Så lätt att skylla på pedagogerna när det är dåligt

Nej, nu kokar jag efter ett inlägg på Facebook. KOKAR! Visst är det lätt att slänga ur sig hur dålig en skola och dess pedagoger är så fort det sker något trist på barnens skola. Om barnen hamnar i slagsmål har inte lärarna varit på plats. Kommer ett barn hem och mår dåligt på grund utav mobbing så är det också bristen på personalens närvaro,förståelse och förmåga att blunda när det sker.

Men herregud väx upp!

Istället för att sitta och gnälla och kritisera, se det ur skolpersonalens perspektiv också. 30 barn i en barngrupp på två mentorer är inte ovanligt i dagens skolverksamhet. Det är inte bara för få personal, det är även utökade krav på dokumentering för lärarna. Jo, det är faktiskt oftast det dom gör när det är för lite personal ute hos barnen på rasterna. Jag är övertygad om att det är inte det pedagogerna VILL göra, dom vill vara med barnen och se våra barn utvecklas och må bra precis som vi föräldrar vill.

Det är inte alltid lärarnas fel när det händer tråkigheter. Det är jäkligt lätt att slänga skiten på dom som inte kan göra något, men som faktiskt gör sitt allra bästa!

Det är vårt fel, ja ditt och mitt, eftersom det är vi som röstat fram våra politiker som är ansvariga för besluten om vad som är ”bäst” för våra barn. Jag ska inte gå in på den diskussionen men dom verkar ha glömt att det är Sveriges framtid (deras efterträdare med andra ord) dom utsätter den dåliga skolan för.

Oftast beror missnöjet med skolan på mobbing som för min del handlar om värderingar och förebilder som vi vuxna föräldrar överför till våra barn redan i modersmjölken. De dåliga attityderna och tråkiga sakerna som sker på skolan kan inte alltid beskyllas på dålig och frånvarande personal. Som förälder bör man ta sig en funderare och ansvar för vad man ger sina barn för värderingar. Varför inte vara med i skolan och skapa en uppfattning baserat på fakta så att du kan påverka politikerna. Kräv att politikerna är med på ett föräldramöte. Vissa personalen att dom har ditt stöd för att skapa en bättre skola och miljö för barnen istället för att motarbeta genom gnäll och ibland orimlig kritik på saker som inte pedagogerna själv kan påverka.

Det finns många trasiga barn i skolan, och det börjar redan i förskoleklass, då kan det inte enbart vara skolpersonalens fel? Det finns barn med väldigt olika behov, bakgrund, erfarenhet, funktionsvarationer mm som ska fungera ihop. Det tar tid. Tid OCH engagemang från föräldrar och personal tillsammans. Vi måste vara ett team vi föräldrar och skola om det ska bli bra för våra barn. Är vi ”motståndare” drabbas barnen hårdast!

Så om skolan ska ta sitt ansvar, så tycker jag att vi ska börja ta vårt som förälder! Och jag lovar dig, pedagogerna vill ha en bra skola för våra barn- precis som vi föräldrar!

 

 

 1. Så bra skrivet. Men det är så lätt att skylla på ”någon annan” för då slipper man själv ta ansvar. Men många säger att det är så lite personal i skolan idag mot förr. Jag är snart 50 och då jag gick i skolan var vi aldrig mer än en pedagog och mellan 25-30 elever. Däremot fanns alltid en skolvärdinna ute på rasterna.
  Till sist är det vi föräldrar som uppfostrar våra barn och pedagogen undervisar.

  1. Där sa du de magiska orden… ”Till sist är det vi föräldrar som uppfostrar våra barn och pedagogen undervisar”

 2. Kunde inte sagt det bättre Malin. Vi har samma diskussion här där jag bor och det gnälls på lärarna och ”hur kan det ha blivit så i vår lilla byskola” Ja kära föräldrar hur har ni fostrat era små sockertoppar? Öppna ögonen och våga säga till som förälder även om det inte är ditt barn du ser mår dåligt, mobbas/mobbar….

