas när ingen ser, jag kan inte låta den tanken vara. Så snälla ge inte upp o var inte tyst. Protestera högljutt, man måste ha rätt att vara gammal, att få hjälp o omtanke. Snälla ge inte upp !!!! Kram.

 12. Det är för bedrövligt, tyvärr ligger min mormor på sjukhus nu med, 94 år. Hon har drabbats hårt på sitt boende och vi har lite liknande erfarenheter som du. Ledsamt värre. Förhoppningsvis har bägge våra mormödrar drabbats av måndagsexemplar. Man hoppas att det funkar bättre på sina ställen

 13. Jag har jobbat inom vården i några år! Och bla på äldreboende! Även om man va trött och grinig så fick man inte visa detta för de boende! Man fick ta på sig gladmasken och gå in och göra sitt jobb! Även när jag var på sjukhus och praktiserade och vi hade en dam som ringde x antal gånger i timmen och jag oftast gick till henne och var i slutet av dagen rätt irriterad på att hon ringde ofta på oss så va det bara att se glad ut och fråga vad hon ville ha hjälp med! Kan faktiskt känna mig lite utnyttjad att JAG som praktikant fick ta alla hennes ringningar för att övrig personal tyckte det var jobbigt! För de flesta gångerna var ett papper som hamnat på golvet eller en filt som skulle rättas till eller en tröja som skulle på eller av! Men även om jag kände mig irriterad för att springa in där för 20e gången så fick man inte visa det! Och jag har själv upplevt tjurig personal när jag vart patient och ringt (jag försöker att INTE ringa på klockan och vara besvärlig patient) och har jag ringt så är det för att jag haft behov av smärtlindring eller pga att jag behövt hjälp att gå på toa för att smärtlindringen gjort mig ”hög”! Jag var med om senast i november om en uska som tyckte jag kunde gå själv på toa för att jag är ung och SKA klara det! Men när jag kom ur sängen och jag gick åt ett håll och droppställningen åt ett annat så tänkte hon nog till och bad om ursäkt! Men lik förbannat var hon lika snorkig nästa gång! Likadant med sköterskor som frågar när man ligger i fosterställning och sprutande tårar pga smärta! Har du verkligen så ont så du inte skulle klara dig på lite alvedon? Fy fan!

 14. Jag tycker du ska säga till ansvarig på stället/avdelning. Har varit i samma sits när farmor 97 år blev sjuk…De städade inte hennes rum, blev irriterade när hon inte hörde , suckade…Men så tänkte jag först…om jag säger till, tänk om de ”straffar” farmor för jag ”skvallrat”….Men , jag kom på att så kan man inte resonera. Jag sa till, åkte till hemmet oftare, alltid utan att säga till innan och höll koll(så vansinigt sorligt att dt ska behövas) Tur i oturen så föll min farmor och fick sina sista dagar på sjukhuset, i egen sal…..Kram till dig !
  http://annorlundaunderbara.wordpress.com
  Jag lyder dig inte…

 15. Usch sånt här gör ont att läsa 🙁
  Men tyvärr finns det sånna personer lite varstans 🙁
  Jag har jobbat inom vården tidigare och mött sånna personer.
  Dom gillade inte att jag brydde mig om de boende, för då fick ju dom göra det när jag inte var där (ordagrannt vad dom sa).
  MEN som tur är så finns det oxå underbar personal där ute! Och jag hoppas med hela mitt hjärta att dessa är fler än de som borde byta jobb!
  Jag tycker du ska klaga i efterhand på detta!
  Så det inte fortsätter.
  *kramar om*

  1. Ja.. det gör ont och det gör så att sorgen gör ondare och är svårare! Nu ska vi ta tag i detta och rå om mormor den sista tiden!
   Kram

 16. Tycker du skulle sagt ifrån direkt. Vi människor måste bli bättre på att ställa upp och säga ifrån när medmänniskor som inte själva av olika anledningar kan säga ifrån blir illa behandlade. Det är ganska typiskt svenskt att man istället tiger och går hem och diskuterar med andra vad man tycker,tänker och hur det borde vara. Det hjälper ju ingen. Din mormor kommer tyvärr med största sannolikhet bli lika illa bemött nästa gång av denna människa eftersom ingen talar om för henne att hennes beteende inte är ok.
  Vi är så rädda för vad andra ska tycka, att vi ska betraktas som bråkiga eller att man betraktas som en bitch om man säger ifrån. Vad spelar det för roll? Att ha ställt upp och hjälpt en medmänniska som behandlas illa och själv inte kan säga ifrån är så mycket viktigare än hur man själv ev blir bedömd av andra.

  1. Jag var så ledsen att se min mormor i det skick hon var så jag klarade inte att ta en konflikt… men idag gör jag… och jag ska dit, jag lovar! Kram

 17. Jag har själv jobbat inom vården och blir verkligen arg och ledsen när man läser detta 🙁
  Personligen hade jag tagit en snack med hennes chef om det var min mormor som hade blivt behandlad på detta fruktansvärda vis…

  Styrkekram!

 18. Ja, det finns människor till allt! Det är så smärtsamt att läsa om din mormor. Jag förstår dig mycket väl!
  Fel människa på fel plats… att det ofta är så!? 🙁

  Hoppas du får en fin dag!

  Kram Marie

 19. Tyvärr har jag varit med om liknande alldeles för många gånger, både i vården, inom hemtjänsten och i äldreboenden. Fast det är jobbigt så borde du ta upp det med den ansvariga. Endast genom att vi anhöriga säger ifrån kan det bli ändring. Dessvärre tror jag inte att det handlade om en ”dålig dag”. Om man beter sig så när en släkting är närvarande, då har man nog inte så värst bra omdöme.

