Syskonkärlek på gott och ont

Syskon, på gott och ont va, men mest väldigt gott. Syskon bråkar för att sedan gadda ihop sig när det verkligen behövs, speciellt mot mamman.. HÄR läste jag vad en psykolog anser, och ja, för min del stämmer fördomarna väldigt väl hur man är om man är minst, störst eller mitt emellan, både för mina egna barn men även mig själv och mina systrar. Jag är minst av tre döttrar och kommer alltid att vara pappas lilla ”Maset”.

Om vi hårdrar det som fördomarna säger om syskonskaran:
Den största: Styr, ställer, ansvarstagande och är ledaren i syskonskaran och i yrkeslivet men har ofta duktighetssyndromet, Favoriten bland barnbarnen som den ”förste”.
Den mellersta: Hänger liksom bara med, flexibel, lyssnar hellre än pratar, försiktig och tar inte riktigt ställning men kan ha svårt för att få sin plats och roll
Den minste: Alltid den ”lilla-bortskämda” som går sin egen väg och vågar kasta sig ut i det okända, otålig och ger upp lätt, Tar inte mycket ansvar för det gör alla andra åt hen

Berätta om dig och din syskonskara! Jag tycker att det är så himla intressant! Stämmer det hos dig?

Och här hemma är vi två minstingar OCH skyttar som lever tillsammans.. Vi är lika röriga men det går bra ändå!

Gabriel och Mira sitter ofta och håller handen vid middagsbordet

Och Cornelia saknas här hemma!

 1. Det är himla intressant tycker jag. Lyssnade på en debatt eller vad det heter om precis detta (plats i syskonskaran o hur det påverkar en som person) på radion i höstas. O jag kom fram till att jag är funktionellt ensambarn då min syster är 6 år yngre än mig. Det fick inte vara mer än 4 år mellan för att det skulle påverka rollerna. Fler år och man blev funktionellt ensambarn. Och var det mindre än 2 år emellan (tror jag det var) blev man pseudotvillingar. Så våra barn (3st) är två stycken pseudotvillingar (16 mån emellan) och ett funktionellt ensambarn (8 år yngre än tvåan). Så vi har verkligen rört till det på detta planet… 🙂 Och det stämmer nog. Vår mellersta är absolut inget mellanbarn… Äldsta (enda tjejen) är väl iofs väldigt mycket storasyster men det kan ju bero på att hon är tjej oxå…

 2. Oj vad det stämmer, har 3 syskon varav en är ett halvsyskon (hur man nu kan vara halv.han är hel för mig). Min storebror är 8 år äldre än mig och har bott mestadels hos sin mamma. Mina andra 2 syskon är yngre än mig. Min lillasyster är 11 månader yngre än mig och min lillebror 3 år yngre än mig. Jag är den typiska storasystern som fixar allt. En reservmamma.
  Är så jäkla duktig att jag skulle vilja kräka på mig själv i bland. Lillasyster dom är i mitten är osäker och kan inte ta några beslut utan att fråga om råd. Lillebror bortskämd och behöver inte ta mycket ansvar.
  Låter som vi är 6-7 år…. men icke.

 3. Jag är storasyster ut i fingerspetsarna. Är ofta ledaren, men sällan jag tar rollen. Utan blir mer tilldelad den. Det sägs att man ma inte ska välja sin partner om de har samma titel som en själv i syskonskaran. Det tycker jag är super intressant. Har du någon gång tänkt på hur vem man är i syskonskaran kan påverka förhållandets utkomst?

  Ha en fantastisk dag

  1. JA jag har funderat på det, det fungerar superbra för min mans och min del, men vissa saker märks att dom inte är bra. Som att ta ansvar för städningen 😉 Kramen

 4. Här stämmer det mestadels 🙂 Vi är fyra tjejer. Den äldsta styr och ställer, ska ha kontroll, har alltid projekt och dom ror hon galant i hamn, hon är en riktig ledare men kan uppfattas för rak och hård av vissa men hon har en mjuk sida under också, jag är mellanbarn 2 år yngre, lugn, flyter med strömmen lite men har kastat mig ut i världen för att växa själv och stå på egna ben då jag har känt mig styrd av storasyster och inte lika ”duktig”. Nu är jag samma person men accepterar att vi är olika och lika bra för det. Sen kommer min 3 år yngre syster, hon är lugn, gör inget väsen av sig, har aldrig höjt rösten och stått upp för sig själv utan backat, hon är stabil och har nu ett chefsjobb så där har hon fått en roll som passar henne, min yngsta syster är sladdis. 9 år yngre och väldigt lik storasyster. Styr och ställer och är bortskämd. Har alltid fått allt som hon velat och vill gärna ha kontroll och bestämma haha. Så den äldsta och yngsta har ganska lika roller och vi mellansystar ganska lika..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..