ANNONS

Danska Rivieran dag 1

/

Välkommen til Danska Rivieran- Nordsjälland

Idag fick vi uppleva en del av Danmark som jag inte upplevt förut och ändå är det så nära som det är. Jag tar tåget dit på nolltid eller kan jag ta båten över från Helsingborg. Rivieran är nära med andra ord.

Jag mötte upp de andra på Kastrup eftersom dom flög från Stockholm och Norge. Tillsammans tog vi Öresundståget upp mot Helsingör  som tar en timme där Camilla (representant från Visit Nordsjälland) hämtade oss.
Att Nordsjälland är ett populärt sommarställe är ganska tydligt eftersom det finns 50.000 sommarstugor, Danmarks största slott-Kronborg, mängder med museum, konst och lokalproducerad mat. Och så det bästa av allt, alla härliga danskar.
Äntligen skulle jag få uppleva den Danska Rivieran och se det lyxiga Danmark som är så långt som 23 mil.

Marielyst

MARIENLYST

Vi började vår upplevelse med en rundvisning och fantastiskt god lunch på det vackra och nyrenoverade Marienlyst Strandhotel med anor 155 år tillbaka. Det var hit man reste om man var kunglighet för 100 år sedan. Kung Fredrik lät detta byggas för att ha plats till sina fina gäster. Nu finns det 225 rum men det är fler på gång. Och en liten hemlis vi fick veta (och se..) är att det danska fotbollslandslaget håller till här ;). Inte alls konstigt om du frågar mig. Miljön är magisk.

Marielyst

Värt att veta om Kronoborg slott är att det ligger på Unescos Världsarvslistan. Slottet har cirka 200 000 besökare varje år men vi hade tyvärr inte tid att åka dit. Det är en bra anledning för mig att komma tillbaka eller hur? Och det gör jag mer än gärna! Slottet ligger på en udde nära Helsingörs centrum och kallas även ”Hamlets slott” eftersom Shakespeare lät Hamlet utspelas just här.

Marielyst

En vacker trappa pryder den gamla delen av hotellet och är kulturskyddad. Titta så fint! Jag blev alldeles tagen av de fantastiska bevarade detaljerna i stora delar av Marielyst. Det värmer i hjärtat att dom värnar om historien.

Marielyst

Rummet vi fick titta in hade en utsikt ut mot Öresund och var vackert inrett! Jag blev förvånad över de relativt låga priserna för att vistas på Marielyst. Jag trodde att det skulle ”kosta skjortan” men så var det verkligen inte. Du får söka priser på deras hemsida för det är väldigt beroende på när du åker dit.
Bor du på Strandhotellet Marielyst får du tillgång till Casinot, Restaurangerna, konserter och Danmarks bästa hotell när det gäller utsikt.

Marielyst

Marielyst

Vi fick också se deras alldeles nya spa som hade en otrolig utsikt mot hela Öresund. Du ser över till Helsingborg och kan njuta av utsikten av Kronborg Slott. Och då ska jag ta första parkett på den fina stranden. Det var verkligen ett snyggt spa! Jag har aldrig sett något liknande!

Marielyst

Marielyst Strandhotell lägger man stort fokus på den totala upplevelsen där maten är en viktig ingrediens. Maten håller otroligt hög klass och vi fick uppleva två rätter. Vi alla hummad, blundande och nickade av gastronomisk glädje inombords. Något jag uppskattade som var ganska genomgående för de fina restaurangerna var att man skippade tillbehören som potatis. BRA val, fokus på det som är själva rätten är helt klart min melodi. Den gröna ”klumpen” du ser där uppe är avokadoglass! Alltså såååå gott!

Det finns tre olika restauranger att välja på och alla med fantastisk mat! Det ska finnas något för alla, det var en viktig filosofi och något jag uppskattar.

Marielyst

Kulturhavnen

KULTURHAVNEN
När vi varit på det vackra Marielyst åkt vi in till centrum för att uppleva Kulturhavnen som tidigare var ett båtvarv som nu förvandlats till ett kulturhus. När varvet stod tomt tog kommunen ett klokt beslut att använda det till invånarna istället. Och nu är det precis som det låter, en hamn som exploderat i kultur för ALLA!

