Kilohets inför barnen?

Denna konstanta kilohets och utseendefixering

Denna jäkla kilohets.
Något av det första jag har tänkt på morgonen i hela mitt vuxna liv har varit, Vilken diet ska jag köra på idag?
Något av det sista jag har tänkt på kvällen i hela mitt vuxna liv har varit, Jaha det sket sig idag igen.

Denna förbannade diethets och kamp om det perfekta utseendet. De äter upp oss lika fort som den där chokladkakan vi tuggar i oss utan att ens tugga den innan den far ner i magen. Vi hinner inte ens njuta. Kampen kommer aldrig att ta slut om man inte dödar demonerna. Och gudarna ska veta att de flesta monstren sitter i huvudet. I alla fall i mitt.

Jag ser hur jag lätt projicerar över detta till mina barn.
– Är du ledsen Mira? Vill du ha något att äta?
– Är du trött Mira? Det är nog för att du är hungrig!
– Ska vi mysa? Alltså äta något gott?
– Åh gjorde det ont? Ska du ha en glass? 

Du förstår antagligen vart jag vill komma.

Nä vännen, tänk till du med. Jag mådde illa när jag kom på mig själv att överföra detta negativa beteendet till de jag älskar mest i världen.
Gör du något som uppmuntrar till det dåliga matbeteendet du själv har? Och vill du verkligen det? 

Bara för att jag har sockermonster i mitt huvud behöver jag inte överföra dessa på mina barn. Hur kan jag vilja dom så ont? Jag vill inte att dom ska lida som jag gör. Jag vill att dom ska ha en god relation till mat och sin egen kropp och inte den destruktiva som jag har. Mira kan ta fem godisbitar och låta fem ligga kvar. Tänk den som hade kunnat det! Barn äter när barn är hungriga, jag äter för att jag vill äta. Dessutom använder barnen sin energi lite bättre än vad vi gör. Mira kan även stå och spegla sig och säga till sig själv att hon är fin. Det vill jag med göra.

Mitt lilla extrabarn Isabella har kommit fram till en otroligt bra sak när det gäller hennes kamp mot kilona, hon har valt om fokus. Du kan läsa mer om det HÄR. Du kan även läsa om mina tankar kring vikten och hälsan på min kategori Viktresa.

Kilohets

Min fantastiska man med en kropp fylld med brännskador till 40% och ett ben som saknas.
Jag har ALDRIG någonsin hört honom klaga eller säga något negativt om sig själv och sin kropp.
Jag har mycket att lära av honom. Men även av Mira.

FÖLJ MIG GÄRNA PÅ 
Bloglovin
Instagram
Facebook
Youtube

 1. Heja. Bra skrivet.
  Tänker ofta på det där.
  Kanske mer sen jag blev mamma till tre tjejer….
  Vilket ansvar man har att försöka ge barnen en sund syn på mat och att älska sin kropp…
  Försöker undvika ” mat-tjat” och att inte använda gott som belöningssystem.
  Inte helt lätt…
  (Jag stör mig på sången om krokodilen i bilen – att använda ”tjock och fet” sådär…hm…
  Blev dock oerhört glad när en 60plussare i vår närhet tog åt sig av mina tankar en påsk och gav mina barn påskägg med frukt, peng och varsitt kinderägg istället för ett halt kilo godis. Det GÅR att ändra på gamla hundar!
  Även på dig och mig!
  Kram!

  1. Fnulan skriver:

   Usch den hemska sången! Och ”Du skåning, du skåning….”. Mina barn får inte godis i mängder på påsk utan i lagom mängd. Sen äter jag upp det 😉
   Kram

 2. Så mycket rätt i det du skriver! Jag försöker alltid att undvika prata om dieter osv inför barnen, men vet att de fattar iaf.
  Btw, missade nyheterna igår.. men är ju så nyfiken! Kan man se klippet någonstans? Vill ju veta vad det handlade om 🙂
  Kram

  1. Fnulan skriver:

   Det kommer ikväll =) Kramen så kolla INTE.. jag är skitnervös…..

 3. Bra skrivet! Min dotter är 12 år nu och som tur är har hon (ännu) inte börjat fundera på dieter och dylikt. Känns som jag och mannen har gjort något rätt i alla fall. Hon är stolt över den hon är och hur hon ser ut. Sen försöker vi förmedla det som är mitt mantra. Att leva sunt innebär att man även får ”unna” sig, oavsett om det är godis, glass, smink, massage, ny klänning etc. Man kan äta allt, men med måtta. Sedan förmedlar vi att vi alla mår bra både i kropp och knopp av träning utan att det får bli en fixering. Kram!

  1. Fnulan skriver:

   Ja det är ju det där med träning =) Jag har slutat säga att jag ”unnar mig”. Jag säger att jag väljer.. Känns bättre inombords. Duktig din tjej är! Stor bamsekram och tack

 4. Hanna skriver:

  Vilket bra inlägg! Det är bra att påminna sig om vilka värderingar man inte vill överföra på sina barn.

  1. Fnulan skriver:

   Tack Hanna!! Ja vi gör det nog mer än vad vi tror. Sorgligt <3 Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..