Så lätt att skylla på pedagogerna när det är dåligt

Nej, nu kokar jag efter ett inlägg på Facebook. KOKAR! Visst är det lätt att slänga ur sig hur dålig en skola och dess pedagoger är så fort det sker något trist på barnens skola. Om barnen hamnar i slagsmål har inte lärarna varit på plats. Kommer ett barn hem och mår dåligt på grund utav mobbing så är det också bristen på personalens närvaro,förståelse och förmåga att blunda när det sker.

Men herregud väx upp!

Istället för att sitta och gnälla och kritisera, se det ur skolpersonalens perspektiv också. 30 barn i en barngrupp på två mentorer är inte ovanligt i dagens skolverksamhet. Det är inte bara för få personal, det är även utökade krav på dokumentering för lärarna. Jo, det är faktiskt oftast det dom gör när det är för lite personal ute hos barnen på rasterna. Jag är övertygad om att det är inte det pedagogerna VILL göra, dom vill vara med barnen och se våra barn utvecklas och må bra precis som vi föräldrar vill.

Det är inte alltid lärarnas fel när det händer tråkigheter. Det är jäkligt lätt att slänga skiten på dom som inte kan göra något, men som faktiskt gör sitt allra bästa!

Det är vårt fel, ja ditt och mitt, eftersom det är vi som röstat fram våra politiker som är ansvariga för besluten om vad som är ”bäst” för våra barn. Jag ska inte gå in på den diskussionen men dom verkar ha glömt att det är Sveriges framtid (deras efterträdare med andra ord) dom utsätter den dåliga skolan för.

Oftast beror missnöjet med skolan på mobbing som för min del handlar om värderingar och förebilder som vi vuxna föräldrar överför till våra barn redan i modersmjölken. De dåliga attityderna och tråkiga sakerna som sker på skolan kan inte alltid beskyllas på dålig och frånvarande personal. Som förälder bör man ta sig en funderare och ansvar för vad man ger sina barn för värderingar. Varför inte vara med i skolan och skapa en uppfattning baserat på fakta så att du kan påverka politikerna. Kräv att politikerna är med på ett föräldramöte. Vissa personalen att dom har ditt stöd för att skapa en bättre skola och miljö för barnen istället för att motarbeta genom gnäll och ibland orimlig kritik på saker som inte pedagogerna själv kan påverka.

Det finns många trasiga barn i skolan, och det börjar redan i förskoleklass, då kan det inte enbart vara skolpersonalens fel? Det finns barn med väldigt olika behov, bakgrund, erfarenhet, funktionsvarationer mm som ska fungera ihop. Det tar tid. Tid OCH engagemang från föräldrar och personal tillsammans. Vi måste vara ett team vi föräldrar och skola om det ska bli bra för våra barn. Är vi ”motståndare” drabbas barnen hårdast!

Så om skolan ska ta sitt ansvar, så tycker jag att vi ska börja ta vårt som förälder! Och jag lovar dig, pedagogerna vill ha en bra skola för våra barn- precis som vi föräldrar!

 

 

 1. Malin skriver:

  Hej! Jag jobbar som pedagog på en förskola /skola i Stockholm. Och jag vill bara säga att du har skrivit en fantastiskt bra artikel, och jag är en av de många som har delat den på Facebook. Jag tycker även att det är viktigt att vi pedagoger och lärare uppmanar föräldrarna till ansvar genom samtal. Kram!

  1. Fnulan skriver:

   Tack Malin!!! Sug åt er allihop!! Stor kram!

 2. Maja75 skriver:

  Hej finis!

  Du tar upp ett viktigt och ständigt aktuellt ämne. Bra! För oss är det särskilt viktigt i skrivande stund, då det har uppdagats att vår 7-åring är rädd och osäker inför sin lärare!! Han har känslan av att hen tycker att han är dålig och blir alltså väldigt nervös för att göra fel inför läraren! Här sätter jag ner foten och det å det bestämdaste! Så får det inte vara!! Vad man än försöker att uppnå i sin roll som pedagog, så är rädsla helt fel väg att gå! Som föräldrar tar vi vårt ansvar på största allvar. Hjälper till med läxor, undrar, frågar, uppmuntrar och bryr oss. Men någonting är väldigt fel om min son är RÄDD för läraren! Lärandet ska vara lustfyllt och inte förknippat med rädsla och osäkerhet! Rädsla hämmar och blockerar lärandet istället för att främja!Nehej, det här tänker jag inte acceptera!! Jag är ingen gnällig förälder, men det här är inte ok! Vad tror man som pedagog att man uppnår med rädda elever?? Nej, fy racksingen!! Vi vuxna kan ta det till oss själva. Hur roligt skulle det vara att dagligen behöva möta en chef eller arbetsledare som vi är rädda för? Va? Hur bra hade vi presterat och hur bra hade vi mått?? Föräldrarnas ansvar i all ära, men pedagogerna har ett minst lika stort. Som förälder tänker jag inte acceptera att min son är rädd, nervös eller orolig på grund av sin pedagogs tillkortakommenden!

  Önskar dig en härlig måndag. Här skiner solen 🙂

  Kramar

  1. Fnulan skriver:

   Nej vad tråkigt att det är så för sonen!!! Jag hoppas att det löser sig. Men detta är en helt annan sak än det jag skriver. Såklart finns det dåliga pedagoger också, precis som att det finns dåliga läkare. Naturligtvis har lärarna också ett ansvar för sina arbetsprestationer, men det yttersta ansvaret har alltid föräldern. Och du verkar ha tagit tag i det, och då kan du och skolan samarbeta för att göra det bättre för din son. Exakt mitt mål med inlägget!
   All lycka till i världen!! Kram

 3. skriver:

  Tänk om fler hade tänkt som dig, Malin, då hade vi som jobbar i skolan haft det betydligt enklare, tänk om man alltid känt att man har föräldrarna med sig och inte mot sig…så mycket enklare vårt jobb hade blivit :)(många föräldrar är JÄTTEbra, men långt ifrån alla) …och vi kunde till 100% fokusera på barnens bästa och inte föräldrarnas..
  som det är nu så är det till stor del föräldrarnas behov som ska tillgodoses, tycker föräldrarna..

  jag vet inte många andra yrkeskategorier som ifrågasätts lika mycket som skolans personal, vem ifrågasätter tex en läkares kompetens, eller en elektrikers, frisörs, eller bibliotekariens??? ibland känns det som om alla andra är experter i skolan utom skolans personal…:/ …usch så negativt detta blev, men ibland känns det bara för mycket

  1. Fnulan skriver:

   Kära du, jag förstår din frustration! Det är därför jag vill skrika ut till de som glömmer. Sträck på dig!!!!! Ni är grymma!!! Stor KRAM

  1. Fnulan skriver:

   Tack Linda, jag ska gå in och läsa med en gång!! Kramen

 4. Jenni skriver:

  Tack för att du tar upp ämnet! Skolan/ förskolan behöver hjälp. Vi kan inte göra allt, som alla kloka här skriver. Vi måste samarbeta. Heja alla som kämpar tillsammans för vår framtid. Alla barn gör rätt bara de får möjlighet!!

  1. Fnulan skriver:

   Ja men såklart!! Ni är värda all hjälp ni kan få!!! Heja er, ni är grymma!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..