Kulturhavnen

I hamnen hittade Mirka mannen i sitt liv, hon tyckte dock att han var lite svårtflirtad och stel 😉 Att man ska vara så svåra..

http://vaerftetsmadmarked.dk

Precis sidan själva kulturhuset låg –Værftets Madmarked.
Konceptet med en Street Food market hoppas jag komma till Sverige, typ imorgon. GOD och ordentlig mat, till låga priser och gjort av mycket kärlek, det är min grej det. Här samlas matkreatören och entreprenörer deras matkonst från hela världen i sen egna små foodtrucks. Tänk dig våra svenska saluhallar inredda med matvagnar. Ungefär så är det.
Här finns idag 14 små foodtrucks men kommer att fyllas på till sommaren med ett par till så att det kommer att finnas cirka 22 (tror jag).

http://vaerftetsmadmarked.dk

Inredningen var en salig blandning av ”loppisfynd”. Det var spartanskt men med eftertanke. Jag älskar när restauranger tänker på miljön och återanvänder så mycket som möjligt och ser potentialen och vågar vara annorlunda. Det skapar en mysig och välkomnande miljö.

http://vaerftetsmadmarked.dk

Vi började rundturen med en god drink på Travellers Bar. Tre killar som startade sitt eget drinkkoncept. De gör ALLT från grunden! ALLT!

http://vaerftetsmadmarked.dk

Carola och Mirka gillade killarna, eller förlåt, jag menar drinkarna såklart! Jag smakade en med ananas och vanilj. HEAVEN!

http://vaerftetsmadmarked.dk

Vi var ett gäng från Sverige och ett gäng från Norge. I mitten ser du Odd som har en JÄTTESTOR reseblogg samt skriver för de stora tidningarna i Norge.

http://vaerftetsmadmarked.dk

Jag har ALDRIG erbjudits så mycket mat som här. Vi skämdes till slut när vi satt där med alla läckerheter och inte orkade äta upp. När vi fick veta att någon annan skulle få njuta av den goda maten så andades vi ut lugnt. Men alla smakbitar smakade UNDERBART och det var kulinariska rätter från precis hela världen.

Det som berörde mig allra mest var en kvinna som kommit från Syrien och startat upp sin egen verksamhet på matmarknaden tillsammans med sin man. Deras önska om att leva ett danskt liv utan bidrag var så hög så att dom startade upp sin lilla foood-truck-restaurang med Syriska delikatesser med hjälp utav kommunen. Det slutade dock inte där. Nu har paret ett projekt tillsammans med Helsingörs kommun där dom hjälper andra syriska kvinnor att integreras i det danska livet. Underbart!

M/S Museet for Søfart

M/S MUEET FOR SÖFART
Precis sidan om matmarknaden ligger sjöfarts museum; M/S Museet for Søfart som arkitekten Bjarke Ingels byggt. Det var verkligen ett spektakulärt och modernt museum och låg under jord.
Priserna för att gå in är; vuxna 110 kr, barn under 18 år gratis och en familjebiljett kostar 200 kr

M/S Museet for Søfart

Vi var där alldeles för kort tid för att hinna uppleva det till max så detta är också något att återkomma till. Jag tror inte att Mira på 8 år hade uppskattat ett besök där men ett barn med ett stort intresse av båtar ska absolut dit.

M/S Museet for Søfart

M/S Museet for Søfart

Jag uppskattade i museet var att utformningen och inredningen otroligt cool och det gjorde lite att jag glömde bort båt-historian. Du fick känslan av den gamla industritiden i en modern tappning ombord på en båt. Me like ALOT. Här skulle jag vilja hänga ett par timmar.

M/S Museet for Søfart
Carola och Mira, Ler och Långhalm, Helan och Halvan, Romeo och Julia? Samma sak typ =)

M/S Museet for Søfart

M/S Museet for Søfart

Dagen fortsatte mot kvällens övernattningsställe, det får du läsa om en annan dag för nu ska jag ta igen förlorad bebistid med Ärtan….

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00