 3. Ja, jag tycker det skylls på samhället, politiker, lärare osv osv HELA tiden. I slutänden är det faktiskt vi föräldrar som brister i uppfostran . Numera tycker jag att det är mycket dalt med våra barn. Det är ju inte så att barn föds ”fullfjädrade” utan det är vi som ska visa, lära sunda värderingar. Många föräldrar verkar inte ens förstå att man ibland kan säga nej till sitt barn. Jag är fullständigt övertygad om att lär man sitt barn allas lika värde så växer inte det barnet upp till en mobbare.

 4. Du har mycket rätt i det du skriver! Min dotter går i förskoleklass och det är med den djupaste bedrövelse som jag ser hur hon blir illabehandlad av andra barn. Jag har varit med henne i skolan och blir helt chockad över hur visa barn beter sig. De svär och skriker åt lärarna, de gör överhuvudtaget inte som de blir tillsagd.
  Min dotter har under detta året blivit sparkad, sparkad grus på, fått pinnar i huvudet, fått is kastad på sig. Jag tycker att lärarna gör allt de kan och lite till. Men vad spelar det för roll när många barn inte verkar få det det mest grundläggande rätta värderingarna hemifrån.

  1. Vad ledsen jag blir av att läsa att din dotter har det jobbigt <3 Jag hoppas verkligen att hon får hjälp <3 Kram till er båda

 5. Jag har börjat jobba som lärarassistent på en skola och det har varit nyttigt. Numera vet jag hur mycket arbete lärare lägger ner och hur lite av det som syns utåt.
  Jag har också mött lärare som suckat över elever som utan att tveka kallar andra barn både det ena och andra. Som förklaring får en lärare som säger ifrån ”att så säger mamma/pappa”. Hur ska en pedagog kunna förändra ett respektlöst beteende när barnen får stöd för sin attityd hemifrån? Att det är ok att skrika svartskalle, neger, idiot…
  Krävs nog ett mindre underverk för att få barn som växer upp i hem där folk delas upp i bra och dåligt att behandla alla med respekt.

  1. Ja du det är verkligen ett dilemma men vi får försöka med att börja med våra barn eller hur! Stor KRAM

 6. Alltid lättare att skylla på andra. Först och främst borde föräldrar ta sitt eget ansvar & visa barnen vad som är rätt och fel. Barn måste även lära sig av sina konsekvenser. Hur kommer det annars sluta?
  Lärarna ska inte uppfostra våra barn, dem ska lära dem allt vad gäller matematik, svenska mm.

 7. Åh vad du är klok! Håller helt med och är så glad att någon är klarsynt nog att se problemet och lyfta upp det till ytan. Det är så tråkig jargong på skolan nu för tiden, svårt attförstå att det hänt så mycket från när jag gick där flr 10 år sedan. Tack för att du finns och ryter till ibland 🙂

 8. Jag håller med om att det är föräldrar som ska uppfostra sina barn. Men pedagoger ska inte uppmuntra mobbing när det händer och det har jag varit med om, att de tycker att ren mobbing inte är något problem. Allt för att slippa ta i problemen. De andra föräldrarna lyssnade på pedagogerna om att det inte var något problem. Alltså fortsatte mobbingen tills jag bytte skola.

 9. Hejsan svejsan
  Det är ett jätte stort ämne du går in i.
  Det finns något som heter föräldrabalkslagen ,
  Alla föräldrar bör nog gå in och lus läsa denna .
  Det största Ansvar har föräldrarna och det hoppas jag verkligen att de förstår, att uppfostra sina Barn.
  Det Ska Inte Förskolan Eller Skolan Göra och inte Fritids Göra.
  Man är tvungen som föräldrar att göra detta.
  Fattar inte alls egentligen hur man tänker???
  Som förälder ska man vara till sina barn stötta och lära de.
  Detta har alltid funnits , men verkar konstigt i dag må jag tycka.
  Har en dotter som är lärare, hon älskar sina elever över allt , men man kan inte älska 50 föräldrar eller??
  Uppmaning till alla föräldrar, ta hand om era barn, lägg undan, datorer, paddor, och telefoner och ta hand om era Barn
  Jag som skriver vet att jag har rätt.