  Kram

 20. Å vad arg jag blir. Min mormor gick nyligen bort, men när hon låg på hem blev hon illa behandlad och tillåter slagen. Hur kan man? Varför jobbar man med människor?…..
  Sm tur var uppmärksammade annan personal detta och gjorde anmälan. Min mamma blev kontaktad och personalen som gjort detta fick sparken.
  Mormors sista tid på ett annat boende var fantastisk. Personalen tilltalade och tog hand om min mormor på bästa och finaste sätt.
  Ta upp detta med personalchefen på sjukhuset. Sådant får inte förekomma.

  1. Men ååå vad ont det gör i mig och läsa detta… Ååååå vill krama om dig!!! Vilken tur att det blev bra i slutet!! Massa kram!

 21. Jag jobbar inom barnomsorgen och skulle man behandla barn eller dess föräldrar illa så skulle de va sparken o svartlista direkt, men mot de äldre verkar folk få bete sig hur som helst? Det är tur det även finns människor som verkligen gör bra jobb med de äldre men dessa ”elaka” typer (som jag oftast tycker dricker kaffe o röker) borde få hela analen spräckt!!

  Ge din mormor en kram från mig, o ja skickar även en till dig 🙂

 22. Men FY vad dåligt jag mår när jag läser det här…!!

  OM hon nu ”bara” hade en dålig dag, om hon vaknat på fel sida eller om hon bara kände att livet var piss just idag – då kunde hon vara hemma från jobbet! Jag tror garanterat att en vikarie hade gjort hennes jobb bättre än vad hon gjorde i detta läge.

  Visst, man kan inte förbättra situationen för någon som är i livets slutskede – där hamnar vi alla tids nog. MEN man kan göra tillvaron så bra det går, och det är personalens skyldighet kan jag tycka. Att vara glad men också förstående är något som tillhör. Att sätta sig ner, prata TILL personen i fråga, bemöta denne så som man själv hade velat bli bemött, att ta sig tid… det är så viktigt!

  Men får så mycket tillbaka av att jobba med äldre. Jag var ju själv inom äldreomsorgen i några år, nu känner jag inte att jag vill tillbaka men det har andra förklaringar. För jobbet i sig är väldigt givande, och man kommer oftast hem med ett leende på läpparna. Man får höra så mycket kul och rent av intressant…

  Åhh… förstår att du inte orkade ta samtalet idag. Förstår helt. Men åh, vad jag önskar att jag var där. För nej, i såna lägen är jag ALLT ANNAT än blyg…!

  1. Jag kan tänka mig att du går i försvar för personer som far illa, för du är sån, en sån som har världens största hjärta min vän!
   Tack för din kommentar fina!!
   KRAMEN

 23. Usch Malin så tråkigt att höra om din upplevelse om denna dåliga respekt! Håller med dig, man får inte låta en dålig dag eller annat som tynger en gå ut över de man jobbar med om man jobbar med människor! Det får man låsa in i skåpet under dagen i så fall. Grejen är ju också den att det kostar i princip inget extra att vara trevlig och visa lite omtanke. De allra flesta människor, även gamla och sjuka, klarar då också av att visa uppskattning tillbaka i form av ett ”tack” eller ett leende. Då blir förhoppningsvis vårdtagaren glad tillbaka, en känsla den kan ta med sig till nästa patient. Tänker så ofta på detta när man möter folk i serviceyrken, det må vara allt från passkontrollanter till Mc Donalds, varför suris? Då blir man bara sur tillbaka… Hoppas att det var en engångsföreteelse och att din mormor nu blir väl omhändertagen <3!

  1. Tyvärr så har mina två kusiner upplevt detsamma som jag.. så nu ska jag säga ifrån!! På skarpen!
   Pussen finaste

 24. Jag arbetar ju inom vården och ja… jag har tyvärr ofta sett personer som arbetar där och som inte hör hemma med människor. Ställ dig i en fabrik eller nåt om du inte har empati!
  Massor med kramar till dig!

 25. jag var o hälsade på min farmor strax innan hon gick bort i fjol o där jobbade en som behandlade henne som ett barn, klappade henne på huvudet o kallade henne ”lilla gumman” o var såååå dryg o dum!
  farmor sa: hon är falsk den där, riktigt falsk.
  Nog för att hon var gammal o vimsig men dum i huvet var hon inte.

  träffade denna människa senare o hon sa det att ”din farmor o jag kom inte så bra överrens på slutet, hon var så sur o tvär.”
  HMMM WONDER WHY!

  Hoppas din mormor slipper den där dumma jäveln snart!
  KRAM!

 26. Nä fy. Fel människa på fel plats! Jag jobbar själv inom vården och skulle aldrig kunna bemöta en annan människa så. Det är inte acceptabelt. Personen man vårdar har inte valt att hamna där och är i en väldigt utsatt position och då är det så viktigt med vänligt bemötandet och respekt. Tycker du ska prata med chefen för det där är inte ok!

 27. Jag blir arg när jag läser ditt inlägg. Dock inte förvånad. Min pappa låg inlagd större delen av sommaren och hösten. Han var till en början ganska pigg men orkade inte gå själv på toaletten, vad gjorde personalen? Jo de TVINGADE pappa att göra sina behov i blöjor för att de inte tyckte det var värt besväret hjälpa honom på toa. Det fanns till och med personal som inför mig och min dotter svarade pappa att det var bara bajsa i blöja för tid att hjälpa honom på toa hade hon inte. Min pappa grät av förnedring. Det får inte gå till så. Kan säga att vi gjort en anmälan till patientnämden.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..