 10. Tack för att du tar upp ämnet! Skolan/ förskolan behöver hjälp. Vi kan inte göra allt, som alla kloka här skriver. Vi måste samarbeta. Heja alla som kämpar tillsammans för vår framtid. Alla barn gör rätt bara de får möjlighet!!

 11. Tänk om fler hade tänkt som dig, Malin, då hade vi som jobbar i skolan haft det betydligt enklare, tänk om man alltid känt att man har föräldrarna med sig och inte mot sig…så mycket enklare vårt jobb hade blivit :)(många föräldrar är JÄTTEbra, men långt ifrån alla) …och vi kunde till 100% fokusera på barnens bästa och inte föräldrarnas..
  som det är nu så är det till stor del föräldrarnas behov som ska tillgodoses, tycker föräldrarna..

  jag vet inte många andra yrkeskategorier som ifrågasätts lika mycket som skolans personal, vem ifrågasätter tex en läkares kompetens, eller en elektrikers, frisörs, eller bibliotekariens??? ibland känns det som om alla andra är experter i skolan utom skolans personal…:/ …usch så negativt detta blev, men ibland känns det bara för mycket

  1. Kära du, jag förstår din frustration! Det är därför jag vill skrika ut till de som glömmer. Sträck på dig!!!!! Ni är grymma!!! Stor KRAM

 12. Hej finis!

  Du tar upp ett viktigt och ständigt aktuellt ämne. Bra! För oss är det särskilt viktigt i skrivande stund, då det har uppdagats att vår 7-åring är rädd och osäker inför sin lärare!! Han har känslan av att hen tycker att han är dålig och blir alltså väldigt nervös för att göra fel inför läraren! Här sätter jag ner foten och det å det bestämdaste! Så får det inte vara!! Vad man än försöker att uppnå i sin roll som pedagog, så är rädsla helt fel väg att gå! Som föräldrar tar vi vårt ansvar på största allvar. Hjälper till med läxor, undrar, frågar, uppmuntrar och bryr oss. Men någonting är väldigt fel om min son är RÄDD för läraren! Lärandet ska vara lustfyllt och inte förknippat med rädsla och osäkerhet! Rädsla hämmar och blockerar lärandet istället för att främja!Nehej, det här tänker jag inte acceptera!! Jag är ingen gnällig förälder, men det här är inte ok! Vad tror man som pedagog att man uppnår med rädda elever?? Nej, fy racksingen!! Vi vuxna kan ta det till oss själva. Hur roligt skulle det vara att dagligen behöva möta en chef eller arbetsledare som vi är rädda för? Va? Hur bra hade vi presterat och hur bra hade vi mått?? Föräldrarnas ansvar i all ära, men pedagogerna har ett minst lika stort. Som förälder tänker jag inte acceptera att min son är rädd, nervös eller orolig på grund av sin pedagogs tillkortakommenden!

  Önskar dig en härlig måndag. Här skiner solen 🙂

  Kramar

  1. Nej vad tråkigt att det är så för sonen!!! Jag hoppas att det löser sig. Men detta är en helt annan sak än det jag skriver. Såklart finns det dåliga pedagoger också, precis som att det finns dåliga läkare. Naturligtvis har lärarna också ett ansvar för sina arbetsprestationer, men det yttersta ansvaret har alltid föräldern. Och du verkar ha tagit tag i det, och då kan du och skolan samarbeta för att göra det bättre för din son. Exakt mitt mål med inlägget!
   All lycka till i världen!! Kram

 13. Hej! Jag jobbar som pedagog på en förskola /skola i Stockholm. Och jag vill bara säga att du har skrivit en fantastiskt bra artikel, och jag är en av de många som har delat den på Facebook. Jag tycker även att det är viktigt att vi pedagoger och lärare uppmanar föräldrarna till ansvar genom samtal. Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..